Tulajdonjog bejegyzése (beszélgetés)
A földhivatalnál is lehetnek elírások...
Megtörtént már, hogy a szomszéd faluban dolgozó nevére írtak egy újonnan épített házat; a tulajdonos boltvezető volt... Semmi nem egyezett bennük csupán annyi, hogy egy településre volt az állandó lakhelyük bejelentve.
Ebből még lesz bajotok. A hiteletek felmondhatjátok, ha nem vagytok tulajdonosok és a szocpolt is vissza kell fizetni plussz ha kamattámogatott a hitel akkor a támogatást is egy összegben.
A bank nem utalhatott egy összegben mivel törvénytelen lett volna támogatott építési hitelnél.
HA elutasított a ráépítést akkor nem csoda, hogy nem jegyeztek be rendesen. Mielőbb keressetek egy ügyvédet. Anno mikor a fellebbezést beadtátok amikor megtagadták a ráépítés bejegyzését arra mire lett a válasz?
Nem tudom, speciális -e a mi esetünk vagy sem, számomra mégis kissé komplikált.
Adott volt egy ingatlan, rajta egy lakóházzal (szüleimé).
Ügyvéd előtt szerződtünk, 1/4 részekre lett osztva, így elvileg a szüleimé 1/4-1/4 rész a telekből, illetve a miénk szintén ugyanennyi. ugyanekkor lett elindítva a ráépítési kérelem, melyet a földhivatal elutasított, senki nem tudta megmondani miért.
A ház felépült, megkaptuk a lakhatásit, bejegyezték rá az építési hitelt és a szocpolt.
Szüleim, mint adóstársak szerepelnek az ügyletben.
Ma árfolyamrögzítés végett kikértük a tulajdonilapot és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy nemhogy tulajdonjoggal nem bírunk a saját házunkat tekintve (én és a párom), de még csak az osztatlan közös tulajdonná tételi szerződés sincs bejegyezve a telekre.
Visszamentem a földhivatalba, nem tudták megmondani, hogy egyrészt anno miért volt elutasítva a ráépítés, másrészt, hogy a felosztás ténye miért nem lett rögzítve. A házunk azóta már be lett jegyezve, így a térképen és a tulajdoni lapon is két lakóingatlan szerepel, négy helyett két tulajdonossal.
Mi a teendő? Úgy értem, milyen sorrenben mit tegyünk?! Mennyibe fog ez fájni nekünk?
Másik kérdésem...van -e esélyünk arra, hogy szüleimet banki költségen vonják ki a hitelügyletből?! Annak idején kizárólag azért lettek adóstársként bevonva, mert a bank felajánlotta, ha hozunk plusz ingatlanfedezetet, akkor egyösszegben kapjuk meg a pénzt. Ehhez képest, bár a házukra ráterhelték a hitelt, a pénzt csak három részletben kaptuk meg, ergo kissé egyoldalú volt a hitelfelvétel menete.
Előre is köszönöm a válaszokat.
További ajánlott fórumok:
- Lakásvásárlás, tulajdonjog
- Milyen bejegyzések találhatók azon az esküvői lapon, melyet az anyakönyvvezető ad át a házaspárnak?
- Hagyatéki tárgyalás után mennyi idővel kerül bejegyzésre a földhivatalnál az örökölt ingatlan?
- Szerintetek megvenné valaki egy háznak a fél tulajdonjogát?
- Napló bejegyzések összevisszasága...
- Probléma a facebook bejegyzéssel.