Tyúkhúsleves zsemlegombóccal recept
120 perc
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
Zsírszegény
A Tyúkhúsleves zsemlegombóccal hozzávalói:
1 db tyúk
2,5 l víz
30 dkg leveszöldség (sárgarépa, karalábé, zeller, stb.,
4 ek. zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2 db szikkadt zsemle
2 db tojás
tej a zsemle áztatásához
zsemlemorzsa
ízlés szerint: patikasó, őrölt színes bors, őrölt szerecsendió
A Tyúkhúsleves zsemlegombóccal elkészítési módja:
A tyúkot megtisztítottam, megmotam, és a megtisztított zöldséggel, a megmosott, de nem hámozott hagymával (a hagymahéjtól tiszta lesz a leves) hideg vízben feltettem főni, és kis hőfokon egészen lassan, gyöngyözve forraltam. A zsemlét apró kockákra vágtam, és a tejjel, a tojásokkal, sóval és borssal keményebb masszává dolgoztam össze. Egy kicsit pihentettem. A petrezselymet megmostam és apróra vágtam. Amikor a tyúk megpuhult, kivettem a levesből, lehúztam a bőrét, a húst lefejtettem a csontjáról, és kockákra vágtam. A zöldséget szintén kockára vágtam. A visszamaradt levest sóval, borssal ízesítettem, leszűrtem, és ismét felforraltam. Ekkor a petrezselymet belekevertem a zsemlegombóc tésztába, szerecsendióval ízesítettem, és egy kevés zsemlemorzsával megkötöttem. Apró gombóckákat formáltam a masszából, és a forrásban lévő húslevesbe téve kb. 10-15 percig főztem. Ekkor beletettem a levesbe a kockákra vágott húst és zöldséget, a tetejét megszórtam petrezselyemmel, és forrón tálaltam ezt a régi időkre emlékeztető finom, erős tyúkhúslevest.
Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2020. aug. 14. 20:54
A tyúkhúsleves zsemlegombóccal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.