Egy nő mikor mondhatja magáról, hogy úrinő? (beszélgetés)
Nem feltétlen pejorativ az úrinő.
Egyszer - 25 30 évvel ezelőtt férjemnek megdicsértem anyósomat, hogy krizishelyzetben milyen klasszul tartotta magát. Erre azt válaszolta, hogy persze, mert anyám úrinő.
Na, volt itt már minden.
Szerintem egy gond van: az "úrinő" szó.
Ez a mai társadalmunkban csak negatív felhanggal jelenik meg. Ebből jön az "úrizál" kifejezés is, tök negatív.
Az úrinő szó ma egy elkényeztetett, kényeskedő, válogatós, "mindenemegvan" személyre vonatkozik.
Ezért őröltök két malomban.
Mondjuk Gabi pont az ellentéte, de azért lehet szeretni a karaktert. Bár valószínűleg előben nem nagyon kedvelnék egy ilyen jellemet.
Mostanában egyre több az olyan ember, aki büszke rá, hogy milyen őszinte, még akkor is, ha az másnak fáj. Róluk mindig Edie jut eszembe. Ő is mindig nyersen őszinte. Utálja is mindenki.
Mindegy mekkora volt a baj,
Akkor is megmaradt a hidegvér.
Magáról ha mondja valaki, akkor már nem úrinő, csak nagyképű.
Másoknak kell és meglátni, észrevenni -elsősorban- a modoráról. Nem az öltözetről, mert régi, kopott ruhában is lehet valaki igazi úrinő.
"Ha úgy érzem, hogy rám törnek az érzelmek, elképzelek egy üres dobozt, és bármit is érzek, fogom, és beleteszem abba a dobozba, aztán elképzelem, ahogy a dobozt beleteszem egy nagy üres szekrénybe, és rázárom az ajtót. Később, ha van időm, visszamegyek, kinyitom a dobozt és rendezem az érzéseket. Magamban, mint egy úrinő."
Bree Van de Kamp
Pontosan ezt tapasztalom én is. A legbrutálisabb bűnözőt is úriembernek nevezik azok, akik nyilatkoznak róluk a médiában. Számtalanszor hallottam az utóbbi időben és rendkívül felháborít.
Ezek szerint soha nem szeretnék "úriembert" látni a közelemben.
csak az a gáz hogy nem mindenki szemében érték az úri modor.
Különben az úriemberezéssel tényleg átestünk a ló másik oldalára
Ügyvéd korom egyik megdöbbentő emléke: rendőrség úriembernek szólitotta a koszos szakadt ruhájú részeg roma vádlottat, aki azt hiszem, hogy rabolt ...
Semmikor.
Ma nem használt ez a kifejezés.
További ajánlott fórumok:
- Ha valaki nagyon izgul maszkos altatás előtt és tudja magáról, hogy ficánkolni fog a műtőasztalon kérhet nyugtatót?
- Ki mondhatja magára, hogy szegény?
- Milyen az a nő akinek kapcsolata van, de azt mondja magáról, hogy szingli?
- Ezt ugye nem mondhatja el az orvos?
- A munkahelyemen (nyári diák munka) a mai nap elfelejtettem kitölteni a jelenléti ívemet, mondhatják, hogy nem fizetnek?
- Ha a munkaügyi kiközvetít közmunkára, akkor az önkormányzat mondhatja, hogy ők nem akarnak alkalmazni?