A baba születése után hány nappal kapom meg a baba Taj kártyáját? (tudásbázis)
Sziasztok!
Okmányirodában megkaptam az anyakönyvit és két napra rá mentem az OEPhez és kézbe kaptam a Taj kárgyát. Ez mind kb. egy hét volt.
szerintem olvass bele ebbe a linkbe..érdekes dolgokat írnak erről.. azt írják többen is ott, hogy tgyás után nem kapsz gyedet csak ha okosan taktikázol..olvass bele..
Igen, de csak ha születés után indítom meg. Hivatalosan szülés előtti 28 naptól a szülésig lehet megindítani, de legkésőbb a szülés napján.
És az az elterjedtebb hogy a szüléstől van megindítva.
Én előtte táppénze voltam, és ha korábban van megindítva akkor kell a körzetitől egy táppénzes papírra hasonlító igazolás tőle.
Kórház függő.
Pl Szolnokon intézik kórházból, viszont Cegléden, Szentesen, Szegeden bekell menni oep-hez bevinni szül.ak.kivonatot, és egyéb papírokat ami volt. Terheskönyv is kellhet.
Ott adatlapot kikell tölteni és perceken belül már kész is a taj.
Mi már utána mindkét gyereknél mehettünk is államkincstárhoz intézni a további teendőket. Pl családi pótlék, gyes, gyed, anyasági, gyermegágyi segély, egyszeri pénz( anno 57000 volt, most már sokkal több gondolom)
Meg az anyasági támogatáshoz, családi pótlék igényléséhez is kell.
Egyébként változás tavaly óta, hogy előbb a baba lakcímkártyáját kell elintézni, és csak ezután lehet a taj-kártyát. Így akár 1 hónap is lehet az átfutási idő. Épp pár hete világosított fel az oep-nél egy ügyintéző.
Ezt találtam a TB honlapján:
TAJ szám/kártya igénylése újszülöttek részére
2009. június 28-tól megváltozott az újszülöttek részére kiállított TAJ igénylése, azt már nem kell a szülőknek
kérni.
A személyi adat- és lakcímnyilvántartás (okmányirodák) az újszülött adatairól hivatalból tájékoztatják
az illetékes egészségbiztosítási pénztárat. Az újszülöttek TAJ igénylése során nem érvényesül az országos
illetékesség, fő szabály szerint az újszülött lakóhelye szerinti REP az illetékes, de a szülő kérheti,
hogy a gyermek születési helye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár állítsa ki a TAJ kártyát.
A személyi adat nyilvántartó szervnek az újszülött adatairól való adatszolgáltatása teljesítését követően
az egészségbiztosító hivatalból soron kívül, de legkésőbb öt munkanapon belül kiadja, és a gyermek
lakóhelyére vagy a szülő kérelmében meghatározott címre postán megküldi az újszülött TAJszámát
igazoló hatósági igazolványt.
További ajánlott fórumok:
- Kártyalapok, kártyajátékok
- Daniella születése
- Tudod mi történt születésed napján a nagyvilágban?
- Emma születése - klasszikus szüléstörténet "happy end" nélkül
- Emlékszel a születésed pillanatára vagy amikor még magzat voltál?
- Ha szeretnék a lányomnak második keresztnevet adni a születése után 6 hónappal arra van-e lehetőségem, és ha igen hol és hogyan kell intézni