1 hónapos babának adjak-e teát nagy melegben, és mit? (tudásbázis kérdés)
Már ha hajhlandó meginni a baba,mert vannak olyan babák akik nem hajlandóak elfogadni csak az anyatejet.
Mondjuk én szerencsés voltam,mertz néha egy-egy kiskanállal bele tudtam tukmálni a forraltvízből,vagy a gyemekteából,de a barátnőm kisfia nem volt hajlandó egyetlenegy kortyot sem lenyelni semmiből anyatejen kívűl,fél 8 hónapos koráig.
Amikor azt a topikot indították még nem volt ez az ásványvizes reklám.
Szerintem teát ne. Ha csak szopik, akkor elvileg nincs is szüksége plusz folyadékra, persze lehet kínálni hátha igényli, de inkább csak forralt és lehűtött vízzel...legalábbis, ha nem akarod a teázásra rászoktatni. Ha tápszert is kap, v. csak azt, akkor elvileg kellene innia, de ebben az esetben is a víz jobb megoldás a teánál.
Az én kislányom hat hónapos koráig csak szopizott és mellette semmit sem ivott. Mikor elkezdtük a hozzátáplálást, utána kezdtük az ivást is, kizárólag vízzel. Még hónapokig nem ivott normális mennyiségeket, de a mai napig szépen issza a vizet, soha nem ivott még teát, gyümölcslét is nagyon ritkán.
Szia!
Én úgy tudom (védőnőm mondta), hogy a zöld kaki azt jelzi, hogy nem kap elég tejet a baba (az epétől zöld). Nálunk is előfordult, szopási sztrájknál, hogy igencsak zöld lett a pelus. Aztán egy hét múlva jobb belátásra tért a babám és visszatért a rendszeres szopáshoz.
Én is voltam már kánikulában két babámmal is. Anytajan kívül mást nem kaptak. Nagyon figyeltem rá, hogy kétóránként (vagy többször) tejhez jussanak. A sópótlás nekem kellett, amitől több is lett a tejem. (Mint a kecskéknek! :-)))
Forralt víz visszahűtve. Babatea, Hipp tea, Mecsek tea. Ha már nagyobb ellenőrzött gyümölcsteák.
A védőnők álláspontja védőnőről védőnőre változó, van aki csak és kizárólag a szoptatást javallja, semmi más folyadékot, és van aki a babavizet, forraltvizet vagy babateát is ajánlja a szoptatás mellé folyadékpótlásnak a baba igényei, fejlettségétől függően.
A sós víz nekem is furcsa, de a lényege megvan:
a melegben az izzadsággal sót veszít a szervezet, ezt akarná így valamelyest pótolniu szerintem.
Nekem most 3 hetes a babám, épp hazajöttünk a kórházból, amikor kitört a kánikula, addigra már szépen átaludt 5-6 órát is, de a melegben teljesen felborult a szoptatási rendje. Másfél-kétóránként felébredt és éhes volt (vagy inkább szomjas). Én szépen meg is szoptattam, néha kapott pár korty forralt vizet pohárból, ahogy a kórházban is adtak neki (besárgult és 4 napig lámpázták meg infúziót kapott, és a szoptatások között adtak neki vizecskét, mert nagyon meleg volt a lámpa alatt).
Pár nap után viszont nagyon elkezdett görcsölni a pocija, nem jött ki a kaki, csak szenvedett, és amikor végre kinyota is sokkal kevesebb és zöld színű volt. Rájöttünk (utánaolvastam meg a védőnőtől) hogy a túl gyakori szopás miatt nincs ideje megemészteni a tejet, amikor már jön rá a következő adag, és ettől erjed a pocakjában és görcsöl. Úgyhogy elkezdtük pontosan betartani a 3 órákat, és közte teát kapott, először Mecsek babateát, de azt inkább abbahagytam, mert nemcsak szélhajtó, hanem szélképző is, helyette halvány kamillateát, ami kicsit meg is nyugtatja a pociját, de ma átálltunk a (szintén halvány) csipkebogyóra, mert a kamillát úgy tudom hosszú távon nem jó folyamatosan inni, de szerintem a forralt víz ugyanúgy megteszi. Egyiket sem ízesítem semmivel. Most sokat pisil, húszdekás pisis pelusai is vannak :-), de a kaki szép sárga lett (és több) és nem görcsöl annyit. Lassan kezd átállni magától a 4 órás szopásra, sőt megint átalszik 5-6 órát éjjel, úgyhogy nem hiányzik neki a több tej, így is szépen nő, már több mint 4,5 kiló (4 kilóval született). Szóval nem biztos, hogy minden baba szereti a gyakori szopást, de nem lehet általánosítani, minden baba más, felnőttként sem vagyunk egyformák.
További ajánlott fórumok:
- Szerinted lehet négy és fél hónapos babának teát adni, ha csak szopik?
- Milyen teát adnátok a 10 hónapos babának megfázásra?
- Lehet egy 7 hónapos babának citromfűteát adni?
- Milyen teát adnátok 10 hónapos babának?
- 7,5 hónapos tápszeres babának hasmenése van, mit lehet neki adni enni, inni? (Nem fogadja el se a teát, se a vizet, tápszert nem kaphat.)
- Milyen teát adnátok egy 6 hónapos babának a babateákon kívül?