A tejalapú kefirgomba
A kefirgomba fehér színű, szemcsés, kicsit hasonlít a túróra. Körülbelül két kiskanálnyi gombát leönthetünk 2 dl tejjel. Mindig friss tejet használjunk és lehetőség szerint ne bolti tejet. Tapasztalataim szerint jobb és finomabb lesz a kefir házi tejből.
Sötét üvegbe, edénybe öntsük fel a kefirt és fedjük le. Ha nincs sötét üvegünk, akkor tegyük el sötét helyre. Kerüljük a fém edényeket. 24 óra múlva jól keverjük össze és szűrjük le. Műanyag szűrőt és fakanalat, vagy műanyag kanalat használjunk. Ha fémmel érintkezik a gomba, egy héten belül elpusztul.
Az üveget és a gombát minden nap öblítsük át vízzel. A hőre nagyon érzékeny, ezért ügyeljünk rá, hogy langyos vízzel mossuk meg és ne túl hideg tejjel öntsük fel!
Ne hagyjuk fényes helyen és ne hagyjuk a gombát kiszáradni, egyből öntsük fel tejjel. Ha nem szeretnénk rögtön felhasználni, a megmosott gombát le lehet fagyasztani vagy hűtőbe tenni. Mikor újra szeretnénk használni, várjuk meg amíg kiolvad. 2-3 napig akár vízben is eltartható.
A gomba szaporodik, tehát egyre több tejjel önthetjük fel, illetve ha nem szeretnénk sok kefirt, vegyünk el egy kis gombát belőle és ajándékozzuk el valakinek. Ha túl sűrűnek, keserűnek ítéljük a kefirt, semmiképp se fagyasszuk le a már leöntött kefírgombát. Legközelebb egy kicsit kevesebb gombát öntsünk fel ugyan annyi tejjel.
A kefir jótékonyan hat:
- a székrekedésre
- a hasmenésre
- a gyomor betegségekre
- a vérszegénységre
- az ekcémára
- a vérnyomásra
- az allergiára
Jó közérzetet biztosít, megakadályozza a rákos sejtek növekedését, csökken a csontritkulás kialakulásának veszélye is. Élőflórát tartalmaz és rengeteg B1 vitamint. Kúraszerúen 2 hétig igyunk meg napi 2 dl kefirt, majd 10 napot hagyjunk ki. A komolyabb betegségeknél naponta 1 liter kefirt igyunk meg!
Én az emésztésemre kezdtem el inni újból, napi 2 decilitert és már 1 hét után javulást vettem észre.
Írta: Saci., 2012. november 19. 09:08
Fórumozz a témáról: A tejalapú kefirgomba fórum (eddig 30 hozzászólás)