Tud valaki valamit az oláhokról? (tudásbázis)
Az oláhok a vláhok,a ma románnak nevezett nép egyik része.Ha nem tévedek,a valamikori Havasalföld népe(ezt nem tanították az iskolában így!...),közülük sokan ma már Erdélyben élnek.Az 1800-as években készült térképeken Valahia az ország neve.De most még utána nézek.Az biztos,hogy nagyon utálják,ha így szólítják őket,az idős székelyek csak így hívják a románokat:oláhok.
Az Oláh családnév szerintem nem azt jelenti,hogy ősei oláhok voltak,hanem azt,hogy oláhok mellett éltek.Erdélyben sok székely család van Oláh,vagy Román vezetéknévvel,de sok a Szász vezetéknevű(apai nagyanyám is Szász volt,és 500 évre visszamenőleg minden őse székely volt).Már nem tudok hivatkozni senkire,semmire,de szinte biztos forrásból tudom,hogy a vezetéknévben szereplő népnevek nem azon népből való származásra utal,hanem hogy mellette éltek.Azért a Szász ősibb,mint a Román(utóbbi elég új keletű népnév......)
Nekem csak ennyi jut eszembe: "Ott hagyja, mint Szent Pál az Oláh-okat"
Lehet tudott valamit ez a Szent Pál :D :D
Kedvenc? Talán az Adjátok vissza a hegyeimet!
(Szerettem a Funtinelli boszorkányt is)
Neked?
olàh =romàn
olàh cigàny=romàn cigàny:))???????
Az oláhok a vlahok szóból ered.
Wass Albert könyveit minden magyar ember el kellene olvassa.
Az oláhok, tudomásom szerint a románok. A két nép között örökös feszültség, probléma volt és a románok "gúnyos" megnevezése az erdélyi magyarság körében oláh. Épp úgy mint a románok az ott élő magyarokat "bozgor"-nak nevezik ami = a hontalannal. Az ott élő mindkét fél sértésnek veszi ha valamelyik a másikat a fentiek szerint titulálja.
Ha túlságosan érdekel olvass el Vass Albert könyvéből egyet - kettőt.