Zöld dió befőtthöz elkezdhetem már szedni vagy még várjak egy kicsit? (tudásbázis kérdés)
Nah, a diók végül mind egyformák lettek.
De baj van.
Az egyik befőttesüvegem szétpattant.
Sajna kifolyt a leve a befőttnek.
Mit lehet kezdeni az épen maradt diókkal?
Sajnálnám kidbni. :(
Segítség!
Mit csináljak?
A leszedett diók fele szépen befeketedett, a másik fele meg sárgás még csak.
A sárgás felét áztassam tovább?
Vagy azt ki kell dobni?
köszi. Fura, mert nem a kicsik, hanem a nagyok nem feketednek.
Amúgy láttam fákat, amelyikeken még kicsik voltak a diók, de én olyanról szedtem, ahol már normál dióméretűek voltak.
Nézd meg az alábbi linket. Egyszer alább már elküldtem neked.
Itt találsz képet is,mekkorának kell lennie a diónak a befőtthöz.
Szerintem túl korán szedted le,van diófánk,még kicsi rajta a dió.
Zöld dió befőtt
Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 100%-os ételecet kb. 1,5 l víz 1 kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum Jól mossunk meg1 kg zölddiót, majd szurkáljuk körbe, és szórjuk lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztassuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Ezalatt naponta kétszer cseréljük rajta a vizet! Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített vízben (2 evőkanál ételecet másfél liter vízben), a forrástól számított kb. 10 percig főzzük puhára. 1 kg cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd adjunk hozzá 10 szegfűszeget és fél narancs és fél citrom lereszelt héját. Szűrjük le a diókat, és dobáljuk a szirupba. Folytonos keverés mellett főzzük 5 percig, majd 1 napon át hagyjuk állni. Ezt a műveletet, (főzés, állás) még kétszer ismételjük meg. A harmadik napon a diót szedjük ki, és rakjuk át széles szájú üvegekbe. Az átszűrt szirupot forrósítsuk meg, ízesítsük fél dl rummal, majd az egészet öntsük a diókra, úgy, hogy ellepje, és az üveget zárjuk le.
3 nap múlva lesz 14 napja, hogy áztatom a diókat.
Minden nap egyszer lecserélem a vizet rajtuk, egy részük mégsem feketedett be.
Mi lehet az oka?
Rosszul csinálok valamit?
Attól hogy nem feketedett be, még eltehetem a többi közé, vagy dobjam ki?
Jelentem, ma lekapkodtam a diókat! :-)
Úgy izgulok, remélem, sikerülni fog életem első befőttje, ráadásul zöld dió befőttje! :-)
Már csak az a kérdésem maradt fent, hogy mi van, ha túl korán "gondolom jónak" diót?
Azt már értem, hogy ha a késsel lazán át tudom vágni, akkor MÁR jó, de hol van az a pont, amikor MÉG nem jó?
A Milota-i Diófesztivál szövegében található:
♥♥♥
A zölddióbefőtt receptje:
Szedd te zöld diót tejesen (a gyenge, de kifejlett termést). Szurkáld meg, szegfűszeggel, fahéjjal két hétig áztasd vízben, közben cseréld a vizet naponta. Ha leve már megtisztul, cukros szirupban felfőzöd, üvegekbe töltöd. A megmaradt szirupból pálinkával még diólikőrt is készíthetsz.
♥♥♥
No, Én egy hétre emlékeztem!
Bocsánat, a szövegben utólag javítottam és nem vettem észre a hibát, természetesen:
amikor még puha!!!
Szerintem vegyél le a fáról egy szemet, vágd ketté és nézd meg mennyire van kifejlődve☺
(de inkább korábban, mert ha később csinálod a kemény csonthéjat át sem tudod szúrni, nemhogy enni!)
amikor a belső héj még nem puha?
Nem akkor ,amikro még puha?
De mi van, ha túl korán szedegetem le?
Kitartást kívánok aki elkezdi, mert nem egyszerű!
Ahogyan az egyik hozzászóló írta, még akkor kell a diót leszedni amikor a később megkeményedő belső héj még nem puha, aztán tűvel körbeszúrkálni, és cukorszirupban felfőzni, de nem egyszer, hanem emlékeim szerint egy hétig naponta 1x.
aham
értem
lehet ki is próbálom
Szia Ica!
Nézted mostanság a diókat?
Félek, hogy rosszkor szüretelném.
Amúgy a likőr is jó ötlet, lehet, azt is kipróbálom.
Zsiványka, ez egy befőtt, ami édes, és jól passzol pl sült húsokhoz.
És isteni fincsi!
szia
mire jó ez a zöld dió?
Halihó!
Zöld dió befőttet szeretnék készíteni.
Szerintetek elkezdhetem már szedni a diót, vagy várjak még egy kicsit?
További ajánlott fórumok:
- Az orvos milyen teszteket fog elvégezni, hogy megállapítsa, hogy elkezdhetem-e a szívet jól megdolgoztató Insanity programot?
- 4 éves fiú elkezdhet már karatézni? Milyen fajtára irassuk be? Nem tudom mi a különbség a karate fajták között. Tudtok segíteni? Köszi!
- S.O.S. - Honnan tudom, hogy a tésztám megkelt, és már nem fog tovább "nőni", elkezdhetem nyújtani?
- Megváltoztatta az életed a jóga? Otthon is elkezdhető?
- Fogamzásgátló gyere! A 7 nap szünet után azonnal elkezdhetek szedni egy másik fajtát?
- Yadine tablettát csak a mensi első napján vehetem be vagy bármelyik nap elkezdhetem szedni?