A bíróság itélhet-e árverezést egy családiház nem kifizetett 10% -a miatt, abban az esetben is ha a családiház örökség és ketten örökölték? (tudásbázis)
A szülők a lakást a fiuk házasságkötése után vették ,a fiuk nevére ,saját részükre haszonélvezettel .Ezt a lakást adtál el később és költöztek a fiú szüleihez ,ahol az eladott lakás árából építettek két kisszobát és felújítottak egyéb dolgokat .Válás után a volt feleség kiköltözött a lakásból és írtak egy szerződést hogy az szülők halála (vagyis az öröklés )után a ház eladásra kerül .Az örökölt rész (ketten örökölték)17,5 % -ban egyeztek meg,de az ügyvédnél mint utóbb kiderült az egész házra vonatkozóan írták a 17,5%-ot.Utólag meglehet támadni azt a szerződést arra hivatkozva hogy nem reális ? .Az összegben meg is egyeznének ,de kifizetni csak eladás után tudja a volt feleséget .Mi történik
ha mégis csak azt akarja hogy most fizesse ki ?Ha a válás után írt szerződést megtámadta azzal hogy a bírósághoz fordult semmissé vált-e a szerződés?
"Amiből felújították az a pénz is abból származik java részt amit az örös szülei vettek, nem kettőjüknek , csak a fiuk nevére(saját részükre haszon élvezettel )de mivel házasság kötés után vették már közös vagyon lett ." Ezt nem igazán értem... Most akkor pénzt adtak, vagy vettek valamit a fiuknak? A pénzt a fiú szülei adták, a saját házuk rendbehozatalára? Ezt a feleséggel elismertették?
A feleséget nem lehet kisemmizni, de szerintem a házból sok mindenre nem számíthat. Nem közösen szerezte a férjjel az ingatlant, hanem a férj örökölte. Hacsak nem tudja igazolni a feleség, (fizetése, felújításról számlák, stb.) valós számlákkal, hogy mennyivel nagyobb részt vállalt a közös fenntartásból és felújításból, mint a férj.
De amúgy a jogi fórumon biztosan segítenek. :)
nem:D ha apuci benyujtja a közös életfentartásba bevonható dolgokat.
Anyus elmehet a búsba:D ugyanis önmagáért beszél az ember akkor ha 10%-ért képes valakit igy meghurcolni:D
Szerintem ha árverezésre kerülne a sor, akkor elővásárlási joga van a másik tulajnak.
Ha az illető papírral tudja igazolni, hogy x összeget beletett, akkor jogosan követelheti, de akkor nyilván a legcélszerűbb, hogy jelzáloggal hitelt kell felvenni és nem árverezésre juttatni az ügyet.
Ha jól értem, nem banknak tartoznak, hanem ex-nek..
És simán csak a ráeső részt árverezik, akár lakottan is, csak tuti nem lesz, aki megveszi.
Szerintem is árverezhet. De nem a bíróság, hanem a hitelt nyújtó bank. Gondolom, hogy a hitelt felvevő személy elhunyt, ezért a banknak van jelzáloga az ingatlanra. Azaz elsőbbsége van az örökösökkel szemben.
Én felhívnám a földhivatalt, hogy az adott ingatlanra milyen mekkora jelzálog van téve. Majd felkeresném azt (azokat) a bankot, és próbálnék egyezkedni velük. Azaz, egy befizetéssel (az a bizonyos 10%) jelzálogtalanítható az ingatlan, és akkor már indulhat az örökösödési eljárás.
Érdemes elolvasni a hitelszerződést is, abban minden részletesen le van írva.
Ha az elhunytnak volt életbiztosítása, akkor a családtagok kapnak pénzt, és talán abból rendezhető az a 10%-nyi hitelhátralék.
Sok sikert!
További ajánlott fórumok:
- Ti visszakövetelnétek az eddig kifizetett gyerektartást?
- Hogyan tudok előlegként kifizetett pénz visszakövetelni?
- Szerintetek hogyan menthetem meg a lakásomat az árverezéstől?
- Gázkazán vagy elektromos kazán a hatékonyabb családiházba?
- Átadnám kifizetett hotel foglalásomat hétvégére 2 főre, érdekel valakit?
- Ingatlan árverezés