A céklalé nagyon egészséges! (beszélgetés)
Gyümölcs centrifuga vásárláshoz kérnék segítséget, tanácsot. Cékla, sárgarépa, káposzta , zeller lé készítéséhez kellene a gép.
Viszonylag nagy a kínálat, de nem tudom mely gyártmány, típus a legalkalmasabb. A fórumon gyakorlott lé készítők vannak :)
Sajnos nagyon sok ellentmondást lehet olvasni hallani,és tapasztalni.Én ezért nem szeretek másoknak tanácsot adni hogy mit hogy csináljanak ,mert mindenki más és másképp reagál a szervezete.Az ember saját maga kell érezze hogy mi a jo neki ,mire van szüksége .
Én még rosszat nem olvastam a méregtelenitésröl,de nem állitom azt hogy nem irnak rolla.
Valamien szinten méregteleniteni kell a szervezetet,csak nem szabad tulzásba vinni.Meg nem elég csak méregtelenitö teákat inni,hanem kell mellette ,mozogni ,szaunázni stb.
Akkor nálam nincs gond menni fog mert csalán tea rendszeresen van itthon.
megpróbálom a céklát is az étkezésekbe csatolni.
A héten veszek is 1 üveggel :)
Ezt a receptet egy francia gasztro-regényből vettem, s megosztom veletek, hátha tetszik valakinek.
NYERS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók:
1 kk. borecet
tengeri só és frissen őrölt bors
2 ek. extra szűz olívaolaj
0,5 tk. római kömény
1 szem mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve
4 db hámozott, finomra reszelt cékla
1 csokor friss petrezselyem vagy snidling
Egy tálban habverővel összekeverem az ecetet, sót, borsot. Folyamatosan kevergetve, vékony sugárban hozzácsurgatom az olívaolajat. Utána hozzákeverem a római köményt és a mogyoróhagymát. Végül beleteszem a céklát és jól összekeverem, hogy az öntet mindenhol bevonja.
Közvetlenül tálalás előtt kistányérokra adagolom és apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel tálalom.
És te hogy csinálod?
Mármint lépésről lépésre..
Ha piacon veszem meg a céklát,mire kell figyelni?
Ja és a kesztyűt azt már tudom :))
Másnaposság, megfázás és egyebek ellen: céklaleves!!
Az ünnepek alatti lakmározás (és mulatozás) megviseli a szervezetet. Nemigen ismerek olyanokat, akik a töltött káposzták, bejglik és kocsonyák lassan távolodó emlékét hasonló kaliberű, gazdag, tartalmas ételekkel próbálnák feledtetni. Az újévi fogadalmak után néhány napig tartó életmódváltás időszakában talán a legmegrögzöttebb húsevők is a könnyedebb fogások felé kacsintgatnak, még ha csak átmenetileg is. A csípős hideg, a hó és a délutáni sötétség is a levesek malmára hajtja a vizet. Mi, magyarok ráadásul a világ egyik olyan népe vagyunk, amelyik egyáltalán nem bír létezni leves nélkül - de gyakran hiába keressük az étlapon, ha külföldön járunk. Nem kell persze messzire mennünk, hogy más nemzetektől ötletet, ihletet kapjunk, és bővítsük a repertoárunkat. A kelet-közép-európai kulináris örökség fontos eleme, de a zsidó bevándorlók miatt az Egyesült Államokban is abszolút hagyományos étel a borscs leves. Zöldségekkel és céklával készül, ahány nemzet (és ahány család), valószínűleg annyi fajta. Az orosz verzió hússal, káposztával, krumplival fő, míg a lengyel könnyebb, ők átlátszó, kristálytiszta céklaléként, húsos vagy gombás töltött tésztával kiegészítve tálalják. Egyik jobb, mint a másik. A litvánok szárított gombát, az örmények friss tejfölt adnak hozzá. Másnaposságra, náthára, fogyókúrára és egyéb - év eleje táján felmerülő - tünetekre ajánlom e tiszta, savanykás ízű elixírt; nem is igazi borscs, csak majdnem, mégis nagyon finom.
Gyors, zöldséges céklaleves
Hozzávalók (4 adag)
4 kisebb, nyers céklagumó
2 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyemgyökér
1 l lehetőleg házi, erős marhahúslé
citromlé
só, bors (ízlés szerint pici cukor)
1 dl tejföl
friss zöldfűszer, pl. kapor vagy petrezselyem
A céklát megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk (aki nem szeretné beszínezni a kezét, használjon gumikesztyűt). Megtisztítjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, ezeket is a céklával azonos méretű kockákra vágjuk. A marhahúslevet (amely pl. lábszárból és csontból készült) lábosba öntjük. Helyettesíthetjük csirkéből főzött alaplével is, vagy ha nincs kéznél házi, használhatunk vizet is. A levesbe beletesszük a felkockázott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd fedő alatt kb. 10-15 perc alatt megfőzzük, hogy roppanósak maradjanak, ne puhuljanak meg teljesen. Ízlés szerint csipet cukrot is tehetünk hozzá. Közben a tejfölt kikeverjük, finomra vágott kaprot vagy petrezselymet adunk hozzá. A forró levest végül citromlével ízesítjük, majd minden adagra egy-egy kanál tejfölt helyezünk.
Sziasztok!
ha savanyúságosnál veszem az is jó?
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Pitypang szárát ki mire használja? Úgy hallottam nagyon egészséges.
- Nagyon megromlott az egészségem.Mindig a megfelelési...
- Miért írják nagyon sok helyen, hogy a tészta nem illeszthető be a diétába, egészséges étrendbe?