Tökfőzelék, tejjel, tejföllel, cukor..ecet.. (beszélgetés)
Én is pont így :)
Annyi csak, hogy mikor már elzártam a gázt, akkor 2-3 evőkanál tejföllel még átkeverem.
Meg is kívántam ☺
Nyakunkon a tökszezon 😀
No, akkor elölről: hagymát pirkantok zsiradékon, pici pirospaprikát teszek rá, kevés vízzel felöntöm, hogy ne égjen meg. Erre kerül a gyalult tök, sózom. Pár percet főzöm csak. Nem szeretjük, ha kásává válik... 1-2 kanál liszttel készült habarással besűrítem, pici fokhagymával ízesítem és sok-sok kapor kerül bele még. Fagyasztóban mindig van összekötegelve, ezt egyben belefőzöm, végül kidobom. Ha van friss, az apróra vágva kerül bele.
Nagyon finom.
A tököt kevés vízben elkezdem főzni, a vizet ízesítem sóval, borssal.
Vöröshagymát apróra vágok, megpirítom olajon, liszttel megszórom, tovább pirítom. Majd lehúzom a tűzről, belekeverem a tejfölt, kevés vizet, ezzel behabarom a főzeléket. Ecettel ízesítem(én balzsamecetet használok) , majd összeforralom. Sok kaprot szórok bele.
(egyben)Fasírttal szoktam csinálni
Jó kapros-túrós lepényt én is gyerekkoromban ettem utoljára.
A saját termesztett kaporral nincs gondom szerencsére,de a túró már nem az igazi!
Valahogy úgy, bár az arány azért mégsem egészen mindegy.
Emiatt szeretem a kapros túrós palacsintát is, igaz, csak elméletben, mert amióta itt lakom, nem láttam normális kaprot.
Meg a kapros túrós sütit, habár még nem jöttem rá, hogyan sütötte Nagymama.
A cukrot nem ertem, minek bele? Es az ecetet sem, bar vki igy szereti.
A habarasbak lajk :)
Fél kg gyalult tököt (vagy fagyasztottat) felteszel annyi vízzel, hogy pont ellepje, picit besózod, teszel hozzá kicsi borsot, majd ha felforrt teszel bele két teáskanál ecetet (ez azért kell, hogy szép szálas maradjon a tök), majd teszel bele 1-2 teáskanál (tk a rövidítése) cukrot, 1-2tk sárgabaracklekvárt. így főzöd még egy 10-15 percig közepes lángon. Ha ezzel megvagy tedd bele a kaprot, egy tk szárítottat, vagy egy csokor apróra vágott friss kaprot.
Ezek után kb 1-1,5 dl tejfölt kikeversz, 3-5 cl tejjel, ebbe teszel 2-3 evőkanál lisztet, ezt habverővel simára kevered. Majd teszel ebbe a tejfölös habarásba a tök vizéből, a hőkiegyenlítés miatt, majd megkevered, aztán újra és újra, amíg kb meleg nem lesz a tejfölös habarás. Ha ezzel megvagy, akkor mehet a főzelékbe a habarás. Jól összekevered, hogy elvegyüljenek a hozzávalók. 2-3 percig forralod, tehetsz bele még sót, ha úgy érzed kell, illetve borsot.
Nem bonyolult, de ha most tanulsz főzni, elsőre annak tűnhet. Próbáltam úgy leírni, hogy bárki megértse.
Ha van még kérdésed, írj bátran.:)
Lehet papikásan is, de az már más fajta.:)
Ez bizony így van! Az kell bele, és minél több van benne, annál jobb.
Igazából a tök nagyjából mindegy, csak a kapor legyen... :D
Nem teszek pörköltalapot alája. A gulyást sem pörköltalapról kezdem.
Nem szeretem, ha minden piros már és egyen-ízű.
Már aki tud főzni, :)
A tökfőzeléknél az oajba teszem rögtön a cukrot, karamellizálódni, de csak egy kicsit, a továbbiakban úgy csinálom, mint más, hagymát és a tököt, kaprot. Sózni nem nagyon kell, mert főzés elött besóztam, félóra után a felesleges folyadékot kinyomkodom belóle.
A világ legegyszerűbb dolga egy tökfőzeléket elkészíteni.
Csinálsz egy pörköltalapot /zsír, hagyma, pirospaprika/, majd ezt követően erre ráteszed a gyalult tököt, és hagyod párolni, amíg meg nem puhul. Én ekkor szoktam beletenni a kaprot is.
Mikor már kellően megpárolódott a tök, a markodba veszel egy fél maroknyi-maroknyi finomlisztet és keverés közben rászórod a tökre, majd felenged tejjel. Amennyiben túl hígnak találod egy kis tejes habarással még sűrítheted. A habarásnál figyelj arra a lisztet a tejben jól keverd el, ne legyen csomós.
Ezt követően ízesítem, sóval és egy pici cukorral. Majd mikor forrott egyet /vagy kettőt :-))/és már úgy érzed az ízlésednek megfelelő, akkor lekapcsolhatod a gázt.
Én mindig ekkor szoktam beletenni az ecete, nehogy kicsapódjon.
Az ecet mennyisége függ attól mennyi főzeléket készítettél , illetve attól is, hány százalékos az ecet. Valamint a legfőbb dolog, hogy mennyire szereted az ecetesen.
Én általában három főre szoktam főzni, és egy-másfél evőkanállal rakok bele.
Én nem savanyítom.
De hagymát pirítok, aranysárgára!!! Szigorúan aranysárgára, és akkor teszem rá a tököt.
Na, nálam fehér-zöld krémes a tökfőzelék.
Az olajba beborítom a reszelt tököt, sózom, apróra vágott kaprot teszek hozzá. Levet enged, nem kell víz! Ha meggpuhult, tejfölös-lisztes habarást teszek hozzá, borecettel savanyítom.
Én natúr habarom,semmi rántás,semmi cukor,semmi tej--minek bele?
Cukrot a paradicsommártás rántásába szoktam rakni,attól szép fényes,és édes!Tökfőzelékbe habarás,meg kapor,só-vegeta!
További ajánlott fórumok:
- Hogy kell elkészíteni a habarást, úgy, hogy ne legyen csomós (pl tökfőzelékhez)?
- Szeretem a Haluskát!Lepirítom, és túróval, tejföllel,...
- Savanykás, paprikás és hideg tökfőzelék volt a reggelim...
- Ki, hogy csinálja a tökfőzeléket?
- Készítettetek már tökfőzeléket úgy, hogy kevertétek cukkinivel?
- Szerintetek mennyi kcal és ch van a kefíres lángosban kis tejföllel és sajttal?