Van arra praktikád, hogy a hűtőben tárolt élelmiszerek lejáratát ne kelljen folyton figyelni? (tudásbázis)
Most pakoltam éppen be a vásárolt disznó és marha húsokat. Mindegyiket egy főzési/sütési adagra, feliratozva, dátumozva.
Mivel nálam fagyasztó szekrények vannak, így könnyen szeparálhatom őket, és ha mély is egy-egy fiók tudom mi van benne vagy hamar lelátok az aljára.
A trapistát kell majd reszelnem, szeletelnem, hogy le tudjam fagyasztani. (vendégek miatt lett vásárolva, de nem fogyott)
A tavalyi bogyósoktól (ribizli, málna, szeder) megszabadultam - elajándékoztam. Az ideit pedig a dobozokból zacsikba pakolom, hogy jobban férjek.
Felvágottakat nagyon ritkán vásárolunk. A füstölt házi kolbász, ami a sláger az eláll a kamrában - ott hűvös van.
Tejterméket csak annyit veszünk, ami egy hét alatt biztosan elfogy (kefir, tejföl, túrórudi)
A lényeg: fagyasztóban mindent címkézek, dátumozok és adott fiókban alulra pakolok, hacsaknem egy eseményre vásároltam.
Hűtőben minden szem előtt van. Mindig a régebben bent lévő dolgokat fogyasztjuk, igyekszünk főzéshez felhasználni.
fent: kesz kaja, fuszerek, esetleg zoldsegek, gyomolcsok, ha lent
nincs hely.
Kozepen: szoldseg, gyomolcs
Lent: husok. csirke allul, marha, kacsa fent.
Halat nem tartok.
Vagyis nem magamnak. Az ex-pasim meg megeszi a kiralyrakot, also polc. A vizi dolgok mindig alulra mennek.
Maniakus vagyok, es minden HACCP biztosan van elteve itthon is a cimkezest leszamitva.
Mert tudod mit tettel el.
Es a munkahelyremen en mindent feliratozok a nem fekete sharpie-kal.
Ebben krva jo a memoriam. Egyszer csinaltam keszletelleorzest, es masodjara 100-50 gram elteresekkel mondtam meg bamit, amit lattam. az nem szar. en kb mindent tudok hol
A headchef, a trainer, a szekcion levo chefek, a barosok, a serverek,, supervisorok, az AM-ek, es a GM is hozzzam jon kerdezni mi hol van. Es ott meg is talaljak, ha valaki nem vitte el.
Neveket ne kerdezzenek! Le tudom irni, hogy nezett ki, de a nevek nem mennek.
Ennek a logikajan, es hogy mindent atpakolok FIFO-san, en nem cimkezek itthon.
m
A mélyhűtőbe úgy rakom be a húst, ahogy valószínűleg felhasználom, és ráírom a dátumot. Ráírom, hány szelet van a csomagban, vannak egész családos csomagok, és vannak kétszeletesek.
A csirkemellet mindig egészben fagyasztom le, mert félig fagyottan könnyebb szeletelni.
Ha valami nem fogy el, azt adagonként bedobozolom, felcímkézem, hogy mi van benne, azokra dátum nem kell, mert max. egy hónapon belül elfogynak - arra jó, ha valakinek épp másra van igénye, mint amit éppen csináltam. Vagy azokra a napokra, amikor egyiküknek sincs ideje/kedve főzni.
Tej egyáltalán nincs nálunk, felbontott tejfölöket, túrókat üres befőttes üvegekben tartom, úgy nem romlik meg akár 10 napig sem.
Az élelmiszerboltokban a frissen érkezett árut hátra teszik, tehát én onnan veszem ki a gyorsan romlókat. ( tejtermékek, hűtött áruk) A többinél is figyelem a lejárati időket, azt veszem, ami a legtovább jó.
Itthon is követem a bolti rendet : az van hátul, ami a legtovább eláll. Tehát ami elől van, azt esszük.
Van azért még 1-2 plusz praktikám ezen felül:
- ritkán hagyon elcsábítani magam az "akciókkal"m főképp nem, ha olyan termékről van szó, amit egyébként nem vennék meg;
- főleg alapanyagokat vásárolok (pl. liszt), és nem kész (pl. fagyasztott), ill. konyhakész termékeket (pl. pizzalapok, hájas tészta);
- ha egyébként nincs semmi baja a terméknek (rossz szag, íz, megváltozott állag), nem foglalkozom a "lejárattal".
A legnagyobb praktikám, hogy nincs otthon annyi minden, hogy bármi ránk romoljon. :D
Felvágottakból, virsliből van több csomaggal, úgy rakjuk egymásra, hogy a legkorábban lejáró legyen felül. Joghurt, tejföl, zöldség, stb. annyit veszünk, ami a következő bevásárlásig (1 hét) elfogy. Ha a húst nem használjuk fel 1-2 napon belül, egyből megy a fagyasztóba kiporciózva.
Húsféleségeket úgy vásárolok, (lehetőleg akciósat!) hogy max. 2,0-2,5 hónap alatt felhasználjam. Pl. a múlt hónap elején belefutottam akciós sertés körömbe, azzal a gondolattal vásároltam belőle, hogy aug. 20-ra megfőzöm, és még megfőzve egy dobozkával visszafagyasztok belőle későbbre.
Ha u.n. készletfeltöltésre vásárolok, akkor is csak annyit, hogy belátható időn belül felhasználjam.
Zöldséget, krumplit, hagymát max. 1,5 hétre, "a többi romoljon a zöldségesnek!" jelszóval. :))
Általában 2 napra valót főzök, de ha több sikerül, akkor már rögtön megy a "többlet" a fagyóba, és max. a következő héten egy főzést ki lehet vele váltani.
Nem spájzolok sokat semmiből, így könnyű észben tartani, milyen készletem van viszonylag régebbi időből, azt dúrom elő. :))
Heti 1x megyek vásárolni, tervezem a menut es nem veszek a nem hosszu lejaratu termekekbol tul sokat, csak annyit, amennyi tenyleg szukseges.
Ha nagyon akcios (vaj, sajt) es fagyaszthato, akkor veszek tobbet es elrakom a fagyasztoba.
Amit veszek, azt hátra pakolom.
Amúgy abszolút nem érdekel a lejárati idő. Mindent megeszek, ami szagra, ízre, látványra jó.
Még nincs.
Bár vannak olyan termékek, ahol nem érdekel a lejárat ideje.
További ajánlott fórumok:
- Ti mennyit költötök csak élelmiszerre egy hónapban? Mi fér bele ebbe a keretbe?
- Drága élelmiszerek
- Tele vannak ehető rovarokkal a magyar élelmiszerek.
- Mennyit költötök egy hónapban élelmiszerre?
- Reformkonyha - élelmiszerek, receptek, praktikák
- Ha a súlyoddal megegyező kiló egyfajta élelmiszert/nasit kaphatnál, ezt választanád :