4 hónapos a babóm... anyatejet kap, de van, hogy nem elég neki. (beszélgetés)
Sziasztok!
Ma beszéltem a védőnőmmel, és mondtam neki mi a helyzet, és mondta, hogy vegyek tápszert. Így tettem, felírattam a dokival és most van itthon. Ha nem elég akkor kap kiegészítőnek, viszont ha nem megyek el itthonról nem kap mást csak anyatejet, maximum a legvégső esetben.
Köszönöm, hogy írtatok.
Sziasztok! Kedves Gerbilrgirl! Gyakran sokféle jel alapján sokunkban felmerül, hogy esetleg kevés a tej a babának, és nagyon aggasztó tud lenni nekünk édesanyaként, hogy a babánk esetleg nem jut elegendő mennyiséghez, de annyira összetett a kérdés, hogy tényleg kevés-e, és ha igen mitől, hogy ezt a gyanút érdemes nagyon alaposan körbejárni. 4 hónapos babánál a hozzátáplálás szilárd étellel, gyümölcslével nem fedezi a baba szükségleteit, a bélrendszere 6 hónapos kora előtt nem érett rá, a tápszeres pótláshoz pedig akkor érdemes csak fordulni, ha valóban nincs más megoldás. Ha azonban 3 hónapos koráig kizárólagosan tudtad szoptatni, akkor nagy valószínűséggel továbbra is sikerül majd!!! Fontos kérdés, hogy miből érzed, hogy nem elég neki! Hogyan alakul a súlyfejlődése, mennyit pisil, kakil egy nap, hányszor kerül mellre, milyen hosszan. Írtad, hogy 140ml-t tudsz lefejni egy alkalommal, az igen szép mennyiség! A tejmennyiség nem az általunk elfogyasztott étel és ital mennyiségétől függ (az extrém éhezéses körülményektől eltekintve nem ez befolyásolja), hanem kereslet-kínálat elve alapján termelődik, tehát, ahogyan más is írta, minél gyakrabban szopizik a baba, annál több tej fog termelődni, a baba igényéhez igazodik a tejmennyiség. A gyakori, igény szerinti szoptatás pontosan ezt tudja biztosítani. Amikor egy baba ritkábban kezd szopizni, akkor ezzel azt 'üzeni' a mellednek, hogy kevesebb tejet termeljen. Ez a folyamat visszafordítható, tehát gyakori szoptatással a tejmennyiség növelhető, 1-2 nap alatt érezhető a mennyiségnövekedés! Az interneten a www.lll.hu oldalon találsz sok hasznos infót arról, hogy hogyan növelhető a tejmennyiség, és miből tudhatod, hogy elég-e a babádnak! Vagy akár végigbeszélheted a kérdést telefonon egy szakemberrel. A másik, amit írtál, hogy éjszaka ébred, szopik, aztán pár perc múlva megint ébred, jelentheti azt is, hogy egyszerűen nem aludt még vissza elég mélyen, megébred, hogy anya biztosan megvan-e még, szeretne még egy kicsit szopizni, nem feltétlenül a tej miatt, hanem azért, mert az elalvásban a Te közelséged, a szopómozgás segít neki!
Amikor pedig a tanulás miatt távol vagy a picitől, akkor érdemes lehet ezekre az alkalmakra eleinte előző nap fejni vagy a távolléted alatt a következő ilyen alkalomra...
Remélem, megtalálod a válaszokat a magatok számára, és úgy alakul a szoptatás ahogyan szeretnéd!
Hát már kap enni amióta betöltötte a 3 hónapos korát, eddig 2-3 nap kimaradással kapott egy kis kanálnyi narancslét, almát...
Most, hogy 4 hónapos lett emeltük neki, naponta kap 3-4 kiskanállal... olvastam, hogy sokan nem " örülnek" ha a tejes babának max fél éves kora előtt kap mást is anyatejen kívül, de van, hogy kell neki egy kis teát is adnom, hogy ne fájjon a hasa....
Szerintem holnap felhívom a védőnőmet, hogy mit csináljak. köszönöm a válaszaitokat
szia
tápszer!
Nálam is ez a helyzet,3hónapos és nem elég a tej.Nem akartam tápszerezni,de ez van,a gyereknek enni kell,nőni-hízni!
Minden jót
További ajánlott fórumok:
- Minden szoptatás után muszáj lefejni az anyatejet? Ha lefejem, a következő etetésre nincs annyi hogy jóllakjon a baba ha nem fejem akkor van
- Hogyan lehet az anyatejet még táplálóbbá, még zsírosabbá tenni?
- 8 hónaposan még csak anyatejet eszik. Vélemény?
- Mennyi ideig lehet a lefejt anyatejet a hütőben tárolni fagyasztás előtt?
- Lehet mikrohullámú sütőben anyatejet melegíteni?
- Van másnak is tejérzékeny és refluxos csecsemője, aki anyatejet eszik? Hogy vészeli át az ordításokat? Használ valami?