A tökéletes rizs titka (beszélgetés)
A jó rizs.
Pandák vagy basmati.
El sem lehet rontani.
Mindig is utáltam rizst főzni, mert sosem sikerült. Vagy kemény maradt, vagy túl vizes volt. Vagy oda égett, vagy összetapadt.
Aztán az esküvőnkre kaptunk egy rizsfőzőt, azóta szinte mindenhez rizst eszünk, és tökéletesen minden szem külön áll, meg is lehetne számolni őket :D
Nem szabad semennyire keverni,előtte pirítani mert ragacsos csirizes lesz!
Megmosod,utána felöntöd vízzel,bele olaj,zsír vagy amit használsz és só ízkés szerint.
Takarékon,fedő alatt,de egy kicsit félre a fedőt,hogy kapjon levegőt mert kifut,így szépen különállóak maradnak a szemek és nem ragadnak össze.
Én csak AMC fazékban tudok rizst főzni :)))) Évekig csak zacskóssal próbálkoztam, aztán a barátnőm megmutatta: rizs picit megpirirít, másfélszeres vízzel leölt, sóz, rá a fedőt, lángot a legkisebbre visza, 5 perc után lezárni, és tíz perc múlva ott a tökéletes rizs.
Ezt a sütős módszert kipróbálom.
Én is nemrég döntöttem úgy,hogy most már pontról-pontra kipróbálom a pergős rízs (mint régen a menzán) receptjét, amit imádtam mindig is. De egyszerűen nem hittem el,hogy ilyen egyszerű és tényleg ugyanolyan lesz:
általában 1 pohár rízst jól megpirítok olajon sóval,majd utána FORRÓ (direkt fel szoktam külön egy lábasban forralni), dupla mennyiségű vizet hozzáöntök és lefedem. Nem nyúlok hozzá,nem nyitogatom,kevergetem..Amikor már látom,hogy nincs víz alatta, leveszem a tűzről és két konyharuhát terítek pluszban rá.15-20 percig hagyom állni.
Utána megkeverem, és kész is. Annyira tökéletes,hogy amióta ezt kipróbáltam,hetente többször is megcsinálom, egyszerűen nem lehet megunni. Gyorsan megvan és nem is kell a tűzhely mellett állni.
Véleményem szerint az ízéért a pirítás és a megfelelő mennyiségű só,míg az állagáért a forró víz és a "nem kevergetés" felel.
:-) Az a titka, hogy szementént kell megfőzni és akkor nem tapad össze!!
.. na jó nem! Én főzés előtt jól megpirítom ! Pohárral mérem ki az adagot és dupla annyi poháv vizet öntök rá. Majd takarékon főzöm kevergetés nélkül.
Mit kapni? Hol kapni? Zacsis rizst? :D lehet kapni, polc/ pult alól, mint régen a banánt és a mandarint! :D
De én találtam egy nénit aki zacskózza a rizst! Tőle veszem! :D
Nyers rizs?:o
Blöe:(
:)