Zabikeksz recept


15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7,5 dkg nagyszemű zabpehely
8 dkg barnacukor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
15 dkg sütőmargarin
1 evőkanál méz
A Zabikeksz elkészítési módja:
1. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. 2. A margarint és a mézet egy lábosban összeolvasztom. 3. A mézes keveréket még melegen a lisztes keverékre öntöm, és egy kanállal összedolgozom. 4. Kézzel nagyobb méretű diónyi gömböket készítek, és sütőpapírral bélelt tepsin ellapítom. 5. Légkeveréses sütőben 175 fokon (gázsütő 4-es fokozaton) 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm. 6. Ha kihűlt, dobozba teszem. Sokáig eláll ropogósan, már ha marad belőle.
Ez a változat a fahéj és a szegfűszeg miatt karácsonyi hangulatot idéz, de aki jobban kedveli a csokis kekszeket, az az előbbi két fűszert egy evőkanál keserű kakaóporral helyettesítheti.
Én barnacukor helyett édesítőt használok vagy mézet, ízlés szerinti mennyiségben.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Nívea, 2010. febr. 5. 16:58
A zabikeksz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.