A 2 éves kislányom még csak nagyon kevés szót használ. Normális ez? (A hallásával nincs semmi probléma.) (tudásbázis)
Egy két éves gyereknek még nem is kell folyékonyan beszélnie! Majd fog, ne félj! Beszélj hozzá sokat, mindig mondjad, éppen mit csinálsz, mit fogsz csinálni, mesélj sokat, és semmi baj nem lesz!
Főleg, ha egyelőre szavak nélkül is meg tudja értetni magát. A szavak is majd megjelennek.
Jól van, csak összehoztuk azt a közös nevezőt.
Egyetértek abszolút, még a negatív tapasztalattal is. Sajnos.
Nincs jelentősége a felkiáltójelnek.
Logopédusként pedig azt tudom mondani: inkább hozza a szülő feleslegesen a gyermeket vizsgálatra, mintsem hallgasson a védőnéni és gyermekorvos "majd kinövi" kezdetű sablonszövegére.
Természetesen vannak kivételek a védőnők, gyermekorvosok között! (bár sajnos nekem elég negatív a tapasztalatom)
olvass vissza, légyszíves.
Logopédus dönti el, kell-e foglalkozni a gyerekkel 5 éves kora előtt.
Ebben a tudásbázisban a felmerülő kérdés nem ez volt.
Az lenne a cél, hogy a nem beszélő, vagy nem idejében beszélő gyerekeket lássa szakember, lehetőleg logopédus, és orvos, aki ki tudja szűrni a dolgokat. Ne csak legyintés legyen, hogy majd beindul a beszéd. Bár szerencsére sok esetben így van, mindig vannak kivételek. Ennek eldöntése pedig szakembert kíván.
Csak azért tudom, mert én is itt kezdtem megkérdezni, hogyan tovább, és engem is elküldött legyintéssel a védőnő, a nev tan, a doki.
Egyébként a felkiáltójelet az írásod nyomatékosságának szántad?
Azt irta akkor is vannak esetek amikor használ:)...A másik ember azt irta 5 éves kor előtt nem kell logopédus ő azt tanulta.....erre volt Kata válasza szerintem...
És örülök ha hozzászolsz ezekhez a témákhoz,nagyon sok ember van aki nem foglalkozik a nembeszéléssel vagy a sok hangra kiterjedő pöszeséggel mondván ráér még 5 éves korig:((
Figyu,
ma hallottam a TV-ben, hogy a mozgás nagyon szoros összefüggésben van a beszéddel. Ez természetesen csak egy tényező, nem tudom, hol laktok, de ha a lánykád lusti vagy keveset tudtok játszótérre menni, érdemes ezen elgondolkodni.
Ez nem teljesen igaz. Ha megkésett a beszédfejlődése a gyereknek, akkor kell a logopédus a beszéd beindításához.
Más beszédhibával, rossz kiejtéssel nem kell foglalkozni 5 éves korig, de akkor is vannak esetek, amikor használ a logopédus.
Egyik ismerősömnél is az a gond, hogy 21 hónapos kisfia nem beszél.
Innen nézett logopédust:
Megnyugtatta, hogy 3 éves korig "joga" van nem beszélni...
Esetleg nézz te is ki egy logopédust, hívd fel.
Amúgy egy idézet:
A gyermekek általában egy-két éves korukban kezdenek el beszélni, ha 3éves korra esik, az még nem „kóros”,ám, ha 3évet elérte a gyermek és még nem beszél, megkésett beszéd fejlődésről beszélünk. Ilyenkor feltétlenül logopédushoz, pszichológushoz kell fordulni. Számos tényező játszik, játszhat szerepet ha a beszéd késik. pl. a genetikai program, vagy hogy milyen környezetben nő fel. A nagy családokban többször előfordul, hogy a sok gyerek nem engedi szóhoz jutni a picit, de minden kívánságát kitalálják. Így nincs inspirálva hogy beszéljen. Vagy szótlan ingerszegény környezet. Itt nincs beszéd kedv, így nem beszél a gyermek. A felmérések azt mutatják, hogy a lány gyermekek, hamarabb kezdenek el beszélni, természetesen ez nem előírás.
Emelett itt a Hoxán olvastam, hogy a cumit se árt eldobni 1 mx. 2 éves korig, mert ez is okozhatja, hogy a gyerek nem beszél....
Sajnos ha nincs organikus oka sem biztos hogy behozza a lemaradást:(
Nem elijeszteni akarom amúgy a kérdezőt csa nekem negativ "élményeim" vannak ezzel kapcsolatban azért szorgalmazom...
Igen,de el lehet indítani a vizsgálatot mert az is sok idő.Lehet nem is kell szakember,de ha nem is kezdik még el a fejlesztést de irányt mutatnak,vagy kiderül hogy bármi akár apró gond is van,hónapokat lehet nyerni a későbbi fejlesztésnél.
Óriásiak sok helyen a várólisták,akár egy egyszerü logopédiai"ránézésnél",anamnézis felvételnél is....Jobb esetben mire behívják,már nincs is oka menni és azt mondják minden okés:)
További ajánlott fórumok:
- 6 hónapos kislányom kb. egy hete rendszeresen felébred éjszaka. Próbáltuk etetni, de nem éhes. Mi lehet a probléma?
- A kislányom nem bírja az autózást! Egyedüli probléma?
- Sószappan problémás bőrre, használta már valaki?
- Három éves kislányom haja rettentően göndör, és kezelhetetlen! Használhatok a hajára "felnőtt" hajápolót?
- A kislányom allergiás a nátrium benzoátra, mit használtok a kipirosodásra?
- Akislányom 3hónapos lesz, születése óta rágja az öklét!Lehet ebből később gondunk esetleg a fog növekedésénél?Semmilyen cumit nem használunk