Tudja-e valaki, hogy lehet-e temetni pap nélkül? (tudásbázis)
"Lesétálok a patakpartra és beleszórok egy marék hamut."
Szerintem ezt az elhunyt, szegény nem egészen így képzelte!!!!
És hogy hol az arrogancia????....a stílusodban!!!
Már ne haragudj de ezt a stílus kikérem magamnak!!
Ott voltál? Láttad? Nem??
Akkor milyen taknyos zsebkendőről beszélsz????
Nem is értem,hogy merészeltek valakit ismeretlenül így lebecsmérelni???
A kérdező kérdezett,és én egy lehetséges változatot meséltem el.Vagy ezek a fórumok nem azért keletkeznek,hogy gondolatokat cseréljünk?
Hol van itt arrogancia???
Az elhunyt kérése ez volt,Sétáljunk le a patakpartra(a család)és szórjuk bele.Mi lélekben elbúcsúztunk tőle,mégis milyen"külsőségekre"lett volna még szükség???
Ki is kötözködik itt?????
Te, direktbe vagy ilyen arrogáns, vagy ezzel csak védekezel?
Attól, hogy valaki nem pappal temet, attól még a tiszteletet megadja az elhunytnak......jó, a te esetedben nem!
De szerintem a fórumindító nem pont erre a verzióra volt kíváncsi!
Úgy gondolom, a provokáló, kötözködő hangnemnek, nem pont ezen a fórumon van helye.
Persze, ez így működik! Szerintem meg talán érdemes rákérdezni! Irtó kellemetlen lehet, ha a temetés közben kér valaki engedélyt!
De, te tudod!!!
Miért kéne?Ha csak a partról beszórod azt a maréknyi hamvat.A bedobált szemét, a beeresztett szenyvíz se kér engedélyt.
Legfeljebb,ha hajóról vagy csónakról akarják akkor a vízi rendörséget kell értesíteni,nehogy gabesz legyen a vízi-közlekedésben.
Ma már temetkezési cégek is foglalkoznak hajóról Dunába szórással(jó pénzért!!)
A nagypapámnak is világi hamvasztás utáni temetése volt.
Felkerestünk egy hölgyet, aki beszélgetés után ( mit szeretett a papa, hol dolgozott stb. ) írt egy nagyon szép szöveget és azt mondta el.
Ahhoz, úgy tudom kell engedély. Folyókban, tavakban köztereken. Ennek utána kéne nézni pontosan.
Én anyumat, most májusban temettem, kívánsága szerint, hamvasztották és itt nálunk az erdőben (saját) lett szétszórva. Csak a család előtt.
Szia,
Persze,h lehet. Tavaly 3 kozeli hozzatartozom halt meg, ketto temeteset inteztem, es csak polgari temetes volt, anyakonyvvezeto se. Jott 1-1 versmondo, aki megirt egy rovid szemelyre szolo bucsuszoveget, amit elotte egy csaladtaggal leegyeztetett.
Es ha megfogadsz egy tanacsot nem temetkezesi ceggel intezed, hanem te magad a temetoben. Semmivel se hosszabb,nehezebb, de 20-40e ft-okat sporolhatsz ami egy 4-500e ft-os temetesnel nem mindegy...
A temetkezési cégek "versenye"olyan kiélezett,hogy ma már bármilyen temetési módot vállalnak.Én mostanság számtalan olyan temetésen voltam ahol egy "előadó"szép verseket,idézeteket,az elhunytról"jókat" mondott,gitároztak,vagy az elhunyt kedves zenéit játszották,sőt volt ahol trombitán játszották a búcsúzót.
Egy temető sem szabhatja meg,hogy milyen felekezetű,ill.felekezet nélküli temetést akarnak a rokonok.
Ma már akár haza is vihetik az úrnát,és a polcon tarthatják,vagy eltemethetik a kertben,telken,vagy ahol az elhunyt szeretné.
Apósom pl azt kérte szórjuk szülővárosa folyójába.
Lehet,polgári temetéssel,nekem egyébként ez szimpatikusabb is..Nálunk a katolikus temetőben is simán lehet polgári temetést tartani,nem teszik feltétellé az egyházi szertartást.
Találtam neked egy linket,talán ez segít nagyjából..
Persze, lehet.
Vannak is ilyen temetések.
További ajánlott fórumok:
- Lehet-e dolgozni kutyakozmetikusként bizonyítvány nélkül is?
- Lehet-e nyelviskolában tanítani nyelvtanári diploma nélkül?
- Tudja-e valaki, hogy az Ázsia Centerben lehet-e kapni kötött csizmákat?
- Tudja-e valaki, hogy meg lehet-e szüntetni a Gyes-t, azért, hogy munkanélküli segélyt lehessen igényelni?
- Tudja-e valaki, hogy lehet-e még kékítőt (mosáshoz, fehér ruhákhoz) kapni és ha igen hol és mi is az (összetételre gondolok) tulajdonképpen?
- Tudja-e valaki, hogy 2011-ben lehet-e a "régi"fajta mérlegképes vállalkozói szakon vizsgázni?