Van alföldi felhasználó közöttünk? (beszélgetős fórum)
tudod mi a röhej? A magyar "paraszt" meg is termel mindent. Viszont, mire tőle eljut hozzánk, fogyasztókhoz az áru, akkora árrés keletkezik, h döbbenet! Nálunk a faluban "mindenki" spárgát termeszt. Ideális a talaj, a klíma, a minden hozzá, ezért az az egyik fő bevételi forrása a családoknak. Van, aki tulaj, és van, aki részesedés fejében bérbe szedi. Pár hete láttam a piacon, hogy milyen spárgát, mennyiért árulnak. Hát no comment! Volt, ami nemcsak, h sípos volt (emiatt már így is jócskán értékcsökkent, uhopgy potom pénzért veszik át a termelőtől), henem mellé még a nem megfelelő tárolás miatt fonnyadt, és lila is volt. Egyszóval olyan, amit a termelőtől a kutya át nem vesz! És a piacon mégis kb. 500 Ft/ kg áron árulták! Hát nem röhely????? A szóló spárga kilója (olyan szóló, amivel nekem még a hazai piacokon nem volt szerencsém találkozni), pünkösd környékén termelői áron 300 Ft körül mozgott. És ez, ahogy ment ki a spárga a szezonjából, úgy esett. Szóval anyuéktól ennyiért vette át a kereskedő. Azt a lila spárgát (már az is annak számít, ami egy picit is rózsaszín fejű, termelői szinten), amit a zöldségesnél/ piacon szólóként árulnak, kb. 150 Ft-ért veszik át. És mennyiért árulják???? Minimum duplája, ha nem több....
És ez csak 1 dolog!
Bnőmék (akit már emlegettem itt) szintén mezőgazdaságból egészítik ki a havi appanázst. Tavaly fűszerpaprikát is termesztettek. Az első 3 szedést, még viszonylag "jó áron" tudták eladni (már amennyire a 70-50 Ft körüli ár jónak számít kilónként), azonban az utolsó szedést már csak 25 Ft-ért akarták megvenni tőlük. Erre már beintettek, és azt mondták, h kiszárítani, darálni ők is tudják, akkor az marad, és eladják őrölt paprikaként. Még őrölt formában is a nyakukon maradt rengeteg. És a boltban mennyiért is kapunk egy kevéske őrölt paprikát????
Na ez a gáz!
Szerencsétlen emberek tavasztól őszig güriznek, nem számít, h esik, fúj a szél, tűz a nap, és nincs értéke annak, amit csinálnak. Egész egyszerűen nem fizetődik meg.
Csak azok tudnak ebből megélni, akik hatalmas földekkel rendelkeznek, és kapják a külömböző támogatásokat rá. Aki kistermelő, az vagy csak kiegészítésként csinálhatja (de még így se biztos, h megtérül), vagy felkopik az álla...
hát, én pont ezért is járok ahhoz a zöldségeshez itt Pesten vásárolni, ahova, mert egyszer beszélgettünk vele, és kiderült, hogy domaszékiu beszállítója van. Domaszék is ott van tőlünk egy köpésre, tudom, h a környékünkről milyen zöldség/ gyümölcs kerül ki a termelők kezéből, így aztán vhol tojok rá, h 100 Ft-al drágább, mint a kínai/ görög/ akármilyen ízetlen f...s, inkább az otthoniakat támogatom a magam kis mennyiségeivel is! Ha pedig bevásárló központban veszek ilyesmit, akkor Mórakerteset választok mindenképp, mert azt is az enyéim termesztik! Ha másképp nem is megy részemről a dolog, én így megpróbálom támogatni a földieim.
Nem nagy vmi, de mégis...
Igen, a földek parlagon, vagy ugaron. Sajnos minden hozzá nem értő visszakövetelte anno, most pedig már nem tud vele mit kezdeni. Amíg azok művelték akik értettek is hozzá, addig teremtek a földek, mert nem mindegy mit hová vet a paraszt és hogyan műveli.
És igen, ami megterem, itt kellene értékesíteni, mert akkor biztosan tudnánk mi az amit megeszünk. Nem úgy mint a külföldi paradicsom, ami földet sem látott. Azért nincs íze... Hát amit elronthattak, azt el is rontották....
Igen! Az alföldi nagy tanyavilág adta az ország élelmezésének nagy részt - magam is ebben nőttem fel! Szétverték, és most még 20 év után sem tanították meg az embereket megélni. Megdöbbenve látom, amikor a 3/4 Alföldet végigutazom, hogy csak magyar ugar van: nincs búza, rozs, kukorica, szőlő, nincs birka v. marha legelő... csak a parlag. És közben vesszük a külföldi zöldséget, gyümölcsöt, ami nálunk is megteremne. Kell nekünk szlovák paradicsom és francia karfiol meg kínai fokhagyma??
Letűnt világ - és nekem fáj a szívem... pedig kényelemben élek.
Te szinte földim vagy! :)
Én Öttömösről származok. Kkhalastól kb. 30 km csupán Csongrád megye csücskében.
Hát, valóban nem jó a helyzet. Az én generációm volt az utolsó az ált. suliban, akik még 20 fővel tudtak egy osztályt (pedig nem ma volt már). Ma már örülnek, ha 5 elsős összejön.... A sulit össze is vonták az ásotthalmi iskolával...
Lánykori bnőm a faluban telepedett le a férjével, ott vettek házat annó, oda alapítottak családot. Már bánják. Karácsonykor, amikor utoljára voltam náluk, csak annyit mondott, h "ha el tudná vontatni a házát, már régen nem ott élne". Csak azért nem adják el, mert a hitel a nyakukban, és már annyi pénzt hajszoltak bele, hogy a saját ízlésüknek a leg megfelelőbb legyen, h már esélytelen az, h megfelelő árban eladják.
Gyerekkorom egyik leg meghatározóbb emléke a hatalmas tanyavilág, ami talán az ország más részére nem is jellemző. Egymást érték a tanyák, 1-200 méterenként álltak a házak, amik mondhatni évszázadokat kibírtak. Mára nagyrészük romhalmaz. Mára már tényleg csak pár száj emlegeti csak a Kisasszonyokat, a Papok- bukrát, a Léder-sort, Átokházát/ Petrócz-ot, stb. Pedig mamám nekem is mennyit mesélt róla. Kiadtak egy monográfiát, amiben szerencsére idősek elmesélik a sztorikat, és akad néhány író (Tömörkény, Móra F., stb.) is, aki megörökítette ennek a vidéknek a sajátos nyelvjárását, életvitelét, stb. Mert valóban sajátos.
Kihalóban lévő vidék, amivel Mo. elveszíti egy részét, vele együtt a kultúrájának egy részét.
A fiataloknak nincs miért maradniuk. Vagy mezőgazdaság van (ha napszám, akkor röhejes pénzért), vagy a helyi ÁMK, ill. az élelmiszer bolt. De el lehet képzelni, h egy párszáz fős településen hány embert foglalkoztat az ÁMK, és a bolt. Ja, és vannak a kocsmák :) De az több is! :)))
Szegedre bejárni dolgozni?... Nem fizetik a bérletet ki a munkáltatók. Vagyis, fel sem veszik az ennyire távol élőt, hisz kap 20 közelebb lakót/ helyit is helyette. Vagyis marad az urbanizáció....
További ajánlott fórumok:
- A gonosz felhasználó...ti is találkoztatok ilyenekkel?
- Ti mit mondanátok neki hogy megértse, hogy most nem lehet több közöttünk?
- Ha rántott húst készítetek, a fennmaradó használt olajat felhasználjátok még vagy már nem?
- Mi alapján választottad a felhasználónevedet?
- Mik azok a bevált pózok, technikák ötletek, tippek amiket felhasználva ki lehet elégíteni egy nőt!(akár többszöris)
- Te észrevetted, hogy a naplók címe alatt megjelent, mennyi felhasználónál "kedvenc"? Mit szólsz hozzá?