TGYÁS igénylése, GYES lemondása (beszélgetés)
1997 évi LXXXIII. törvény 40 paragrafus (40) bekezdés "A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár (összesen 168 nap). A terhességi-gyermekágyi segély legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a jogszabály szerint a koraszülött gyermekek esetében a szülési szabadságra vonatkozó rendelkezés alkalmazásakor. Ha a terhességi-gyermekágyi segély iránti kérelem a szülés várható időpontját MEGELŐZŐ 28 napnál korábban kerül benyújtásra, akkor a kérelem elbírálására vonatkozó határidő a szülés várható időpontját megelőző 28. napon kezdődik." A szülés várható napja már a 29. nap!
Igen az orvosnak fel kell vennie terhesállományba, a táppénzes szelvénye fent aláhúzza a keresőképtelen szó helyett, hogy terhesállomány és feltünteti a szülés várható idejét is. Ezt kell leadnod a kifizetőhelyeden és mellé ki kell töltened egy igénylést is. Szülés után pedig majd le kell adnod az igazolást a kórházból és be kell mutatnod az újszülött anyakönyvi kivonatát és Taj kártyáját (lemásolják). A lényeg április 23 és május 20 között bármelyik napot választhatod TGYÁS indulónak, de max 168 napig jár!
köszönöm!
miért kell külön terhesállományba venni az orvosnak? nem elég a kiskönyvet utólag elküldeni? vagy ez így biztosabb?
köszönöm a segítségeteket!
köszönöm szépen!
(ketten is válaszoltatok, de pont az az 1 napnyi bizonytalanság van a válaszban, ami bennem is, melyik a jó?)
TGYÁS-t a várható szülést megelőző 28 nappal kérheted.
Ha május 21-re vagy kiírva, akkor április 24-től igényelheted a TGYÁS-t, tehát a GYES április 23-ig fog járni. A GYES-t lemondó levélben azt kell kérned, hogy április 23-ig folyósítsák, utána szüntessék meg, mert TGYÁS-t igényelsz.
Az ügyintézés általában 30 nap, de nem érdemes ennyivel hamarabb feladni. Tudomásom szerint a TGYÁS folyósításával meg szokták várni a baba tényleges megszületését.
Tudna nekem valaki segíteni, hogy ha május 21-re vagyok kiírva, pontosan melyik naptól kell lemondanom a jelenlegi gyesemet és melyik naptól igényelhetem a TGYÁS-t? meddig adjam fel a levelet, hogy minden gördülékenyen menjen?
köszönöm szépen!
További ajánlott fórumok:
- Tgyás igénylésének mi a menete, ha most táppénzen vagyok, de a szülés előtt már szeretném igényelni?
- TGYÁS igénylésével kapcsolatban tudnátok segíteni?
- Igazolás Gyes-ről EU-s TB kártya igényléséhez, hol?
- Gyes lemondása és munkába visszatérés
- Hogyan működik a gyes lemondása?
- Hová kell beküldenem a gyes igénylésemet, ha a XX. kerületben lakom?