Aki munkaügyben dolgozik segítsen!!! (beszélgetés)
Kérd ki a volt cégtől ajánlott levélben (kérelem formájában)a másolatot, kötelesek megküldeni. És így még találkozni sem kell velük :)
A munkaügyi Központ szerintem nem kér ki semmit, mindent Neked kell előteremteni.
Megmondom, így nem látva a papírjaidat elég zavaros dolog ez. Ha legalább beírtad volna ide azt a három sort, okosabbak lehetnénk. De így olyan, mintha sötétben lövöldöznénk nyúlra. Mint már írtam, a felmondást minden esetben meg kell indokolni. Az indoklásnak világosnak kell lennie, valós alapokon kell nyugodnia és egyértelműen ki kell tűnnie belőle, mi a felmondás oka. Amennyiben a munkáltató mond fel, lehetőséget kell adnia a munkavállaló számára, hogy védekezhessen az ellene felhozott kifogások ellen. Még most sem derült ki, hogy rendes vagy rendkívüli felmondással küldtek-e el. Pedig ennek is benne kell lennie a szövegben. Rendkívüli felmondás a munkáltató részéről csak a meghatározott feltételek fennállása esetén van lehetőség: vizsgálni kell, hogy a másik fél valóban
• munkaviszonyból származó
• lényeges kötelezettségét,
• jelentős mértékben megszegte-e és ennek során
• fennállt-e a szándékossága, vagy súlyos gondatlansága.
Kár, hogy nem mindjárt kezdtél el tudakozódni, mert így tényleg kicsúsztál a 30 napos Munkaügyi Bírósági határidőből. Én azért a helyedben összeszedném az összes papíromat, és elmennék hozzájuk. Ott ugyanis munkajogi szakemberek vannak, akik a papírokat látva tudnak tájékoztatni, és ha most nem is segíthetnek már rajtad, legalább legközelebb tudod mire figyelj.
az a baj, nem hivatkozik semmire! Kaptam egy kb. 3 soros papírost és ennyi! :S Azt írja, hogy fenti intézkedése ellen, a Ktv.59 § (3) bekezdésében foglaltak szerint a kézbesítéstől számított 30 napon belül keresettek fordulhat a területileg illetékes Munkaügyi Bírósághoz!
Csak ugye én ebből a 30 napból már jól kicsúsztam, mert 30 napig passzív táppénzen voltam, legalábbis azt hittem, és most derülnek ki ezek a dolgok! :(
Sziasztok!
Munkavállaló rendes felmondása és a munkáltató általi rendkívüli fm esetén nem jár három hónapig az álláskeresési járadék..
Ez egy érdekes ügy, nem igazán értem...
Ha 14-én megszűnt a jogviszony, akkor az vagy rendkívüli fm, vagy közös megegyezés..Rendes fm esetén illetné meg a felmondási védelem, rendkívüli fm, vagy közös megegyezés esetén nem.
Ha rendkívülivel szűnt meg munkáltató részéről, akkor majd három hónap múlva jár a járadék, ha közös megegyezéssel, akkor járnia kell azonnal.
Az átlagkereset meg azért annyi, amennyi, mert a Gyed nem munkaerőpiaci járulék alap, és így nem számít be a járadék összegébe..
Az van ráírva, hogy megszüntetés módja:
törvény általi hatállyal!
Most olvasom ezt, az előbb csak a gyerekek születését néztem. Akkor Neked határozott idejű munkaviszonyod volt, akkor itt nincs keresni való. És van valami kitétel, hogy csak annyi napot lehet lenni passzív táppénzen amennyiben a munkaviszony letelte elött is táppénzen volt a munkavállaló. És így jön ki az egy nap akkor.
Mindenesetre GYES-en maradhatsz a gyermek 3 éves koráig. Igaz akkor meg járadék nem jár tudtommal.
Mit jelent a felmondási védelem?
A felmondási védelem azt jelenti, hogy a munkáltató nem élhet rendes felmondással a határozatlan munkaviszonnyal rendelkező kismama munkaviszonyának megszüntetése érdekében, a terhesség kezdő időpontjától kezdve egészen a gyermek 3 éves koráig (2010. április 30. után születettek esetében 2 éves koráig.) Ezen időtartam lejártakor a felmondás közölhető ugyan, de a felmondási idő csak 30 nappal később kezdődik meg.
Nem áll azonban felmondási védelem alatt az a kismama, akinek határozott idejű a munkaviszonya, akit munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatnak, illetve aki még próbaidős. Nem árt tudni, hogy a felmondási védelem csak a rendes felmondástól véd meg, tehát ettől még rendkívüli felmondással, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése okán megszüntethető a kismama munkajogviszonya.
TOVÁBBFOGLALKOZTATÁS - A fizetés nélküli szabadság lejárta után, illetve abban az esetben, ha az anya a GYES folyósítása mellett (gyermeke 3 - illetve 2010. április 30. után születettek esetében 2 - éves kora előtt) kíván visszamenni a munkahelyére dolgozni, a munkáltató köteles őt az eredeti munkakörébe visszavenni, és továbbfoglalkoztatni. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a kismama részére az állásidejére járó munkabérét kell megfizetni.
MUNKABÉR KORREKCIÓ - A fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell a munkába visszatérő anya munkabérét. (Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke lesz az irányadó.)
További ajánlott fórumok:
- Mit tehetnék, lassan nem bírom cérnával, a párom mostanában nagyon sokat dolgozik. Kértem, hogy ne tegye, mert nekem is szükségem van rá!
- Mi a véleményed arról, ha valaki öregségi nyugdíj mellett dolgozik?
- Mit gondolsz arról, ha egy nő nem igazán végez házimunkát, inkább dolgozik, karriert épít?
- Hogyan jelentkezzek így munkaügyben?
- Várandósság a munkaügyben
- Szabadságon vagyok, de szívesen segítettem munkaügyben a...