Van értelme 3 hetes csecsemőnél mellszívót venni? (beszélgetés)
szia Picipötyi,
elolvasva a fórumodat, magamra ismerek 7 hónappal korábban, a fiam 36+4 napra születet és alig tudott szopni, vagy inkább nem tudott. volt tejem, majd hiába fejtem, mellszívóval kézzel a kicsi nem tudott rákapni a mellemre, még mellbimbóvédővel is alig. 3x gyulladt be a mellem, de úgy hogy kórházba mentem, antibiotikumot szedtem, alig tudták kimasszírozni a csomót, csodálkoztak hogy 2 hónap után még nem adtam fel. végül a gyulladás lement, de a tej nem jött vissza, most 7 hónapos a kicsi, szoptatom, aztán készítek neki tápszert. a bal mellemből jött vagy 10-20 ml, a jobb azért többet termelt, mindkét mellre rátettem 3 óránként, de sokat nem segített, a gyerek csak sír, hasfájós is volt. először beba ha tápszert ettünk, de nem jött be, most lactogen harmonyt eszünk, semmi gond, az ára is baráti.
ja az első fiamat 1 évig szoptattam, nem volt tápszeres kiegészítés.
fel a fejjel, tényleg szoptasd meg a kicsit, aztán egészítsd ki tápszerrel, akár mennyit is szopizik az mindig egy plusz neki. a mérlegről megy annyit, hogy én sokszor negatív mennyiséget mértem a fimanál szopi után, végül nem mértem.
Nem úgy értettem, hanem a technikájára gondoltam.
Egyébként majd 1-2 év múlva fogsz üvöltést hallani. Egy pár hetes baba épp hogy nyekeregni tud. :D
Bár annak idején én is üvöltésnek hallottam. :)
ne haragudj, hogy nem olvasok vissza, ha írtad, akkor bocsánat, de hogyan gyarapodik a babád?
Feltűnt nekem, hogy ml-re pontosan tudod, mennyit eszik, gondolom, csecsemőmérleged van, és ráteszed evés előtt és után is. na most én a kórház után egyszer csináltam ilyet pár napig, aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem megbízhatóak az adatok. Volt, hogy 9 perc alatt 125 g-ot evett a babám, másnap ugyanakkor 20 perc alatt 30 ml-t, harmadnap 30 perc alatt 10 (!) ml-t. HOzzáteszem, azért kellett mérnem, mert rohamos ütemben hízott, havonta min. egy kilót. Ahogy mondtam, vannak babák, akik a 30 ml-eket hatékonyabban tudják beépíteni a testükbe, mint más babák a 200 ml-t (ahogy egyik felnőtt is sovány marad a kacsazsíros kenyér utén is, a másik pedig a saláta mellett is hízik).
Az végképp nem jelent semmit, hogy mennyit tudsz lefejni még a szoptatás után, mert annál sokkal több marad a melledben, amit semmilyen mellszívó nem tud kiszívni, de az én védőnőm szerint az utolsó cseppig még a baba sem, pedig ő a legügyesebb mellszívó.
Ha a kicsikéd jól fejlődik, akkor mi lenne, ha mondjuk eg yhétid nem mérnéd, sem a szoptatással töltött időt, sem a g-okat, csak egyszrűen minden nyekkre mellre tennéd, amikor igénye van az összebújásra, és ha gyarapodna, akkor akár örökre elfelejtheted a kérdést, hogy elég tejed van-e. Összetettebb dolog ez a puszta számoknál, matematikánál. Ha a baba nem gyarapszik azalatt a hét alatt, még akkor is első körben a szoptatási tanácsadó, és csak utána a tápszer!
Ami még biztos: a folytonos méricskélés csakis hátrányosan befolyásolhatja a tejtermelést.
Az az igazság, hogy az első gyerekemmel - aki nagyon lusta szopó volt, állandóan elaludt evés közben -, iszonyatos tejlázat kaptam. A melleim kemények voltak, mint a beton, s nagyon fájt a fejés, és a szopás is. De nem volt mese, muszáj volt kifejnem minden evés után (tehát naponta 5-ször, később persze már csak kétszer-háromszor, ahogy jött a hozzátáplálás) azt a 10-30 milit, ha azt akartam, hogy a gyerekem sokáig kaphasson anyatejet. És én nagyon akartam. Mivel a gyerekeim eleget ettek, összegyűjtöttem, s hétfő-szerda-pénteken jött az anyatejgyűjtő, s elvitte. Átlag 300-700 mili gyűlt össze (hétfőre ugyebár több), de boldogan elvitték. A fejéssel több legyet ütöttem egy csapásra:
- a gyerekeim sokáig kaptak anyatejet (az első 10, a második 12 hónapos koráig)
- megúsztam a tejlázat
- sok baba kaphatott tápszer helyett az én tejemből
- ragyogóan fizettek érte.
A két gyerekkel összesen kb. 90 liter tejet adtam le, akárhogy is nézzük, az 9 vödör, majdnem egy hektoliter! :D S GYES kiegészítésnek is jó volt.
Úgyhogy csak nem lebecsülni azokat a 10-20 millilitereket! :)
Elozo gyerekeidnel tobbet tudtal fejni?
En 29 honapot szoptattam osszesen, de fejni 10-30ml-nel tobbet egyszerre nem nagyon tudtam.
Ritka volt,ha megvolt a 60ml, de ezert nem is eroltettema fejest. Hozzateszem igy is sokaig csak anyatejet ettek.
Mas inger a fejes es mas, amikor a gyerek szopizik.
Nem tudom, milyen technikával fejsz; leírom, nekem hogyan vált be.
A kezem élével megtámasztottam a mellemet (mintegy a tenyerembe raktam), a hüvelykujjammal pedig enyhén nyomó, simogató mozdulatokat végeztem a mellbimbó felé. A mellbimbótól kb. 3-5 cm-re kezdtem, s a mozdulatot a mellbimbó udvaránál fejeztem be. (Persze a másik kezemmel meg a megfelelő helyen tartottam a tejet felfogó üveget.)
Hát elég hülye orvossal, védőnővel vagy ellátva. :(
Tényleg nézz utána szoptatási tanácsadónak, és ne becsüld le amit kifejsz. Bármilyen kevés, azt is add oda a babának.
El sem tudom képzelni, hogy elronthattál valamit, hiszen nem az első csecsemőd. Lehet, hogy ő lusta egy kicsit.
Talán próbálj ki valamilyen tejszaporító kapszulát.
Lactinatal(kedvezőbb ár),Crystal Baby Nursing, More milk plus
vagy esetleg teát.
De ne add fel!
Szerintem van tejed, a babad jelezne, ha ehes lenne.
Ne aggodj annyit!
Hat mert lehet annyi tejed jon, hogy meg is telik a kis bendoje :)
Az enyeimnel is volt ilyen.
Ha gyarapodik a sulya, akkor ne aggodj!
Ne 1-2 orankent tedd, hanem amikor csak felebred :)
Egyebkent jol van? Egeszseges a kicsid?
Csak tedd a szajaba mindig es kesz, bele fog jonni!
Van tejleado reflexed?
Ha egy picit fej a mellbimbo mogulrol, az mar eleg a babanak, be tudja kapni a mellbimbot.
Nem tudom probalta-e ezt a parod, de a felnott szaj nem ugyanaz, mint a pici babaszaj. Nem biztos, hogy a ferje tud ezen segiteni.
Amikor szopizik a baba, ok ugyesebbek, mint a mellszivo gepek!
Ne izgulj.
Tedd mellre minel gyakrabban es bele fog jonni.
En is sokaig szoptattam, de amikor fejni probaltam, alig jott valami, a gyerek megis jol lakott es gyarapodott.
Ha beinditani akarod, akkor segithetsz mellszivoval persze.
Az én tejem - hiába szopik a fiam, hiába fejem utána - nem akar több termelődni.
Védőnő, orvos???? Semmit. A védőnő csak a szokásos dolgot mondja, a doki meg? Pont ma voltunk nála, hátha nincs tej, akkor úgyis mindegy, nem????
Ennyit erről...... már lassan én sem bízom benne, hogy ennél több tejem fog termelődni. Amit hajlandó kiszívni a gyerkőc az 10-30 mili között, amit meg utána fejek..... nem sok mindenre jó.
Egyébként a védőnők már azon is csodálkoznak, hogy még mindig próbálkozom.
Az az igazság, hogy már kezdek kétségbe esni... lehet hogy én rontottam el valamit :-( Valahogy a gyerkőc sem hajlandó rendesen szopni, 10-30 mili után fogja és csak nyammog rajta. Valami most nem jött össze, úgy tűnik. Hiába szoptattam a 2. gyerekemet 18 hónapig, ennek a gyereknek, csak anyatejből csak 6 nap jutott :-(
További ajánlott fórumok:
- Milyen elektromos mellszívót érdemes venni? Tapasztalatok?
- Cumit venni 9 hónappal hamarabb van értelme vagy tönkremegy?
- Van-e értelme a babának ételmelegítőt venni?
- Érdemes elektromos mellszívót venni?
- Milyen márkájú elektromos mellszívót érdemes venni?
- Tudja valaki hol lehet Canpol pumpás mellszívót venni?