A babátok fejlődésénél használtok Percentilis görbét? (beszélgetős fórum)
Nekünk nincs a kiskönyvben.
Nem is tartom okos dolognak, hogy e miatt idegeskedjen a szülő. Ha megfelelő a gyarapodás, nincs visszaesés, akkor általában minden rendben, ha meg van, akkor nem a görbe alapján derül ki. MInden baba más és más, ez így van jól:)
Nekünk a 2éves státuszon az jött ki, hogy a lányom a felső határ közelében van az életkor-testtömeg görbén. A védőnő (még elég kezdő) húzta is kicsit a száját. Engem nem különösebben zavart, mert tudom, hogy nem édességgel van teletömve a gyerekem.
Aztán mikor megnézte a testmagasság-testtömeg görbét, részemről teljesen megnyugodtam, ugyanis totál az átlag értéken volt.
Utána mókás volt a beszélgetés, mert ő próbált a visszafogás mellett érvelni az első görbe miatt, én meg nem hagytam magam a második görbe miatt.
Nehogymár minden kétévesnek 85 centinek kelljen lennie!!!
A kiskönyvben volt, a miénkben legalábbis.
A közepére van befűzve egy dupla, fényes lap, annak az első oldala. A fele rózsaszín, a másik fele kék. A többi oldalán ennek a fényes lapnak reklámok vannak.
Szerintem jó nagy hülyeség. Lányommal éppen egy hete voltunk a 3 éves státuszon, a percentilis görbe szerint a magassága 97%-os, az átlag 50%. Nem is foglakoztak vele mert persze, hogy magasabb mint az átlag mert az anyja meg az apja is magas. Ha meg kevesebb lenne mint 50%, akkor a nagyszülőkre ütött mert ők alacsonyak...
Ennek a görbének nem sok értelme van mert ha gond van a fejlődésével, nem gyarapszik vagy esetleg még fogy is, azt görbe nélkül is látjuk. :-)
Szerintem nem nagyon veszik azt véres-komolyan...
Valami olyasmit mondott nekem a védőnő még régen, hogy ha akarom, jelöljem rajta az értékeket, de nem fontos.
Egyébként szerintem iránymutatásnak jó csak. Mert nem fejlődik egy gyerek sem totál egyenletesen. A fejlődési ugrást pl. nem modellezi le, mert ott minden görbe egyenletes - mondjuk hogy is tudná, hisz mindenkinál máskor van, és tutira van gyerek, akinél viszont nem ugrás-szerű, tehát ő meg illik a görbére nagyjából.
Amíg a szélső vonalakon belül vannak az értékek, a gyerek kiegyensúlyozott és nem bágyadt, és két mérés között az értékek nem csökkennek, nincs baj.
Erről is a pszichológia-tanárom mondása jut eszembe mindig: az átlag egy zsákruha: mindenkire rámegy, de senkin nem áll sehogy!
További ajánlott fórumok:
- Mit használtok aknés, pattanásos bőrre?
- Milyen sampont (vagy egyéb megoldást) használtok gyorsan zsírosodó hajra?
- Milyen pelenkát használtok és miért azt?
- Ti milyen öblítőt használtok? Én már mindent kipróbáltam, de a törölközők sokszor olyan durvák!
- Milyen pelust használtok? Mik az érvek mellette?
- Milyen tablettát használtok gépi mosogatáshoz?