Terhes vagyok, de nincs munkahelyem (GYES és GYED) (beszélgetés)
Nem kell 6 hóig dolgozni. Pl. ha valaki felvenne, akkor kb. 1 havi béredet elszámolja...aztán a doki felvesz táppénzre..ekkor a munkáltatód leigényli az OEP-től a táppénzedet, de amíg NÁLA vagy állományban, addig minden hónapban lejelentenek, hogy épp táppénzen vagy...aztán amikor megszületik a baba, akkor indul Terhességi-gyerágyi segélyed...ami 24 hét= kb.6hó...tehát ha ez letelik, akkor kell a GYEDET igényelni, amihez a MUNKÁLTATÓD is igazolást kell adjon sz OEP felé.
Lényeg: aki szülésin van (Tgyás, Gyed,Gyes) az is
munkaviszonyban van, és minden hónapban el kell vele számolni a NAV felé küldendő bevalláson.
Aztán ha a GYED megvan, akkor már ki is léptethet,mert a köv. ellátás a GYES, ami a kicsi 2 - 3 éves kora között mindenkinek - állampolgári jogon jár.
Ha nem félsz attól, hogy a dolgaidat "kézbe vegyed", akkor a vállalkozós-táppénzes fogura az
egyszerűbb út...persze mindennek ára van.De így legalább nem vagy senkinek sem kiszolgáltatva.
Kisadózó vállalkozók tételes adója...NAV honlapon
többet is megtudhatsz róla.
Ha nem a minimálbéren voltál munkaviszonyban, akkor lehet nem ez lenne a legjobb Neked...könyvelővel, vagy TB ügyintézővel egyeztess....sok a "csavar "
HA a KATA szerint indulsz, akkor havi 50 ezer az össz. fizetni valód.
A megelőző 2 évben is dolgoztál? folyamatosan??
Ismerősöm csakis ezért lett vállakozó, hogy ne szakdjon meg a biztosítási jogviszonya ( 30 nap kiesés)...+ később kérhessen táppénzt is. Ekkor nem
pénz nélkül vagy otthon
Ha teheted, akkor legyél vállalkozó...akár KATÁs...akkor a GYES 2x-ét kell hogy kapjad..
De nem árt, ha pontosítod szakemberrel a számokat...pl. mi volt a szülés előtti 2 évben..dolgoztál, tanultál...stb..
További ajánlott fórumok:
- Lombikprogram 5 hetes terhes vagyok és a doki szerint embrió nincs
- Ha terhes lennék és nincs bejelentett munkahelyem, mit kapnék alanyi jogon?
- Depressziós vagyok, életunt, mert nincs munkahelyem.
- 12 hetes terhes vagyok, egyre többször van probléma a munkahelyen, ezt hogy lehet megoldani?
- Mi van akkor ha megszűnik a munkahelyem és pár nap múlva kiderül, hogy terhes vagyok?
- Mikor és hogy jelentsem be a munkahelyemen, hogy terhes vagyok?