A Munkáltató köteles GYES-ről visszavenni?Ha mégsem teszi, akkor mivel kell kárpótólnia a munkavállalót?Végkielégítés? (tudásbázis)
Szia!
Megtettem és közölte ne is számítsak rá. Semilyen szabit nem fizet ki. Voltam már a jogpont hálózatnál akik azt mondták ha akarok 2-3 év pereskedést és egy csomó költséget indíthatok pert.
Nem örülök neki.:(
Nagyon köszönöm a választ!
Azt köteles kiadni a munkáltató,kifizetni nem lehet.Ki kell adni,gyakorlatilag te ezzel újra aktív állományba kerülsz.Kb 1 hónapig leszel szabin,ezzel letelik a védelmi jogod(vagy mi a szösz).Ekkor elküldhetnek.Akkor jár a végkielégítés,kivéve ha közös megeggyezéssel küldenek el.
Én így tudom.Ezt most érdeklődtem meg.
A kismamák és a gyesen, gyeden lévő nők felmondási védelem alatt állnak – azaz védett munkavállalók –, tehát rendes felmondással nem bocsáthatók el. A gyed két év, utána visszamehet az anya dolgozni, ha szeretne. A gyermek hároméves koráig lehet gyesen, ennek az első évében nem, viszont utána akár nyolcórás állást is vállalhat, akár egy másik cégnél is. Fizetés nélküli szabadság három évig jár. Az a munkáltató pedig, ahol a szülés előtt dolgozott, köteles visszavenni. Csak abban az esetben lehet jogszerűen elbocsátani a védett munkavállalót, ha jogutód nélkül szűnik meg a cég, vagy ha megváltozott a munkavégzés helye – például az ország másik végébe költözött a cég – és a dolgozó a távolság miatt nem tudja a munkáját elvégezni.
Fizetett szabadság a szülési szabadságra, majd a fizetés nélküli szabadság első évére jár. A munkaadónak ezt ki kell adnia, amikor a kismama visszamegy dolgozni. Tehát a gyed, majd a plusz egy év gyes lejárta után az anya azonnal szabadsággal kezd a munkahelyén. A munkavállaló szabadsága időarányos, nem váltható át pénzbeni juttatásra, és kortól, illetve a gyerekek számáról függően változik: általában 20-30 nap. Szinte pontosan annyi, amennyi időnek el kell addig telnie, hogy a visszatérő nő védettsége megszűnjön, és megválhasson tőle a cég. A törvény szerint ugyanis csak harminc nap elteltével lehet elbocsátani. A jogász szerint, ha valakit azonnal elküldenek, akkor érdemes ügyvédhez fordulnia, és a Munkaügyi Bíróság elé vinnie az ügyet. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is sokszor indít eljárást a kisgyermekes nőket ért diszkrimináció miatt.
A munkajogi eseteknél találtam...elég egyértelmű...
Ilyet,egy több ezer dolgozót foglalkoztató cvég nem csinál,neki nem gond kifizetni a végkielégítést:)
Meg már beszéltem a területi vezetővel,Ő közölte,ha van üresedés akkor visszavesz,ha nincs akkor sajnos nem tud.Na erre kérdezném,hogy van-e valami jogszabály,mik illetik meg a gyesest,ha nem veszik vissza.
A Másik,nem is akarok visszkerülni az eredeti munkakörbe,mert azt a gyerkőc mellet nem tudnám csinálni.12 órát dolgoztam 1 nap és 6 napból hatot.
Nekem jól jönne,a "sima" eladó-pénztáros is.
Nem akarok hülyeséget mondani, mert nem voltam még ilyen helyzetben, így tapasztalatom sincs.
De úgy tudom, ha talál valami indokot arra, hogy fegyelmivel bocsásson el, akkor nem köteles végkielégítést fizetni. Valószínűleg jó dolgozó voltál, az is leszel, nem is ezért mondom, de manapság már annyi kiskapu van, hogy ha a cég elakarja kerülni a végkielégítést, akkor megtudja oldani, hogy te járj rosszul.
Hát, ebbe a munkakörbe biztos nem vesznek vissza... Esetleg eladónak... Vagy, ha van a városon belül másik bolt, és oda épp keresnek ü.vezetőt, akkor talán oda...
De az a gáz, hogy 3évre kiestél a rendszerből... Ilyenkor nem szívesen adnak vezetői pozíciót... Na, meg persze a kicsi. Egy ü.vezetőtől elvárják, hogy az első 3 helyen a munka álljon... Sajnos!
Ebben Reginának igaza van.
Bocsi, szórakozik a netem... :(
Amikor a barátnőm ment egy nagy céghez, őt pont 1 kismama helyére vették fel, épp ezért volt határozott a munkaviszonya... De aztán olyan jó a csaj, hogy megtartották... :D
Szóval, nem lehet, hogy a te "helyeden" is egy határozott munkaviszonyos van?
Amikor a barátnőm ment egy nagy céghez, őt pont 1 kismama helyére vették fel, épp ezért volt határozott a munkaviszonya... De aztán olyan jó a csaj, hogy megtartották... :D
Szóval, nem lehet, hogy a te "helyeden" is egy határozott munkaviszonyos van?
Ez multi cég,szerintem nem fognak szőrszálhasogatni,megmondják kerek perec, hogy mivel nincs üresedés ezért nem veszünk vissza.Ebből a szepmontból korrektek a multik,nem olyan mint az egyéni vállalkozók.Több száz gyesen lévő kismama van ennél a cégnél,mindenkivel ezt nem tudják megcsinálni.
Csak ,most érdekelne milyen lehetőségeim vannak.
Sziasztok.
Nem tudom,hogy visszavesznek-e a munkahelyemre.Azért,hogy nekem legyen munkám nem fognak elküldeni miattam egy dolgozót sem.Ha mégsem vesznek vissza,akkor Hány havi végkielégítést kell,hogy adjon 6 év munkaviszony után?
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek sok anya szül azért második, harmadik gyereket mert egyszerüen nem hajlandók visszavenni a munkahelyére?
- Közösségi oldalon hirdettem egy csizmát. Ma jöttek érte, kifizette a vevő. Erre most ír, hogy nem lett jó a méret, ti visszavennétek?
- Ha te kapnál 4 millió Ft végkielégítést, mire fordítanád a pénzt?
- Hova kell fordulni, mit kell tenni, ha átverték a külföldi munkavállalót, és nem tudja, hogy jusson haza?
- Hogyan lehet visszavenni a 2 éves gyermek alvásából?
- A munkáltató köteles visszavenni GYED után abba munkakörbe amiből elmentem?