15 éves korig lesz kötelező az oktatás. (beszélgetés)
ne keseredj így el, ha teheted, tanulj...
Én kezdőként el tudtam helyezkedni...
És munka mellett érettségiztem...
Viszont, a legnagyobb gondom most az, hogy a tanult szakmámban csak kreditálva tudok visszamenni, de viszont, nincs lehetőségem a tandíj megfizetésére, a mostani munkámat szakirányként tudom végezni, de több lenne a keresetem ha szakirányú lenne a végzettségem...
És ami kb. 15 éve egy jó szakiskola, szakmunkásképző iskola volt, most főiskolai képzés...
Kérdezem én? miért?
Vannak olyan szakmák, amiket nem kellett volna ennyire magas szintűre emelni, inkább a gyakorlati képzésekre kellett volna hangsúlyt fektetni, mert valaki hiába jó elméletbe, ha gyakorlatban nem tudja alkalmazni, viszont a gyakorlati alkalmazást felemeli egy jó elméleti tudás!
Nem nagy álom, egyik sem amire vágysz!
Sőt legyenek is álmaid, és csak rajtad múlik, hogy merre mész tovább..
Válaszd a legjobbat, azt ami neked a legnagyobb örömet hozza...
Fiatal vagy még...
és igenis az álmok visznek előre...
Nekem egy tanárom mondta:
Merjek nagyokat álmodni...
Hozzáteszem, soha sem mertem túl nagyot álmodni...
Meg is látszik meg az életemen...
A legnagyobb gondot abban látom, hogy megszűnőben van az anno kétkezű munkának számító szakmák, pedig ha lenne, akkor tán a gyárainkat sem kellett volna bezárni...
Szerintem egy 17-18 évesnek még iskolában kell lennie... és lehetővé kell tenni a diákmunkát 16 éves kortól nyáron egy hónapra, úgy mint régen volt, mert igazán én is akkor értettem meg hogy mit jelent a pénz...
Ja és visszahoznám az üvegvisszaváltókat...
a rengeteg szemét helyett...
Nagyon jó volt amikor a visszaváltott üvegek árából mentünk fagyizni...
stb...
de ez már más tészta, de a diákkoromra emlékeztet...
Nálunk is elhangzik számtalanszor tanulj nézd mennyit kell dolgozni és egyre rosszabb az életünk.
Régen úgymond tabu volt a pénz(én is így nőttem fel)
ma már sajnos mindenbe be kell őket vonni hogy megértsék miért nincs pénz.Akkor majd ők segítenek,mondják (pénztelenség miatt)munkát vállalnak.Mosolygok egyet és megkérdem hova mennél mikor munkalehetőség sincs.
Következmény: sokkal több szakma és állás nélküli fiatal. A csp. helyett majd a segélyeket és a munkanélküli hivatal által szervezett továbbképzéseket - átképzéseket kell majd fizetni. Azok fognak jól járni, akik a felnőtt oktatásban dolgoznak. Most ugy látszik, oda kell a pénz.
A középiskolák egy részét vissza kellen minősiteni ( nem jó szó rá inkább átminősiteni ) ujra szakmunkásképzésre. De normálisra, nem ami most van. Nem kell mindenkinek diploma. Minek. Szalag mellé? Nem biztos hogy felveszik, mert tulképzett.
Szerintem a visszamenetel nem lesz egyszerű.
Én emlékszem mikor anyukám megkérdezte pályaválasztás előtt "na gyerek hova tovább"
Azt gondoltam miért most kell nekem eldöntenem azt hogy mit szeretnék csinálni egy életen keresztül.Mikor más se jár a fejembe haverok buli fanta,és ez 26 évvel ezelőtt volt.A mostani fiatalok hihetetlen szabadságot vívtak ki maguknak,csak az tudja akinek van a környezetébe vagy esetleg a gyermeke ilyen korú.
Sajnos a saját kárán megtanulni a gyereknek ilyen dolgot az kijavíthatatlan.Félek,nekünk szülőknek sokkal nagyobb árat kell majd fizetnünk azért,hogy amit ők a nagy szabadságukba elhibáznak helyre állítsuk.Hiszen csak a gyerekeink. Szakmával,éretségivel,tapasztalattal nem tudnak elhelyezkedni az emberek.Mi lesz velük,főleg a lány gyerekekkel?
meg 33 %-nak kell lenni a diplomások arányának
megszüntetik a ktg-térítéses képzést
nem szüntetik meg, csak 100%-ot kell fizetni
felsőoktatásban 2x lehet bukni
szóval annyi minden van
csak pénzt nincs és normális ötlet nincs arra, hogy minél előbb minél több munkahely legyen
csak szarrágás megy
Nem eszik olyan forrón a kását, ahogy főzik...
Fog még változni ez a kijelentés.
Szerintem így is nagyon nehezen lehet ezeket a mai fiatalokat megfogni.Gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak.Valószínűnek tartom,hogy a munkába állás se fog menni(ha csak nem teszik kötelezővé)és rengeteg csellengő gyerek lesz az utcán.Lehet,hogy nem kell csp fizetni a kormánynak de a társadalmi minőség romlani fog.Lehet azért dolgoznak már azon,hogy 14 év alatti gyerekeket is lehessen büntetni,mert tisztába vannak ennek a döntésnek a következményével?Szerintem nagyon sok diák fejébe megfordul az,hogy elegem van nem akarok tanulni.E határozat hozhat egy olyan rossz döntést a fejébe amit egy életen át fog hordozni.Viszont míg kötelező a tanulás lehet addig is lázad ellene de megcsinálja mert kötelező és végül le érettségizik.Talán a feje lágya is benő.
A gyermekem közgazd.szak. köz.isk. jár 11.osztályba. A mi osztályunkba is vannak lázadók hajjajj.3-an ki hullottak a 28-ból,12-en lehiggadtak és volt aki iskolát váltott.Tehát gyakorlatilag 13-an az utcán lennének az új törvény szerint. De a mostani törvény adott nekik időt és lehiggadtak, le érettségiznek, kapnak lehetőséget az élettől.Igen volt idő ,hogy hátráltatták az órát de a diák a diákot nevelte csöndre.Szerintem ott lett elrontva amikor a diákokat felvilágosították a jogaikra.Addig is voltak jogaik de csak azok tudták akiknek kellett.Az pedig a szülő és a tanár.
További ajánlott fórumok:
- Szeptembertől kötelező meditáció és relaxáció oktatás
- Meddig lesz online oktatás?
- Mindenhol kell fizetni a nem kötelező oltás beadásáért? Miért? Kié lesz az a pénz? A gyerekorvosunkat nem kérdezem, nehogy "megjegyezze".
- Kifizethető-e a pihenőnapra járó bér 100%-os pótlékkal, ha a havi kötelező óraszám még nem lesz meg?
- Holnap lesz a fiam táncvizsgája.Az iskolában kötelező...
- Fogkő leszedés után, kötelező használni fertőtlenítő szájvízet?