A Metformin hatása PCO-szindrómánál (beszélgetés)
Sziasztok,
megmaradt pár gyógyszerem, amitől szívesen megválnék:
3 doboz MERCKFORMIN XR Retard 750 mg 60 db
Competact 15mg/850mg tablettám is 28 db
Lejáratuk: 2014.
legalább ennyi jusson :)
a hasam meg megy nélküle is :s
mindezek ellenére én 5 nap alatt elértem a teljes dózist :)
soha nem volt semmilyen mellékhatás... akár csokival is bevehetem ;)
felezd meg a reggeli adagot. ha még mindig rossz, akkor az estit is.
a dózis felépítése nem abból áll, hogy egy hétig 1, majd 2x, később 3x 1-et szedsz.
normál esetben úgy néz ki a felépítés (hozzászoktatás), hogy 3-7 napig (ki hogy tolerálja) este fél (ha nagyon nem bírja az ember, negyed), majd 3-5 nap 2xfél, majd este egész, később reggel is. a délit is így felezve kell bevezetni.
a 850esre is úgy kellett volna áttérni, hogy pl 1 hétig csak este szeded azt, reggel, délben marad az 500as, majd 850-500-850, végül teljes dózis.
mennyit szedsz?
fokozatosan kezdted szedni? akkor szokott ennyire gáz lenni a helyzet, ha az ember "csak úgy" elkezdi.
esetleg csökkentsd vissza a dózist... egészen addig, hogy eltűnjenek a panaszok. ha ez megvan, akkor azzal az adaggal legyél 1-2 hétig, majd lassan emeld újra
nekem szólt?
jó hely :)
Abban abszolút igazat adok neked, hogy a nőgyógyász által talált cisztás uh kép még kevés ennek a diagnozisnak a kimondásához és szükségesek a hormon és terheléses vércukor és inzulin vizsgálatok is. Pont emiatt gondolom azt, hogy a diagnózis felállítása is inkább endokrinológiai feladat, illetve a kezelés is elsősorban.
De tény és való, hogyha beírod a keresőbe és azt a két röviditést, kidob számtalan honalpot (fontosakat is!!!), ahol a pco és pcos szinónimaként szerepel. ez akkor is így van, ha tudjuk, hogy a "több" a pcos, mint a pco.
Az amit ír, hogy a PCO és PCOS egy és ugyanaz, az nemcsak az ő álláspontja, hanem nagyon sok orvosé is. Aki viszont különbséget tesz a kettő között, az arra hívatkozik, amit korábban írtam.
Én az előbb is ezt írtam...
Nekem PCOS-em van, így diagnosztizáltak. Cisztásaik a petefészkeim és pajzsmirigy alulműködésem is van a több pcos tünet mellett.
sok a különbség!!!
a pco magát a policisztás képet mutató petefészket jelent, ami csak egy tünet... lehet többféle betegségnek a tünete.
a pcos a betegség neve, szindróma, azaz tünetegyüttes. itt a policisztás petefészkeken kívül egyéb feltételeknek is fenn kell állniuk, hogy erről lehessen szó (pl gugli -> rotterdami kritériumok)
szóval az, hogy a nőgyógyász valakinek azt mondja uh alapján, hogy a petefészek pco jellegű, az nem jelenti kapásból azt, hogy pcos-e van (hormonvizsgálat, insulin-terhelés... kell, hogy alátámassza a diagnózist)
Szia ! Semmi különbség nincs. A neten is olvashatod
" A PCO (de szokták PCOS-ként, illetve PCOD-ként is rövidíteni) a policisztás ovárium rövidítése, ami annyit jelent, hogy a petefészekben nincs normális peteérés, ehelyett számos apró ciszta helyezkedik el a külső kéreg alatt. Lényege, hogy ez egy komplex szabályozási rendellenesség, ami a női hormonokon kívül pl. a cukoranyagcserét is befolyásolja. "
További ajánlott fórumok:
- PCOS kezelése gyógyszerrel (merckformin, metformin)
- Ha a terheléses cukor eredményem és minden inzulinos eredményem rendben van akkor is írhat fel a doki Metformint?
- A Metforminnak mik a mellékhatásai?
- Folyamatosan fogyok a Metformintól, de ha nem szedem, jönnek a PCOS tünetek. Van valakinek ötlete erre?
- Aki Metformint, vagy Adimetet szed inzulin problémájára az mennyi ideig szedi, vagy meddig lehet szedni?
- IR és PCOS betegek. Milyen terhelt inzulin értékre kaptál vagy nem kaptál metformint/merckformint/meforalt?