Kislányból nagylány, hogyan készítsük fel gyermekünket? (tudásbázis)
a barátaink 9 éves, teljesen átlagos fejlettségű kislányának a múlt hónapban megjött...teljesen készek voltunk, hiszen csak 9 ÉVES!!!! persze anyuja még nem beszélgetett vele erről, mivel meg se fordult a fejében, hogy ilyen hamar...
de elég okos kislány, még szerencse, hogy otthon volt, így nem ijedt meg nagyon és a barátnőm szépen elmagyarázta neki az egészet.
ha szégyenlik megkérdezni, valószínűleg azért, mert a családban érzi az olyan tabu témákat, mint a testiség, nő férfi szerepek stb.
Ha valahol ilyen a légkör, nehéz hitelesen előadni egy felvilágosítást is.
Bizony, harmadikban már nem ritkaság a menstruáló kislány. Ezért mondom, hogy tényleg 8-9 éves korban kell elkezdeni a beszélgetést. Bár manapság annyi tampon és betétreklám van, hogy többnyire előbb kérdez az a gyerek, aki mer kérdezni.
Őrület egyébként én 14 évesen hazudtam a többieknek, hogy már nekem is megvan, mert szégyelltem, hgy én még nem vagyok "nagylány"! Most meg 9-10 éves korban már túlvannak rajta!!
JaJ!!!!!!!
Te biztos jobb szülő leszel!!!
Igen viszonylag sokat tudnak már a kicsik is erről, csak az a baj, hogy ezek pontatlan szedett-vedett információk. Van olyan kislány, aki annyira megijed attól amit véletlenül megtud, hogy utána már kérdezni sem mer! Jó lenne ha minden szükő időben beszélne erről a 8-9 éves lányával, hogy ne legyenek benne felesleges félelmek.
Sajnos vannak még mindig olyan kislányok, akiknél a tanítónéninek kell elmondani, hogy mi történt vele. Volt olyan kis tanítványom, aki azt hitte, hogy meg fog halni, mert vérzik!!
Sziasztok!
Érdekes és egyre inkább időszaerű a téma, mert állítólag a mai lányok, sokkal hamarabb "érnek nővé". Szerencsére az én kislányom (7 éves) kérdez. Csak abban reménykedem, hogy ez így fog maradni a kamaszkor kezdetével is és nem haveroktól szedi fel a "tudást".
Szülőin beszélgettünk az anyukákkal erről a témáról és meglepően sokat tudnak (nem csak az én lányom) a gyerekek már első osztályban is.
Tökéletesen igazad van Cel.
A szülő dolga a felvilágosítás, nem pedig a tanáré, vagy a barátnőké!
Annak idején, nekem sem mondtak semmit. Az iskolában egymásnak mondtuk el, hogy miért vérzünk.
Volt, aki keservesen sírt, hogy most” meg fogok halni!". Az lenne az igazi, ha a gyerek bármit megkérdezhetne a szülőtől, arra pedig egyenes választ kapna.
Jó régi a téma, de örök érvényű. Meglet, senki nem fogja olvasni, de leírom a véleményem.
1. Régen rossz, ha a szülő az iskolától várja a kislány felkészítését, felvilágosítását.
2. Ennél már csak az rosszabb, ha azt gondolja egy szülő, hogy a gyermeke a kortársaitól kapja meg a szükséges információt. Tipikus esete a vak vezet világtalan projektnek, minden kisülhet belőle, csak jó nem.
Többet sejtenek, mint tudnak. Félre informáltak, szexuálisan fél analfabéták maradnak.
A felvilágosításnak, mint olyannak nem is kellene, hogy létezzen. Természetes folyamatnak kellene lennie, mint ahogyan az is, felelős családokban. Természetes legyen a szexuális nevelés, olyan természates mint a szobatisztaságra való nevelés, a beszéd tanítás, mint ahogyan természetesnek vesszük, hogy a gyermek megtanul egy bizonyos korára, késsel - villával enni. A szexuális nevelésből problémát csinálni, a maguk is szexuálisan analfabéta szülők képesek.
Mondhatom mindezt, azért, mer felnőtt lányom (28 éves) és szintén felnőtt (18 éves) fiam is van. Ergó, tudom miről beszélek. Esetünkben nem volt olyan gond, hogy le kellene ülni a gyerekkel, fel kellene világosítani. Korának megfelelően adgoltuk az információt, mondhatni születésüktől fogva. Ne fogja senki a fejét, hisz születésétől tanítjuk a gyereket, enni, inni, egyedül lenni, stb.
Már az iskolában,tv-ben hallanak ezekről a dolgokról.Nekünk már csak ki kell egészítenünk.
Ők hamarabb kérdeznek ezekről a dolgokról.
Hát nem tudom.Én nem emlékszem olyanra,hogy anya ilyenről beszélgetett volna velem.Ő akart,de én nem.
Mikor megjött akkor kicsit bepánikoltam,hogy mi a fene ez ot,aztán behívtam anyát,és ő mondta hogy hát igen,megjött.Adott egy betétet,én betettem a bugyimba és annyi.
Nem tudom mit kell ezekről beszélni.Szerintem a tini lányok i8nkább a barátnőjükkel szeretik ezt megbeszélni,legalábbis én így voltam vele.És még most is megbeszéljük,hogy kinek,mikor.Persze nem kérdezünk olyan hülyeségeket,mint régebben:)
Köszi a tanácsokat.
Régen volt már a kezemben Bravó, jó lesz belenéznem, anno mi is nagyon szerettük, na meg a Veres Pali bácsit, nyugodjon békében.
Köszi lányok!
Az én kis-nagylányom még tényleg kislány lelkileg. Cicije semmi, lent kezd rendesen szőrösödni, néha pattanásos a homloka. Ebből gondolom főleg, hogy megkezdődik szép lassan. Többször beszélgettünk már erről, a gyakorlati dolgait (tampon, betét)is megmutattam már neki.
Gondoltam veszek neki a korának megfelelő kis felvilágosító kiskönyvet. Annak idején mi is ilyeneket bújtunk a barátnőkkel. Nagyon csodálkoztam azon, hogy a 3. osztályos emberismeret tananyagban a női és férfi nemiszervek témát egy az egyben kihagyták, nem értek vele egyet. Gondolom majd júniusban átfutnak a témán, pedig szükség lenne arra, hogy az iskolában is halljanak erről.
Én is csak a saját emlékeimre hagyatkozom.
Igazából azt sem tudom, hogy a mai lányok előbb lesznek nagylányok? Én 13 éves voltam, de az én időmben is nagy eltérések voltak.
Arra emlékszem,hogy anyukám elkésett vele, mire nagy nehezen rászánta volna magát, már késő volt.Régen kibeszéltük a barátnőimmel a témát. Lehet,hogy sok újdonságot nem fogsz a lányodnak mondani,de te ne késs el vele! :o)
Igaz ezzel most nem sokat segítettem neked,de azért SOK SIKERT!!! :o))
További ajánlott fórumok:
- Ha úgy döntünk, különválunk - odaadjam a gyermekünket az apukájának?
- Mi a véleményetek arról, ha a párom a leendő gyermekünknek csak a Milán nevet adná?
- BPA-s cumisüvegek, mi lesz a gyermekünkkel?
- Nem tudom elfogadni hogy férjem a gyermekünk születése után...
- Mennyi idő után aludjon ott gyermekünk az oviban? Mennyi az 'ideális' beszoktatási idő?
- Mely nem kötelező védőoltásokat érdemes beadatni gyermekünknek?