Van itt olyan, akinél apuka igényli a családi adókedvezményt magzat után? (tudásbázis)
Csak az egyik kaphatja meg a tízest, el kell dönteni, hogy ki.
Ha az anyukának nincs 62.500 Ft bruttó keresete (márpedig ez pl. gyednél nem elképzelhetetlen), akkor ő nem tudja teljes egészében igénybe venni a kedvezményt, ami 62.500 Ft adóalap-kedvezményt jelent, ez 10000 ft adókedvezmény formájában nyilvánul meg.
Ha egyik szülő sem keres többet 62.500 Ft bruttónál, akkor meg lehet osztani a kettő között, hogy mégis ki tudják használni a teljes, vagy a lehető legnagyobb összeget.
Uhumm, koszi.
Meg annyit nem ertek, hogy ha az osszeg fix, es mindketten meghaphatjak a tizest, akkor ha az egyik fel tobbet keres, hogyan tudja jobban kihasznalni? Kinek kellene megosztani?
"mivel ő magasabb összeget kap, mint amennyit én kapnék"
Ez arra vonatkozik, hogy a férj valószínűleg többet keres, mint a feleség, ezért ő a teljes összegében ki tudja használni az adókedvezményt, nem kell megosztaniuk.
De az összeg maximalizálva van, egy és két gyermek esetén havi max. 10.000 Ft/gyerek.
Sajnos nem mindenki tudja megfelelően értelmezni a törvényeket.
És az is előfordult már, hogy én mondtam marhaságot, de ha az ügyfélnek volt igaza, én azt elismertem (nem fordult elő túl gyakran...).
Én ezt már elég régen úgy oldom meg, hogy ott előtte felírom egy nálam lévő papírra az ügyintéző nevét, óra,percet, melyik ablaknál ült, milyen ruha volt rajta. Ezt elég látványosan, hogy ő is lássa, viseli a következményeit a baromságnak, amit mondott :)
Többször segített már az érvelésnél a cetli:)
Ez a NAV-os adóbevallást kitöltő segédletben olvasható:
"A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult
az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, kivéve azt a magánszemélyt,
Ø aki gyermekotthon vezetőjeként a gyermekotthonban nevelt gyermekre (személyre) tekintettel,
Ø javítóintézet igazgatójaként, illetve büntetés-végrehajtási intézet parancsnokaként a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő, és gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel,
Ø szociális intézmény vezetőjeként, az intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel kapja;
a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa;
a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy);
a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély."
Benne van, hogy a VÁRANDÓS NŐ, ÉS A VELE KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐ HÁZASTÁRSA is jogosult. Az egy kretén volt az ügyfélszolin, aki azt mondta, hogy nem érvényesítheti az apuka a kedvezményt!
Azt a nő nem is látta volna, nincs benne mennyi a bruttója.
Annyi volt h odamentünk mindketten, hogy beszeretnénk adni a papírt, hogy ők csinálják a bevallást, csak az adókedvezményes részt nem töltöttük ki, abba legyenek szívesek segíteni. Mondtuk hogy párom kapja, erre a nő felbőszülten, hogy az lehetetlen, mert a magzat után, csak a kismama igényelheti, mi ezt hogy képzeljük, és amúgy is lehetetlen hogy kaptuk eddig a pénzt. De ha kiderül hogy mégis kaptuk, akkor azt vissza kell fizetni. El is vette párom bevallását, üresen hagyva a kedvezményes részt, lepecsételte és kész.
Nálunk is a férjem veszi igénybe a gyerkőc és a magzat után is.
Nem lehet hogy az a gond hogy nem volt elég magas a bruttója ahhoz hogy igénybe vegye?
Illetve mégegyszer nagyon köszönöm a sok választ. Nagyon rám fért egy kis megnyugtatás.
Azért hihetetlen hogy ilyenekkel képesek ijesztgetni egy kismamát.
A magzati adókedvezményt nem igényelheti az apa, csak férj!
Ha megszületik, akkor már igen, akkor nem kell házastársnak lennie.
Mi is megjártuk vele, de időben felhívták rá a figyelmünket!
Oh isten, ekkora lángeszeket ott a hivatalban....
Pedig lehet rá számítani, hogy emiatt elővesznek benneteket, ha kibukik, hogy a cég által beküldött bevallás és a férjedé nem egyezik...
További ajánlott fórumok:
- Családi adókedvezmény, hogyan is működik?
- Családi adókedvezmény
- 2012-ben egy gyerek után járó családi adókedvezményt GYÁS-on, majd áprilistól GYED-en ki tudom használni?
- Családi adókedvezmény a magzat után - hogyan lehet igényelni?
- Minimál bér után 3 gyerekkel mennyi családi adókedvezmény jár? Tudnátok Nekem összeget mondani?
- Ki igényelheti a családi adókedvezményt?