A kézi vagy gépi gyökérkezelés a jobb? (tudásbázis)
Nekem vip jegyem van fogászatra :)
Sajnos örökletes,de hát ez van.
Múlt pénteken volt gyökérkezelésem.
Előtte 2 héttel tömte azt a fogamat,majd pár nap elteltével olyan fájdalom nyilalt bele naponta többször pár percre,hogy a könnyem folyt.
Elmentem,kifúrta és hát szuvas volt. 1 óra alatt kikezelte. Kaptam injekciót,nem fájt csak éreztem,ahogy "reszelte" Ez a bal,felső 3as volt. Azóta minden ok.
Gépiről még én sem hallottam.
Nem, nem kár vesződni vele! Nem nő ki újra! Így mindenképp a fogmegtartás az elsődleges cél!
Szerintem:D
Nekem volt olyan fogam gyökér kezelve, ami nem fájt, csak a tömés előtt gyökérkezelték.
Kaptam injekciót, kifúrták és kezelték. Amikor betömték, akkor másnapra bedagadt, így újra kezelni kellett, de ekkor sem fájt.
A másik egy majdnem frissen tömött fog volt, ami a tömés után 3 héttel begyulladt. Az egész fejem eldeformálódott úgy fel dagadt. Felvágták az ínyemet, tisztogatták (érzéstelenítés nélkül), és visszaküldtek a dokimhoz, hogy gyökérkezelje a fogamat. Ekkor sem kaptam szurit, hanem anélkül kifúrta, és kezelte. Egyáltalán nem fájt, azóta is meg vannak a fogaim. Ez utóbbi 3 éve volt, a másik pedig legalább 15 éve.
Ezért nem szoktam érteni, amikor azt mesélik, hogy fájt a kezelés. Nekem sosem, pedig nem voltam egyszerű eset 3 éve, mert a gyökérkezelés közben jártam a másik dokihoz, aki a felvágott ínyemet tisztogatta és minden alkalommal teletömködte gyógyszeres gézdarabokkal. Na, ez fájt, de a gyökérkezelés nem:D
Nekem még sosem fájt a gyökér kezelés, így nem is értem miről beszéltek....
Nekem csak olyat csináltak eddig, hogy a doki tűvel tisztogatta a fogat fúrás után.
Amelyik mozog azt kihúzzák szerintem. Korona csak arra a fogra mehet, amelyik nincs letörve ínyig és formázható annyira hogy koronát tegyenek rá és azt meg is tudja tartani normál rágás mellett.
Én így tudom.
Ezt nem tudom, páromnak kipucolta a gyökeret és valami belesütős gépezettel véglegesítette, lezárta és viszont nézés.
Csak elszíneződött, olyan mintha megégett volna a foga egy részen. Neki nem volt tömés csere benne.
De lehet neki ez volt jó, nekem viszont más eljárás volt, de gondolom a fogorvos látja melyiket kell alkalmazni.
A gyökérkezelésnél 2 dolog tud fájdalmas lenni.
Az egyik az amikor az ideget és az eret kiszedik, ami tartsa a fogat, ez egy kellemetlen érzés lehet, de jól érzéstelenítve maximum rátást lehet érezni, komoly fájdalmat nem.
A másik fájdalom ami előfordulhat, gyógytömés cserénél, akkor már nem adnak szurit, viszont a gyökér tűvel való kitisztítása során, ha fájdalom érződik, akkor azt jelenti van még benne gyulladt fog bél, amit ki kell szedni.
Nekem is volt ilyen 1x amikor még fájós volt a fog, erősen fel jajjdultam, még nem húzódott le a gyulladás, de akkor megálltunk és amikor elmúlt folytattuk.
Akkor zárják le a fogat végleg, ha a fog fájdalom mentes, kezelése nem okoz semmilyen kellemetlenséget, ez diagnosztikus jel, hogy már hatott a gyógytömés, gyökér tiszta és lehet véglegesen lezárni.
Ki lehet bírni, csak ha súlyosabb a fog állapota hosszadalmasabb lehet a kezelés ideje, mert vissza kell járni, de szerintem megéri.
Nekem 2 fogam gyökérkezelték, az egyik 2x volt gyógytöméssel kezelve utána le lett zárva gyökértömés stb.
A másikat viszont 2-3 hónapig kellett visszajárja több féle gyógyszeres tömést kellett alkalmazni mire jó lett, sajnos ez időbe telik, mert többféle baci dolgozhat a gyökérben amiket ki kell pucolni.
A doki röntgennel ellenőrizte a munkáját talán kézi módon pontosabban dolgoznak, és véglegesen megtartható a fog.
Páromnak gépi módon csinálták, meg is sütötték a fogát, foltos lett neki. Nekem semmi nem látszik rajta, a tömést is alig lehet észre venni.
További ajánlott fórumok:
- Töméscsere vagy gyökérkezelés?
- Foghúzás vagy gyökérkezelés?
- Volt olyan köztetek akinek gyökérkezelt fogat kihúztak mert sok alkalom után is fájt?
- Melyik a jobb választás fájós fog esetén, gyökérkezelés vagy húzás?
- Brutális gyökérkezelés után normális, hogy jobban fáj a fogam?
- Tegnap gyökérkezelték a jobb alsó 7-es fogamat! Érintésre, nyomásra belenyilal, elég fájdalmas. Ez normális v. irány a fogászat?