Várandósság bejelentése a munkahelyen, és egyéb járandóságok (beszélgetős fórum)
Az új Munka Törvénykönyve fontos újdonsága, hogy a várandósság és az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés esetén a védettségre csak akkor jogosult a munkavállaló, ha erről a körülményről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta. Arra nincs törvényi követelmény, hogy a tájékoztatást milyen formában kell megtenni, de érdemes azt írásba foglalni. Emellett a munkáltató kérheti a várandósság hitelt érdemlő (orvosi) igazolását.
Annak nincs akadálya, hogy a terhesség alatt a munkáltató más jogcímen szüntesse meg a munkaviszonyt (pl. azonnali hatállyal a próbaidő alatt) (ww*.ado.h*)
Sziasztok! Nagyon köszönöm mindenkinek a választ és a segítséget.
Azért szeretnék elmenni minél előbb táppénzre mert már a 20.ik hetet töltöttem be és nagyon kifáraszt az utazás, és az egész napi ülés is.
Nincs nehéz fizikai munkám csak vannak gondok a terhességgel is, és az orvosom javasolta, mert a baba nem teljesen ott tapadt meg ahol kellett volna és sokat kéne pihennem.Van még egy 5 éves lányom is, és szeretnék vele is minden együtt töltött időt kihasználni.
és miért akarsz egyből táppénzre menni, ha bírod és semmi egészségügyi oka nincs és a munka sem megterhelő, nem veszélyezteti a terhességet? hidd el leszel te még otthon eleget, a munkáltatónak is szimpatikusabb ha addig dolgozol ameddig bírod.
egyébként csak attól vagy védett h ők tudják, szerintem érthető...
Most már a védettség csak onnantól él, hogy ha ők is tudják. Ezért kell írásban bejelenteni.
Tavalyi pénzed lesz a táppénz alapja, ha volt tavaly is jövedelmed. A tavalyi jövedelmed 60%-a, persze napokra leosztva. A bejelentett jövedelem számít.
Írásban jelents be, ne szóban. Szóbeli mondás után még lazán kirakhatnak!!
TGYÁSra, GYEDre jogosult leszel, az is az előző évi jövedelem, napra leosztva, de az már 70% lesz.
Szerintem, ha lejárt a 3 hónap már semmit nem tudnak tenni. Mivel a kismamák védelmet élveznek, őket nem tudják kirúgni. Ha a doki felvesz táppénzre, akkor annak sincs semmi akadálya.
Én is minimálbéren voltam, de táppénzt még nem kaptam, de úgy tudom olyan 30 ezer körül van :(
Az új munkahelyed bérszámfejtőjének lesz a feladata kiszámolni mennyi járandósságot fogsz kapni és meddig. Ezt ha tőle megkérdezed leszel a legokosabb :) Neki ki úgyis ki kell számolnia.
Összeget nem tudok. Én bementem a főnökhöz, és eléraktam a papírt, hogy terhes vagyok, hogy írja alá.
Védett akkor vagy ha tudnak róla és ezért jó ha van írásbeli bizonyítékod
sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni, röviden a történet.
Január közepén kiderült babát várok akkor még nem dolgoztam, de közbe hívtak(március 1.én) az egyik munkahelyről hogy mehetnék dolgozni 1 hónapot egyenlőre. Elvállaltam,de közbe maradhattam és olyan szerződést írtam alá már első nap (márc.1.én) hogy 3 hónap próbaidő után határtalan idejű szerződésem van. Így gondoltam kihúzom a 3 hónapot és innen fogok elmenni táppénzre, és gyesre. Ami ugye most fog lejárni június 1.
Rá 2-3 napra szeretném bejelenteni hogy terhes vagyok és táppénzre szeretnék menni. Van ennek vmi akadálya?? Tanácsot szeretnék kérni mire érdemes odafigyelni és volt e már esetleg vki hasonló helyzetben?
Sajnos minimálár bérre vagyok bejelentve, még ha nem is annyit kapok.(98.000Ft)
Mennyi táppénzre számíthatok?
Az előző munkahelyemmel együtt kb 1év 8 hó munkaviszonyom van.
Szülés után milyen összegre számíthatok?
várom válaszokat,de nem a kioktatásokat.:)
Előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Ha terhes lennék és nincs bejelentett munkahelyem, mit kapnék alanyi jogon?
- Az egészségügyi járulékot akkor is rendezni kell visszamenőleg, ha ez év január 2.-tól már van bejelentett munkahelyem?
- Ha az apa külföldön él és ott van bejelentett munkahelye, akkor a gyerektartás megállapításánál annak a 20%-át ítélik meg?
- Tudja valaki, hogy ha babát szeretnék és 1 éve nincs bejelentett munkahelyem, viszont már van közel 10 év munkaviszonyom, jár nekem GYED?
- Apuka is elmehet gyesre, ha van mellette bejelentett munkahelye?
- Gyes lejárta után jár a munkanélküli, ha nem volt előtte bejelentett munkahely? Vagy valamit adnak, ha nem lesz munkahely mindjárt?