A háztartási alkalmazott jogviszonyról tud nekem valaki felvilágosítást adni? (tudásbázis)
Azt már tudom, hogy a munkáltatónak milyen kötelezettsége van. De a munkavállaló miket köteles bejelenteni és hova? Így az eü ellátásra sem leszek jogosult. Arra hova és mennyit kell befizetni?
Ha valaki ebben tudna segíteni, megköszönném.
Minden esetben havonta, a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni a bejelentést a 11T1043H-as számú nyomtatványon, ha ügyfélkapun keresztül, elektronikusan teszi meg a bejelentést.
A háztartási alkalmazott telefonon történő bejelentése a központi elektronikus
szolgáltató rendszerben működő központi ügyfélszolgálat által fenntartott
ügyfélvonalon (185-ös szám) keresztül történik.
Be kell jelenteni a foglalkoztató adóazonosító jelét, a foglalkoztatott adóazonosító jelét, és a munkakezdés időpontját.
A gyakorlatban a következőképpen működik. Ezt a bejelentést sajnos papír alapon nem tudja megtenni a foglalkoztató magánszemély, csak ügyfélkapun keresztül, vagy sms-ben, vagy telefonon. Erre vonatkozólag felvilágosítást tudnak adni neked az adóhatóságnál, hogy ez hogyan működik.
Havonta kell az 1.000 Ft-ot befizetnie a magánszemély foglalkoztatónak a háztartási alkalmazott után, minden következő hónap 12-éig.
Mivel nem válik biztosítottá a háztartási alkalmazott, nem válik jogosulttá az egészségügyi ellátásra. Így fizetni kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot továbbá az így kapott jövedelem nem képezi alapját a nyugdíjnak sem.
Mindegy milyen magánszemély foglalkoztat háztartási alkalmazottat, és mindegy az is, hogy milyen magánszemély az alkalmazott.
Igen, erre gondoltam.
De mindegy milyen magánszemély az illető? Bárki lehet akkor háztartási alkalmazott, bárkinél?
A gyakorlatban hogyan működik ez, nem tud nekem segíteni valaki?
Nem tudom erre gondolsz-e, de babysitter, bejárónőnél van ilyen. A magánszemélynek aki így alkalmaz bejelentési kötelezettsége van az adóhatóság felé minden hónapban, amikor alkalmaza, erre havi 1.000 Ft regisztrációs díjat be kell fizetnie minden hónapban, amikor foglalkoztat. A neked adott jövedelem után nem kell adót és járulékot fizetnie utánad, te pedig a kapott jövedelmedet adómentesen kapod.
Remélem erre gondoltál, és tudtam segíteni.
Hallottatok már róla? Mit takar az elnevezés?
A "száraz" anyagot elolvastam, de nem tudom értelmezni...
Mit jelent a gyakorlatban ez az egész?
További ajánlott fórumok:
- Milyen háztartási munkát végeztél legutoljára?
- Vegyi árú, háztartási papír áru, egyéb(pl seprű)
- Volt már valaki háztartásbeli alkalmazott, hogy ne szűnjön meg a FHTámogatása?
- Honvédségnél alkalmazotti jogviszony, ruhapénz kifizetésse?
- Keresnek műkörmöst alkalmazotti jogviszonyba?
- Ha a barátnőmet bejelentem az APEH-nál, mint háztartási alkalmazott, a regisztrációs adón kívül, kell valamit fizetni?