Tudnátok ajánlani olcsó könyvkiadót? (tudásbázis)
én tunnék 1 e-t
Antiquarium könykiadó...ez mindég bejön ha csak nem írtál vmit és azt szeretnéd gúzsba köttetni
A tegnapi hozzászólásomat valamiért kitörölte a moderátor, pedig nem könyvkiadó vagyok, hanem magáníró, akinek van némi jártassága a magánkiadóknál történő megjelenésben.
Tehát még egyszer, részletesen: Olyan, hogy olcsó könyvkiadó, nem létezik. Akikkel érdemes szóba állni, azok adnak a minőségre, ezt pedig meg kell fizetni. Akadnak olyan kiadók, akik 1-2 példány előállítását is vállalják, de ezeket jobb nagy ívben kerülni. Rettenetesen drágák, nincs szöveggondozás, stb. Gyakorlatilag bármit kinyomtatnak, ez lehet az egyetlen előnyük, de megéri 3 könyvet 30 ezerért kinyomtatni, csak hogy lásd, milyen lenne...?
A tapasztalataim: A legtöbb nem vállal szöveggondozást, ezt külön kell valakinek megfizetned. Szerkesztés, korrektor - egyik sem kihagyható. Viszont olcsóbban megúszható, ha találsz valakit, akivel párba álltok, és megcsináljátok egymás könyveit. Hátránya, hogy ez csak akkor járható, ha megvan hozzá a megfelelő képességed.
Amit viszont mindenképpen megcsinálnak a kiadók, az a tördelés, jobb helyeken borítókészítés profi grafikussal. A kötés és a borító minőségét magad választhatod, valamint nagyon lényeges a példányszám.
A könyv ára két részből tevődik össze. Az első rész az előkészítő munkák ára, a második maga a nyomtatás.
Pl. egy 200 oldalas, 300 példányos könyv esetén kb. 150+150 ezer/+-10 %. Így a kötetenkénti önköltségi ára legyen 1000 Ft. Ha a könyvet forgalmazókhoz viszed, ők átlagban 60 %-t kérnek kötetenként. Tehát ha vissza szeretnéd kapni a belefektetett összeget, az előállítási árhoz ezt hozzá kell adnod (már most 2500!). Ha még keresni is akarsz rajta, akkor ennél is magasabb árat kell megadnod, még a nyomtatás előtt, mert az árat rányomtatják a könyvre. De a hátulütője a dolognak éppen a túl magas ár, mert ki vesz meg egy ismeretlent súlyos ezrekért?
Amit még vegyél számításba: Ma Magyarországon reklám nélkül nem fogsz könyvet eladni. Egyetlen darabot sem! A reklámköltségek szinte megfizethetetlenek. (Gondolom, a moderátor is azt hitte, valamit reklámozni akarok, ezért törölt ki. Az ingyenreklám ugyanis általában mindenhol tiltott.) Hacsak nincs valami új és szokatlan a tarsolyodban, kicsi, sőt szinte semmi az esélyed, hogy ismeretlenül megvegyék a könyvedet.
Ahogy előttem említették, minél kisebb a példányszám, annál magasabb az egy kötetre eső nyomdaköltség. Ennek megvannak az okai(nyomdagépek gyakori átállítása pl.), a nyomdáknál tájékozódhatsz róluk.
A "terjesztésben segítenek" mindössze annyit takar mindenhol, hogy beviszik a könyvedet nagykereskedőkhöz. Hogy onnan hány könyvesboltba viszik tovább, már csak ismertség kérdése. Ha teljesen ismeretlen vagy... Inkább le se írom, annyira kiábrándító a helyzet.
Kiadót nem ajánlok, mert ha beírod a keresőbe, megkapod a teljes kínálatot.
Lehet félreérthető. A moderátor átírta a topic nevét, címét...
Pedig úgy legalább nem volt félreérthető...
tessék? :D
A könyvem szeretném kiadni :)))
Illetve tájékozódni, hátha valaki tud valamit, amiről én még nem hallottam, ötlet, aki már adott ki könyvet.
cégvásárlásra gondolsz?
:D
Sziasztok. Szeretnék segítséget, azoktól, akiknek tényleg van már tapasztalata könyvkiadás területén. Magánkiadás lehetőségén gondolkodom, nem pályáztam meg nagyobb (híresebb kiadókat) nem is áll szándékomban.
A könyvem még nincs teljesen kész, szeretnék előre gondolkodni, néhány árajánlatot már kaptam innen-onnan, de horror összeg.
Alapvetően mivel első könyves vagyok, olyan kiadóra lenne szükségem, ahol a terjesztésben is segítenek és mégsem 200000.- felett van 100 példány. (ez csak példa)
Köszönöm, ha kapok infot!
További ajánlott fórumok:
- Tudnátok ajánlani valami olcsó és finom tortakrémet? De ne csokisat.
- Keszthelyiek! Tudnátok ajánlani egy viszonylag olcsó (magán) nőgyógyászt?
- Tudnátok viszonylag olcsó, de jó lovardát ajánlani Bp környékén ahová elvihetnénk a 4 éves lányunkat?
- Tudnátok jó utazási irodát ajánlani a netről, ahol olcsó olasz utak vannak?
- Tudnátok ajánlani olcsó szálláshelyet amiben legalább a reggeli benne van?
- Hol lehet kapni a Szalay könyvkiadó könyveit Budapesten?