Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Zöld dió befőtthöz elkezdhetem már szedni vagy még várjak egy kicsit? fórum

Zöld dió befőtthöz elkezdhetem már szedni vagy még várjak egy kicsit? (tudásbázis)


2010. jún. 24. 15:18

Nah, a diók végül mind egyformák lettek.

De baj van.

Az egyik befőttesüvegem szétpattant.

Sajna kifolyt a leve a befőttnek.

Mit lehet kezdeni az épen maradt diókkal?

Sajnálnám kidbni. :(

2010. jún. 18. 19:35

Segítség!

Mit csináljak?

A leszedett diók fele szépen befeketedett, a másik fele meg sárgás még csak.

A sárgás felét áztassam tovább?

Vagy azt ki kell dobni?

25. Mayalina (válaszként erre: 23. - 9c8432d068)
2010. jún. 15. 22:58

köszi. Fura, mert nem a kicsik, hanem a nagyok nem feketednek.

Amúgy láttam fákat, amelyikeken még kicsik voltak a diók, de én olyanról szedtem, ahol már normál dióméretűek voltak.

2010. jún. 15. 18:55

[link]



Ez az a link,elfelejtettem az előbb bemásolni.

2010. jún. 15. 18:54

Nézd meg az alábbi linket. Egyszer alább már elküldtem neked.

Itt találsz képet is,mekkorának kell lennie a diónak a befőtthöz.

Szerintem túl korán szedted le,van diófánk,még kicsi rajta a dió.



Zöld dió befőtt


Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 100%-os ételecet kb. 1,5 l víz 1 kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum Jól mossunk meg1 kg zölddiót, majd szurkáljuk körbe, és szórjuk lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztassuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Ezalatt naponta kétszer cseréljük rajta a vizet! Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített – vízben (2 evőkanál ételecet másfél liter vízben), a forrástól számított kb. 10 percig főzzük puhára. 1 kg cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd adjunk hozzá 10 szegfűszeget és fél narancs és fél citrom lereszelt héját. Szűrjük le a diókat, és dobáljuk a szirupba. Folytonos keverés mellett főzzük 5 percig, majd 1 napon át hagyjuk állni. Ezt a műveletet, (főzés, állás) még kétszer ismételjük meg. A harmadik napon a diót szedjük ki, és rakjuk át széles szájú üvegekbe. Az átszűrt szirupot forrósítsuk meg, ízesítsük fél dl rummal, majd az egészet öntsük a diókra, úgy, hogy ellepje, és az üveget zárjuk le.

2010. jún. 15. 18:11

3 nap múlva lesz 14 napja, hogy áztatom a diókat.

Minden nap egyszer lecserélem a vizet rajtuk, egy részük mégsem feketedett be.

Mi lehet az oka?

Rosszul csinálok valamit?

Attól hogy nem feketedett be, még eltehetem a többi közé, vagy dobjam ki?

2010. jún. 4. 08:32
Dehát ez csak decemberben fog kiderülni, nem?
20. 2104cc91e8 (válaszként erre: 19. - Mayalina)
2010. jún. 3. 20:45
Várjuk a beszámolót a sikerekről ☺☺☺
2010. jún. 3. 20:33

Jelentem, ma lekapkodtam a diókat! :-)

Úgy izgulok, remélem, sikerülni fog életem első befőttje, ráadásul zöld dió befőttje! :-)

2010. jún. 1. 16:47
Ezek az esőzések nem gyorsítják meg a diók növekedését?
17. Mayalina (válaszként erre: 16. - 9c8432d068)
2010. máj. 28. 07:15
Kösziiii! :-)
16. 9c8432d068 (válaszként erre: 15. - Mayalina)
2010. máj. 27. 17:59
Most még nem jó a dió szedésre. Olvasd el a linket,amit lejjebb feltettem,abból sokat megtudsz.
2010. máj. 27. 16:12

Már csak az a kérdésem maradt fent, hogy mi van, ha túl korán "gondolom jónak" diót?

Azt már értem, hogy ha a késsel lazán át tudom vágni, akkor MÁR jó, de hol van az a pont, amikor MÉG nem jó?

2010. máj. 27. 15:54

[link]


Itt sok minden le van írva...

2010. máj. 27. 15:52

A Milota-i Diófesztivál szövegében található:

♥♥♥

A zölddióbefőtt receptje:


Szedd te zöld diót tejesen (a gyenge, de kifejlett termést). Szurkáld meg, szegfűszeggel, fahéjjal két hétig áztasd vízben, közben cseréld a vizet naponta. Ha leve már megtisztul, cukros szirupban felfőzöd, üvegekbe töltöd. A megmaradt szirupból pálinkával még diólikőrt is készíthetsz.

♥♥♥



No, Én egy hétre emlékeztem!

12. 2104cc91e8 (válaszként erre: 9. - Mayalina)
2010. máj. 27. 15:47

Bocsánat, a szövegben utólag javítottam és nem vettem észre a hibát, természetesen:

amikor még puha!!!


Szerintem vegyél le a fáról egy szemet, vágd ketté és nézd meg mennyire van kifejlődve☺

(de inkább korábban, mert ha később csinálod a kemény csonthéjat át sem tudod szúrni, nemhogy enni!)

2010. máj. 27. 15:42
érdekes, hisz a dió külseje keserű, nem?
10. Mayalina (válaszként erre: 7. - 0d717b184a)
2010. máj. 27. 15:41
Az tuti, hogy nem fogod megbánni, mert isteni! :)
2010. máj. 27. 15:40

amikor a belső héj még nem puha?

Nem akkor ,amikro még puha?

De mi van, ha túl korán szedegetem le?

2010. máj. 27. 15:38

Kitartást kívánok aki elkezdi, mert nem egyszerű!

Ahogyan az egyik hozzászóló írta, még akkor kell a diót leszedni amikor a később megkeményedő belső héj még nem puha, aztán tűvel körbeszúrkálni, és cukorszirupban felfőzni, de nem egyszer, hanem emlékeim szerint egy hétig naponta 1x.

7. 0d717b184a (válaszként erre: 6. - Mayalina)
2010. máj. 27. 15:38

aham

értem

lehet ki is próbálom

2010. máj. 27. 15:36

Szia Ica!

Nézted mostanság a diókat?

Félek, hogy rosszkor szüretelném.

Amúgy a likőr is jó ötlet, lehet, azt is kipróbálom.


Zsiványka, ez egy befőtt, ami édes, és jól passzol pl sült húsokhoz.

És isteni fincsi!

2010. máj. 27. 15:23
Én régebben tettem el , akkor kell leszedni a diót, amikor még puha a zöld héja, lehet cukorszirupban eltenni, de nagyon finom likőr is készülhet belőle, szerintem ha beírod a "gugliba", hogy zöld dió, sok ötletet fogsz kapni, jó befőzést,szia Ica
2010. máj. 27. 15:12
ez engem is érdekelne,még nem halottam róla!?
2010. máj. 27. 15:10

szia

mire jó ez a zöld dió?

2010. máj. 27. 15:08

Halihó!

Zöld dió befőttet szeretnék készíteni.

Szerintetek elkezdhetem már szedni a diót, vagy várjak még egy kicsit?

2010. máj. 27. 15:08
Zöld dió befőtt

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook