Védettségi igazolvány mennyi idő alatt készül el? (beszélgetés)
A kormányrendelet március 1-jén lépett hatályba.
- Aki azt megelőzően 180 napon belül átesett a fertőzésen az hivatalból kapott. (Ez esetben a Járványügyi Hatóság határozatának lejártától számított 180 napig érvényes)
- Aki addigra megkapta a védőoltást az is hivatalból kapott. (ebben az esetben az oltás dátuma szerepel benne. Mivel az egészségügyben dolgozók jó része addigra két oltáson volt túl, így nekik általában a második oltás, míg a többieknek többnyire az első oltás dátuma szerepel. Lejárati idő nincs.)
- Aki antitest vizsgálatot csináltatott, hogy védett-e a vírus ellen. (Ez esetben a vizsgálattól számított 4 hónap)
A postázás is ezekhez kötött, viszont nem kizárólag a Kormányablakon, a Kormányhivatalon, a Járványügyi Hatóságon, az oltóorvosokon múlik, hanem a postán is.
A járványügyi osztály által kiállított határozat lejártát követő 8. napon, az oltás első dózisa utáni 8. napon, vagy az antitest vizsgálat eredményének rögzítése után a legrövidebb időn belül kerül kiállításra.
Megjegyezném: a kormányrendelet szerint a két dózisú vakcina esetén a második dózis után 8 nappal, míg a saját tapasztalatom is az, hogy már az első oltás utáni 8 nappal kiállították.
Nekem 3 védettségi igazolásom is van.
- kaptam azért, mert tavaly októberben átestem a fertőzésen és a rendelet hatályba lépéséig nem telt el a 6 hónap;
- kaptam azért, mert csináltattam február utolsó munkanapján egy antitest-vizsgálatot;
- kaptam azért, mert májusban oltást kaptam.
Az első kettő már régen lejárt, míg a harmadik ma is érvényes. Annak a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nincs lejárata. Bár igaz, hogy azóta már a 3. oltást is megkaptam.
Egyszer s mint, mivel az ellenanyagszűrés is max. 3 munkanap, így annak rögzítésétől számított 8 nappal kerül kiállításra és a vizsgálat dátumától 4 hónapig érvényes.
Most ezzel (IS) kell foglalkoznunk, és bizony, van amikor csak 2-3 nap után van rögzítve.
Nagyon leterhelt a rendszer. Oltások és tesztek sokasága nehezedik az EÜ-re. De ettől még igazad lehet.
Én Angliába utaztam, érdemes megnézni, ahova ő utazna, jelenleg milyen beutazásiszabályok érvényesek.
Mielőtt repülőre ültem, de. csináltattam tesztet, mert a kártya ellenére kellett a friss eredmény.
Nekem előtte meg kellett adnom a címet is hol tartózkodom majd, és oda küldtek még tesztet, amit vissza kellett küldeni. Nem kellett karantén akkor.
Kocsival ue. a menet.
Németországba vonattal, szintén kellett a friss teszt. Az viszont 1/2 óra múlva már az email címre meg is érkezik.
Tehát én csak olyanról tudok, hogy hiába az oltási, mindig kell friss teszt a beutazáshoz.
Szia.
Általában 7 nap alatt van meg az eredmény.
Először Kormányablakban adtuk le a kártyaigénylést,
másodszorra Ügyfélkapun, mindkét alkalommal néhány nap
alatt megküldték.
Valószínű a magas fertőzés szám miatt, hosszadalmasabb a szűréseredményének kiértékelése.
Az első oltás után nem egész 2 héttel, meg volt a védettséget igazoló kártyám.
Egyszerre látható az Üf.kapun és a KAB-nál is. A QR kódot le tudod tölteni.
A kártyám nem érdekelt senkit külföldön, a QR-kód volt lényeges a számukra.
További ajánlott fórumok:
- Mikor kapom meg a védettségi igazolványt?
- Oltás után nem kaptam védettségi igazolványt
- Hogyan lehet utazni a védettségi igazolvánnyal?
- Covidon átesett, nem oltott személyek védettségi igazolványa
- Mennyi idő alatt készül el a személyi igazolvány?
- Az elektronikus védettségi igazolványt elfogadják mindenhol?