A körzeti orvos észrevette volna a 13. hetes terhességet? (tudásbázis)
Kedves kishugi,
én az első két hozzászólást követően a harmadikra reagáltam. A másodikban a kérdező javított, és nőgyógyászt írt.
Egy nőgyógyász feladata kiszúrni a terhességet, ezt tanulta, ehhez ért. Mindez az ismerősömnél nem, hogy nem történt meg, de az orvos felületes volt, és a hozzá nem értése miatt fájdalmas és szükségtelen kínzásnak tett ki egy 18 éves lányt. Megjegyzem, tabletta mellett lett terhes a gyermek, melyet a menstruáció rendszerességének beállításához akkor már két éve szedett.
Az ismerősömet a nőgyógyász megvizsgálta, elküldte vér és vizeletvizsgálatra, majd kijelentette nem terhes. De, terhes volt.
Csak a szülőkön múlt a dolog, hogy vitték orvostól orvosig a gyermeküket és ki akarták deríteni, pontosan miért is van rosszul a lányuk. Ha nem így tettek volna, most nagyszülők lennének, és a 24 éves lányuknak pedig lenne egy iskolás gyermeke.
Ismerősömnek szerencséje volt, hozzáértő és figyelmes, a szakmáját szerető orvost találtak, aki figyelembe vette fiatal korát és a későbbi gyermekvállalást. A gyermek egy órán keresztül volt a műtőben.
A kérdés tehát, még ha hülyeségnek is tűnik, valójában nem az!
Ami pedig az orvosod hozzáállását illeti, ha Te úgy érzed, szükséged van Uh-ra, akkor kérd ezt Tőle. Ha ezt megtagadja, kérd írja le, hogy megtagadta. Egyetlen orvos sem írta le még soha Nekem, hogy megtagad egy vizsgálatot, főként akkor nem, ha nem tudja mi a bajom.
Én értem , de nem a házidoki feladta kiszűrni...
és nálam is a nődoki csak annyit tett hozzá h ezt meg kell szülni..mivel 24 hetesen tudtuk meg..
a háziorvos még uh-ra se küldött el stb... de nem ez a lényeg ..ha egyszer a nődoki megvizsgálta nem talált semmit és a teszt is negativ tök hülye kérdést tett fel a kérdező.. ennyi :)
Na jó, én nagy hirtelen ezt találtam ettől a csajtól:
90. Aliena19 2011-10-10 21:02
igen, ő volt az, és bevallom, tényleg nem velem történtek meg ezek a dolgok, hanem egy külfőldi fórumban olvastam őket, és innen jött az őtlet, hogy tegyek fel ilyen kérdéseket
2. kijelentésedet cáfolom, az egyik kiskorú ismerősöm úgy járt, hogy a vizelete teljesen negatív volt, pedig visszaszámolva a dolgokat, akkor már 6 hetes terhes volt.
A csúcs az egészben az, hogy a vizeletvizsgálat célja pont a terhesség kiszűrése volt. UH-on derült ki, hetekkel később, hogy 15 hetes terhes. Ezt hívják hétköznapi szóhasználattal orvosi műhibának.
A nőgyógyász meg csak széttárta a karját és közölte, márpedig nem lehet semmi sem csinálni, ezt meg kell szülni. Egy nőgyógyász sem hozhat senki helyett döntést, kötelessége mindenre kiterjedően tájékoztatni a pácienst, különösen, ha egy kiskorúról van szó. Márpedig itt nem ez történt.
Kiderült, van más lehetőség, főként ilyen esetben. Még a kórházban is kiakadtak a nőgyógyászra, aki fentieket mondta.
13hetes terhességet ha nem érez a nődoki akkor nincs is.Nekem 6hetesen kitapogatta a doki másnap Uh-n be is bizonyosodott.
Amúgy én sem értem a kérdést.Mire vagy kíváncsi?
Nekem az jön le hogy be magyarázód magadnak a dokikat meg hülyének nézed már bocsánat.
De jó lenne többet tudni.
Körzeti orvos nem = nőgyógyásszal :)
Uh volt?
11 hetes terhességem nem tudta kitapintani a nődoki. Azt mondta méhen kivüli terhességem lehet és gyógykaparás. Váó.... Nem hagytam magam és szinte könyörögtem az UHért.... És láss csodát van egy 2,5 éves lányom.
Nem értem a kérdést. A körzeti orvos nem nőgyógyász, tehát valószínűleg nem is fedezi föl a terhességet.
És az mit jelent, h a nőgyógyász nem talált semmit? Akkor ott is voltál és nem állapítottak meg terhességet?
Nem értem a problémát.
1:kérdésedre válaszolva..nem minden körzeti veszi észre az én drágalátos orvosom a 24 hetes terhességet se vette észre hiába tapogatta , hallgatta azt hajtogatta h vastagbél gyulladásom van (félrekezelt)
2: nem értem miért körzetihez mész ..ez a nődoki feladata ha ő nem vette észre tuti nem vagy az..csinálj tesztet..
További ajánlott fórumok:
- Pozitív terhességi teszt után mikor kell/érdemes orvoshoz menni?
- Ti nem érzitek felelőtlenségnek, ha a leendő anyuka a terhessége 12. hetéig nem megy el orvoshoz?
- Pozitív terhességi teszt után mikor érdemes először felkeresni az orvost?
- Pozitiv terhességi teszt - de még orvos nem látott - és a folytatás...
- Ha a terhesség 15. hetében azt mondja az orvos, hogy fiam lesz, mennyi rá az esély, hogy valóban így van?
- Miért használ sok orvos a terhesség megállapításhoz hasi uh-t, ha sok helyen olvasni a kismamák körében, hogy nem lehetett látni?