Torokgyulladásom van pedig nincs is mandulám..segítsetek, mitől lehet ez? (tudásbázis)
Szia!
Már nem fáj,de időnként valóban felköhögök kis pici apró fehér vmit...genny....és ha szétmorzsolom büdi....és beduzzad a nyirok mirigy..
igazából emiatt vették ki anno a mandulámat...de zek szerint itt továbbra is érzékeny maradt.
rájöttem ha kerülöm a tejtermékeket nem jön elő....ez itt a rejtély de most jól vagyok, hála a sok teának!
körömvirág tea....
"akkor azt mondja meg nekem, hogy a genny miért van a torkomban?"
Nem teljesen értem a kérdést. Genny azért van, mert baktériumok szaporodtak el, amiket a fehérvérsejtek pusztítanak.
Nem vagyok járatos a fül-orr-gégészetben, de felteszem, a mandula kivétele után maradhatott olyan anatómiai struktúra (olyan felszín, kis árkok), ami nehezen tisztul (pont ez a probléma a szájdpadmandulával: nehezen tisztul, ezzel szemben a nyelvgyöki jól, emiatt nagyon ritka a gyulladása), és a baktériumok könnyen elszaporodnak benne.
A genny viszont nem kemény. Szerintem fül-orr-gégésznél kellene próbálkoznod, ő majd tovább utal, ha szükségét látja.
nem, édesem! A kérdés ez volt: "Torokgyulladásom van pedig nincs is mandulám..segítsetek, mitől lehet ez?"
És ennek vajmi kevés köze van ahhoz, amit te itt erőltetsz.
Azt pedig elfelejtetted figyelembe venni, h nem szakmai előadáson vagy, így ha az appendix-et népies nevén említi bki is, nem ítélhető el érte, mert itt bizony túlnyomó részt laikusok vannak (pont ezért mégha egészségügyi ismeretei is vannak vkinek, akkor se latinul/ olykor görögül beszélünk, mert az nem segítség a kérdezőnek. De erre majd rájössz, ha praktizálni kezdesz, és belebotlasz néhány olyan betegbe, aki simán elküld a sunyiba- valljuk be jogosan, mert érthetetlenül mondod el neki a diagnózist, kezelési tervet, stb.). Ha nem azok lennének, nyilván nem születnének ilyen kérdések, mint ezen tudásbázid címe is.
Azt nem is mondta eddig se senki, h a vakbél az teljes egészében egyenlő a mandulával! Félreértettél vmit, vagy a nagy okoskodásodban látókörödön kívül esett a valódi értelme a leírtaknak. A vakbelet csupán hasonlították funkciójában a mandulákhoz. És ez azért nem egyenlő azzal, amit te állítasz.
Milyen jó ez a téma ugye?
ha már van egy szakértő...akkor azt mondja meg nekem, hogy a genny miért van a torkomban?
Anno ezért lett kivéve...mert kis pici genny darabkák jöttek fel a torkomról...igaz ritkán jön már de időnkét jön..valami fehéres kis kemény valami....
Ezzel hova menjek?
mert a házi doki azt mondja nincs mandula és ennyi
A "mandula" szó nem egyenlő az "immunrendszeri szerv"-vel.
Valóban immunszerv az appendix (ennek ellenkezőjét sehol nem írtam), de nem mandula. Számos más immunszerv van, amik szintén nem mandulák: thymus, vörös csontvelő, lép, nyirokcsomók, számos helyen kisebb-nagyobb nyirokszövet-tömörülés (MALT, SALT, GALT).
Ez már rég nem a torokről szól:)
Jól el kalandoztunk....
én meg egyre jobban érzem magamat...zenét hallgatok ezt...
<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/ijKuoVoEB84" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>
a feregnyulvany igenis mandula (immunrendszeri szerv).
Nezz utana a szakkonyvekben.
"viszont azért az anatómia tanárok, és más doktorok is említik a vakbelet úgy, mint a hasüreg mandulája..."
Nem hallottam, de legföljebb anatómuszleng lehet.
"Hivatalosan appendix"
Nem, a kettő (vakbél és féregnyúlvány) teljesen más. A vakbél a coecum, a colon első szakasza; az appendix meg appendix (pontosan: appendix vermiformis), ami a coecumból nyílik.
"Mellesleg, ez nem egy anatómiai kvíz"
A kérdés úgy szólt, hogy "Hany mandulank van...?" Én pedig erre a kérdésre válaszoltam, mint hogy a kérdésre szoktam válaszolni, és ezt így tartom korrektnek.
A helyesbítésem pedig helytálló, az anatómiai nomenklatúra nem beszél tonsilla appendicae-ről, én ezt tudom mondani.
de ahogy itt beszélgetek már sokkal jobb!
lehet én ezt produkálom...?:)
Érdekes ez a betegség...hipo vagyok ez már tuti
hát, azokat valóban nem hívják annak se a köznyelvben, se anatómiailag, se élettanilag, se sehogy :) viszont azért az anatómia tanárok, és más doktorok is említik a vakbelet úgy, mint a hasüreg mandulája.... Hivatalosan appendix, de...
Ha ennyire vágod a témát, akkor nyilván tanultad, és bizony akkor ezt a megnevezést is hallanod kellett.... Anatómiailag amúgy a láb is bokától lefele van, a hétköznapi ember meg te is tudod, h csípőtől lefele beszél róla....
Mellesleg, ez nem egy anatómiai kvíz, illetve vitafórum, uhogy nem biztos, h a (nem feltétlenül helytálló) helyesbítéseidnek helye van itt.
hát, ha már kint van, nyilván oka volt...
ha van infra lámpád, esetleg melegítheted azzal is, ártani nem fog, és a kamillás gőzölés sem!
Flogosol van
Most beveszek egy aspirint...c vitaminnal
de nekem akkor minek vették ki nem tudom?
Romániában mindent kivettek:)
nem vita, és nem tudom miért így hívják, de baromság....
csak azéért hívom fel a figyelmed, mert itt bárkinek ezt mondod, nem orrmandulára fog gondolni:-)) nem bántani akarunk, csak fogadd el, ha valamit anno rosszul tanultál/tanítottak meg..
torokgyulladásra nekünk a phlogosol oldattal való gargarizálás, sok c vitamin, forró mézes-citromos, lehetőleg csipkebogyó, vagy hársfavirág tea vált be...
De ahonnan én jövök így hívták...mondjuk ahonnan én jövök sok dolgot másépp hívnak...
nem mondtam, hogy nincs igazad...de a románok miért polipnak nevezik???
Lényegtelen....ezen ne vitázzunk...inkább beszélgessünk
az orrpolip az teljesen más, de ha nekem nem hiszel, íme itt egy tudományosabb leírás:
Az orrpolipok az orrmelléküregekben, néha az orrkagylókon képződő halvány, világosszürke, alapjukról elmozgatható, kocsonyás nyálkahártya-képződmények, vizenyős duzzanatok, amelyek általában mindkét orrüregben, gyakran többszörösen fordulnak elő. A polipok elzárják a melléküregek kivezető nyílását, az orrjáratokat és az orrüreg hátsó, csontos szélű nyílását, amely a garat felső részébe, az orrgaratba nyílik. Ennek következtében az orrlégzés akadályozott és a szaglás romlik.
Fülkürt gyulladás ez mi szerintetek?
Egyszer ezt írták a papíromra....és a fülem mindég tele van fülsárral...ez is okozhat gennyet a torkon....mert gyakran viszket torkom fülem...egybe...
Hagyma, fokhagyma én eszeket nyomatom...nem beteg vagyok....csak a torkom ilyen más értelemben jól vagyok..
Ezért írtam a tejet, hogy a tej szokta ezt kiváltani....
Köszi a tanácsot, van miből válogatni....
fogdöki csak mond erre vmit...
Holnap után megyek a fogdokimhoz.
Elmondom, hogy mi a szitu...igaz én már két adag antibiotikumot beszedtem...a fogakra és a torkomra nem hatott....
Fül orr gégészetre fogok majd menni, mert elegem van ebből..
Valami pálcikával letudják fertőtleníteni...
Egy dologra jöttem rá ha tejterméket fogyasztok akkor lesz gennyes a torkom..a tejterméktől jön mindég elő.(
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tudnám elfogadni, hogy egyelőre nincs gyermekem, pedig szeretnék?
- Bevásároltam ma is ruhákból. Pedig már nincs is szükségem...
- Nem tudok nekiállni fogyózni, pedig kéne! Segítség! Nincs akaraterőm:(
- Mi a teendő abban az esetben ha a menyasszony katolikus, a vőlegény pedig nincsen megkeresztelkedve sem és katolikus esküvőt szeretnénk?
- Miért irja ki a gép "egy hálózati kábel nincs bedugva". Nem lehet csatlakozni. Pedig csatlakoztatva van, mi lehet a gond?
- Valaki bejelölt az iwiw-en, én vissza. Miért nincs az ismerőseim között? Pedig az ismerőseim száma nőtt vele.