Van haszonélvezeti jog megváltás? (beszélgetés)
Elvileg:
Ha a haszonélvezőt ki akarod tenni, akkor ugyanolyan lakhatási körülményeket kell biztosítanod a számára.
És ilyenkor játszadozhat azzal, hogy nem fogadja el.
A haszonélvezet megváltásakor is kötözködhet, hogy az összeg nem arányos a lakhatási lehetőséggel, illetve nem tud magának annyiból lakhatást biztosítani.
Amikor a házunkat megvettem, a három gyerek nevére írattam. Magamnak és a férjemnek külön-külön holtig tartó haszonélvezetet kötöttem ki, így védtem meg magunkat attól, hogy ha még össze is fog a három gyerek, akkor sem tudnak kitúrni a házból. (Egyik gyerek sem olyan, de sosem lehet tudni.)
Szóval a haszonélvezet inkább a tulajdon védelme, így nem jártál jól ezzel.
Javíts ki, ha tévedek.
Ketten vettetek egy lakást/házat mindketten a saját pénzetekbôl. A saját kifizetett részedre a tulajdostárs=édesanyád holtigtartó haszonélvezeti jogot jegyeztetett be??
Akkor ezt úgy érted, hogy nem lehetne elvileg ezt megtennie ami az enyém?
Most enm tudom előbb tette e rá mint ahogy oda adta nekem biztos van jelentősége.
Sajnos, ez így mûködik. Saját tulajdonrészre nem jegyeznek haszonélvezeti jogot.
Bár azért megkockáztatnék egy ügyvédi tanácsot, amennyiben a lakás 1/2 tulajdoni hányadát te fizetted ki... (és nem öröklés címén kaptad).
Lehet, hogy itt többet tudsz meg.
Szinte évszázadokon át ez volt az általános örökösödési joggyakorlat...
Akkor itt nem az a klasszikus felállás, hogy az egyik szülô meghalt, az egyetlen gyermekük a kizárólagos örökös.
Igen van hová mennie de ne legyen persze ilyen.
Nem értem ám, hogy anno a lakást közösen vettük 7 millióért akkor mondjuk én nekem miért kellene többet kifizetnek mint 3,5 millió?Hisz csak anyi az Ő része amit anno belée adott.
nincs még szerencsére rről szó.Csak felvetette azt, hogy ezt a dolgot Ő is most hallotta de én is:(
Én nevemen van a lakás ő a haszonélvező a fél lakásra(mert előtte fele fele arányban voltunk tulajdonosok)
60 éves a haszonélvező.
és mégis mennyit kellene fizetni?A fél lakás értékét mert Ő ezt mondta :(
További ajánlott fórumok:
- Ha haszonélvezettel terhelt lakást mindenki beleegyezésével eladjuk, jár vmi a haszonélvezőnek?
- A haszonélvező kirakhat a tulajdonomból?
- Mik a jogai és a kötelezettségei egy haszonélvezőnek?
- Vennél haszonélvezettel terhelt lakást?
- A haszonélvező kiteheti a tulajdonost?
- Haszonélvezeti jog megváltás, ha a haszonélvező nem fogadja el a felajánlott összeget