Főoldal » Receptek » Halas ételek receptjei » Vagdalt -hal- hús egyben recept

Vagdalt -hal- hús egyben recept

Elkészítési idő 50 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény Kalóriaszegény
Zsírszegény Zsírszegény

Kalória kis
Zsírtartalom alig

A Vagdalt -hal- hús egyben hozzávalói:
Halászléből megmaradt főtt halszelet 50 dg
Szikkadt zsemle 2 db
2 dl tej
1 fej vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma
2 tojás
Zsemlemorzsa
só, piros paprika, bors
Kevés étolaj (vagy oliva olaj)
Lapos tál (mikróhullámú készülékbe tehető, használható)
Aluminium fólia (Ne íjedj meg, használata már nem üzemelő mikrohullámú készülékben történik!)


A Vagdalt -hal- hús egyben elkészítési módja:
A halászléből megmaradt, főtt halszeleteket a csontos részektől és a szálkáktól megtisztitjuk, majd húsdarálón ledaráljuk. Ebből a darálékból 50 dg mennyiséget veszünk. (Ha esetleg nedves, a vizet kinyomjuk belőle!) Két szikkadt zsemlét (ha nincs, megfelelő mennyiségű kenyeret) 2 dl tejben megáztatjuk, majd kinyomjuk szárazra. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk. Mind ezeket húsdarálón ledaráljuk. Két tojással, ízlés szerinti sóval, piros paprikával és borssal összekeverjük a darálékot. Hengert formálunk belőle (2 vagy 3 db hengert), és paprikás zsemlemorzsában megforgatjuk. Egy lapos tálat (mikrózhatót!) megolajozunk és a hengereket ráfektetjük. (Ha túl lágy a masszánk, kevés paprikás zsemlemorzsával keményíthetünk rajta.) Mikrohullámú sütőben 600 W teljesítménnyel 26 percig sütjük. DE! Félidőben a hengereket 180 fokkal átfordítjuk, hogy az alja is megfelelően süljön. A sülési idő letelte után AZONNAL befedjük a hengereket aluminium fóliával, és 10 percig állni hagyjuk a mikrohullámú sütőben. (FIGYELEM! Lefedés nélkül ehetetlen keménnyé válhat!)

Hogy került a csizma az asztalra?
A kérdés jogos. A válasz az alábbi:
Mind a ketten (feleségem és én) rendszeresen és eredményesen horgásztunk, de fogtunk is. Évi 100 kg körüli mennyiségű halat, fejenként. Jutott barátnak, ismerősnek mindig belőle. Macskáink is várták az alkalmakat, s minket a halakkal, mert az ő mennyiségük is benne volt a kifogott átlagban.
Feleségem nagyon szerette a halászlét, sült halat, én egyiket sem. Eredmény pedig az lett, hogy a megfőtt, szép halszeletek megmaradtak, a cicák megették, de a fűszerek miatt nem örültek nagyon.
Keresgélni kezdtem a receptek között, s az egyikben (Huba Zsuzsa & Stadler Mari: Tanácsok és receptek Mikrohullámú sütőkhöz című könyv; kiadó KERAVIL 1989.) találtam egy receptet, Vagdalt hús egyben címmel. Ezt egy picit átalakítottam és kipróbáltuk, majd éveken át használtuk is receptemet. Már én is megettem az így készült halételt, ugyanis eddig a szálkától félelem miatt nem ettem halat, mert középiskolás koromban egy szálka a torkomon keresztben megakadt.
Az előkészítés, a csont és szálka kiszedése eléggé "rabszolga munka", de megéri. Szerintem az is rászoktatható a halételre, aki eddig nem ette, ugyanis alig tér el az íze a sima vagdalt húsétól, ám attól egészségesebb. Az elkészítésnél kiemelem megint, hogy a fóliával betakarás nagyon lényeges. Erről nem szabad (TILOS) megfeledkezni, mert akkor egy ehetetlen kemény rúd áll csak előttünk, ami még a "kutyának sem kell", ő sem tudja megrágni.
Nyugodtan kipróbálható a recept! És még egy de: szabadban, bográcsban, forró olajban is kisütöttünk ilyen masszánkat, csak nem henger, hanem kerek "fasírt-szerű", laposabb alakban. Íze nagyon, de nagyon remek! Olyan ital-korcsolya, ami veszi a legjobbakkal a versenyt. (Ha kocsmáros lennék, s lenne engedélyem főtt ételre is, lehet, hogy ingyen kitenném az asztalra, mert erre aztán kell inni.) Jó étvágyat kívánok!


Kategória: Halas ételek receptjei


A vagdalt -hal- hús egyben elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook