Gyes után milyen ellátásra vagyunk jogosultak? (tudásbázis)
Sziasztok! Nekem most járt le a gyesem, amivel a munkaviszonyom is megszűnt, elküldtek.
90 nap álláskeresési járadékot fogok kapni.
Még jó, hogy bementem a munkaügyi kp-ba, mert itt olvastam a hozzászólásokat és szentül meg voltam róla győződve, hogy nem jár semmi..
Akkor a főállású anyaság kilőve.
Mindenképp a munkavállalás lesz hosszú távon a megoldás.
Igen, valóban, 28.500 Ft, ha három kiskorú gyermek van.
mellette heti 30 órában lehet munkát vállalni, vagyis átlag napi hat órában, ez a két óra mínuzs is segítség lehet, ha gyerekekért kell menni időre oviba, iskolába.
főállású anyaság van, de nem tudom hogy kell igényelni, van egy füzetem abból írom ki ezt, 2011 es, ha azóta változott akkor bocsi
Szóval: GYET a neve
aki jogosult rá
szülő
nevelőszülő
gyám
aki a saját háztartásban 3 vagy több kiskorút nevel. A legkisebb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. Megszűnik a jogosultság akkor is, ha a legidősebb gyerek betölti a 18. életévét. A jogosultság független az előzetes biztosítási időtől
28500ft
Ha akarod a teljes szöveget privátba begépelem
Kb. a családi pótlék, amire gyes után tutira számíthatsz.
De pl. attól függ, pl. hogy hány gyereked van. Mert ha min. 3, akkor otthon maradhatsz főállású anyaként-pontos összeget ne kérdezz, mert nem tudom.
A szociális segélyre a helyi önkormányzatnál kérdezz rá-jövedelemigazolás kell hozzá-nem tudom, hogy pl. a férjed jövedelmén túl ebbe a családi pótlék beleszámít-e.
Ha tartósan beteg az egyik gyermeked (kívánom, hogy ne legyen az) akkor is lehet kérni szakorvosi véleménnyel megtámogatva a gyes meghosszabbítását. Hogy ki számít tartósan betegnek az nagyon pontosan le van szabályozva.
Jól tudod.
Ha lejár a Gyes-ed majd ne felejts el rendezni a jogviszonyodat, mert ha semmilyen ellátásban nem lesz részed akkor Társadalombiztosítást kell magad után fizetni.Az Apehnál kell intézni.
Első körben munkaügyi központ, ha nem tudnak munkát biztosítani, akkor helyi önkormányzat.
Tudtommal alapból semmi nem jár, csak szociális alapon, ha a férjed jövedelme nem ér el egy bizonyos szintet (egy főre jutó valamennyit, a pontos összeget nem tudom). Ez a határ viszont ott van meghúzva, hogy már szinte egy kezdő diplomás bér elegendőnek tűnik egy háromfős családnak, szóval tényleg nagyon alacsonynak kell lenni a párod jövedelmének, hogy járjon valami.
A közmunkaprogram lehetne még megoldás, ha tudnak ilyesmit felajánlani.
Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de mifelénk valahogy így áll a helyzet.
Szeretnék segítséget kérni, nemsokára lejár a gyesem és sajnos nem tudok elmenni sehova sem dolgozni, helyben nincs sajnos munkalehetőség és ha máshova elmennék dolgozni akkor pedig a gyerekeket nem tudnám hozni vinni az óvodába, sajnos segítségem pedig nincs.
Tudom, hogy sokan vagyunk így, aki tud nekem segíteni, hogy mégis hova induljak, milyen segélyeket vagy ellátásokat lehet kérni gyes után azt kérem írjon nekem.
Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
További ajánlott fórumok:
- 6 éves kisfiam súllyos ételallergiában szenved.Milyen ellátásokra vagyunk jogosultak?Emelt családi pótlék, méltányossági gyes?
- Mi alapján vagyunk jogosultak gyermekvédelmi kedvezményre?
- A gyes lejárta után, addig amíg nem találok munkát milyen szociális ellátásra lehetek jogosult a családi pótlékon kívül?
- Meddig vagyunk jogosultak családi pótlékra, ha most érettségizett a fiam?
- Milyen ellátásra vagyunk még jogosultak?
- A gyes ideje alatt, hogy működik az orvosi ellátásra jogosultság?