A 10+10 milliós CSOK-ra jogosultak: mi a terv? Építés/vásárlás? (beszélgetős fórum)
Nem árt, ha résen vagytok!
Tényleg nagy kamu, mert már szinte ellehetetlenítik a csokhoz való hozzájutást.
Mindenesetre holnap bemegyek a MÁK-ba a generálkivitelezővel is, hogy a saját fülével hallja a Kincstár állásfoglalását. Ha érdekel valakit, majd megírom a fejleményeket.
Én is úgy tudom, hogy ha egy az építtető/kivitelező/kutyámfüle, akkor nem érvényes az ÁFA-visszatérítés, csak ha több vállalkozóval csináltatod.
Hihetetlen nagy kamu és átverés ez az egész CSOK. Az egész arra megy ki, hogy az emberek befizetett adójából megint hozzávágjanak pár tízmillió forintot ahhoz a tehetős réteghez, akinek van már pár tízmilliója. Néztünk mi is új lakásokat a városban, 30 millió körül vannak/kezdődnek azok, amire a 10+10-es CSoK-ot fel lehet venni. Ez alatt alig találsz 2-3 lakást. Szóval az ember 3 gyerekesen rendelkezzen 10 milliós tőkével (honnan?) és még vegyen a nyakába 10 millió hitelt is a 3 gyerek mellett. Öngyilkosság a mai világban.
Az építkezés sem hiszem, hogy olcsóbban kijön, max. falvakban. Erre a telkek 7-8 millióba kerülnek a város 10 km-es körzetében, a többi helyre senki nem költözik, mert tele van kisebbségivel. 8 milliós telekre nemigen húz rá senki 10 millióból házat.....
Sziasztok!
Pénteken jártam az Államkincstárban és azt mondta az ügyintéző, hogy a csoknál a generálkivitelezővel való építtetés kizáró ok. Hallottatok erről valamit?
Szia!
Biztos hogy a KHR-etek negatív? Mi havonta kapjuk és mint utóbb kiderült azért mert mindig pár forinttal többet utalunk amit betörlesztettek a tőkébe és ezért A+ minősítést kaptunk (ami a legjobb). A KHR listán mindenki fent van akinek hitele van, csak akkor vagy rossz KHR-en ha több mint 90 napos tartozásod van a hitellel! Ennek azért járj utána:)
Mi nem tudunk hitelt igényleni. 3 gyerekünk van. Albiba élünk Pest megyébe. A férjem melóhelyét meg kell tartani, szóval kb tömegközlekedéssel max 1 órányira kellene házat találni 10 misiért. Na de Pest megyébe nincs ennyiért új építésű.
Máshova nem mennénk szívesen, de ha mégis, akkor szeptemberig meg kell ejteni a költözést.... iskolakezdés előtt.
Ha lekerülnék a bar listáról akkor lehetne szó s hitelről, de 2 év múlva tuti nem lesz már ilyen lehetőség.
Ez várható volt, nekem is ez volt a törvény olvasása közben, ami először feltűnt..
Budapesten ugyan 35 milla, de hát ekkora családnak a minimum a nappali+3, de nekünk a 4 gyerekkel inkább a nappali + 4 szoba...
De egyébként meg éppen ezért nem fogom igénybe venni, mert 40-50 millám még 10 milla támogatással se lesz.
Evvan.
Nekem a szomszéd lakás megvásárlása lenne a megoldás, de arra meg nem ad senki semmit sajna, bár politikailag érthető, az nem lendít semmit..
De ez legyen a legnagyobb bajom, nem vettek el tőlem semmit.
Ez függ a geometriától.
Tehát kellene egy alaprajz.
A nettó terület - nagyjából - nem más, mint a belső nm-ek összeadogatva.
A bruttó meg, ha kívülről, amennyit az anyatermészetből elfoglal...
De a kettő aránya nyilván függ attól, hogy négyszögről, L vagy U alakról beszélünk, netán kacsalábról, amire támaszkodik...
Ökölszabályként 10-15% különbség van a nettó és a bruttó között.
A terasz esetét meg kell nézni a jogszabályban, ebben nem vagyok naprakész, ott le van írva, mit hogyan kell számolni.
Szia!
Ennyiből ma nem lesz háza senkinek, olyan, ami működik...
Bátran számolj rá plusz 4-5 milliót.
Ezt mindenkinek ajánlom.
Én az ország vezető építési szakértői intézeténél dolgozom, és több síró kétségbeesett embert látok naponta, mint egy onkológus sebészorvos... Az annyi soha sem annyi az építőiparban... Elég egy 20cm-rel odébb rajzolt telekhatár (ami lehet, hogy a valóságban nem is ment odébb, csak a földhivatalban az adatok digitalizálásánál volt egy kis hiba), elég egy pár cm-rel odébb menő csatorna, elég egy - akár hozzá nem értésből - rosszul kifalazott emésztő, elég egy kéményszabályozás változása, és már 4-5 millák röpködnek...
És még a saját sz.os panellakásomban is ott tartottam a hidegburkolókkal, meg a csempét gyártókkal, hogy vagy pereskedek, rámennek az idegeim, vagy nézem a hibás burkolatot. Pedig ott álltam, szakértőként a melós mellett, és kétszer bonttattam vissza... És benne van 6-7 milliónk, már alakul, de a luxustól még messze van... Anno a legbővebb számításaink szerint akartunk rá 3-at költeni...
Jó ez a lehetőség, de mindenki hatszor előbb gondolkozzon!
Köszönöm a segítséget! Mikor a banki ügyintéző megkavart, akkor nekem is az volt az első ötletem, hogy a lakáseladás után visszafizetem az eddig igénybevett szocpolt, csak nem tudom, mennyi lenne ez esetben a büntetés és erre persze a bankban sem tudtak mit mondani. Sőt, ma felhívtam a MÁK-ot is és ott sem tudtak ezzel kapcsolatban felvilágosítást adni. :D
Attól tartok, nem érné meg visszafizetni a szocpolt, mert horribilis büntetést szabnának ki. :(
További ajánlott fórumok:
- Kik jogosultak a dupla öszegű családira és mikor esedékes?
- 6 éves kisfiam súllyos ételallergiában szenved.Milyen ellátásokra vagyunk jogosultak?Emelt családi pótlék, méltányossági gyes?
- Mi alapján vagyunk jogosultak gyermekvédelmi kedvezményre?
- Gyes után milyen ellátásra vagyunk jogosultak?
- Meddig vagyunk jogosultak családi pótlékra, ha most érettségizett a fiam?
- Milyen ellátásra vagyunk még jogosultak?