Teljes kiőrlésű rozskenyér recept
Kalóriaszegény
A Teljes kiőrlésű rozskenyér hozzávalói:
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál tönkölykorpa, vagy kölespille, vagy lágy zabpehely
2 evőkanál szezámmag
1 mokkáskanál ánizs, vagy köménymag
3 mokkáskanál só
Képet a naplómban a 104. bejegyzésnél találhatsz.
A Teljes kiőrlésű rozskenyér elkészítési módja:
Egy tálba, melyben dagasztani fogom a kenyeret, a következőket összerakom: 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 2 evőkanál tönkölykorpa, vagy kölespille, vagy lágy zabpehely 2 evőkanál szezámmag 1 mokkáskanál ánizs, vagy köménymag 3 mokkáskanál só Kovászt készítünk 1/3 kocka élesztőt futattok fél bögre ( 1-1,5 dl) langyos tejben. Azaz: belekeverek a langyos tejbe 1 teáskanálnyi mézet, beletöröm az 1/3 élesztőt, összekeverem, kevés lisztet szórok a tetejére és várom, hogy a gombák szaporodjanak. Mikor a kétszeresére futott, hozzáadom az alapanyagokhoz. Dagasztás A tésztához hozzáöntök 2 dl langyos vizet és még 2 dl-t a kezem ügyébe készítek. Elkezdem a dagasztást. Ekkora mennyiséget kényelmesen lehet dagasztani a kézi robotgép dagasztóvilláival (praktikusabb a házi robotgép, a megspórolt kenyérsütőgép árából megvásárolható). 1-2 perc után jól látható, hogy még 1 dl vizet biztosan fel fog venni a tészta. Féldecinként hozzáadom és dagasztom 15-20 percig. Az a cél, hogy egy viszonylag lágy, nem kemény, formázható, de nem ragacsos tésztát kapjak. Ha belisztezett kézzel megpaskolom, nem ragad a kezemhez a tészta. Sütés Kikenek egy átlagos sütőformát, pl. királykenyér, vagy lehet kör alakú tortaforma. A cél, hogy a kenyértészta ne legyen magasabb a formában, mint annak 2/3-a. Belerakom a kenyértésztát, és letakarva meleg helyen kelni hagyom 15 percig. Ha szép magas, lukacsos, bolti jellegű kenyeret szeretnénk, akkor addig kell keleszteni, míg nem dagad a kétszeresére. Ez kb. 45 perc. Ebben az esetben azért lesz könnyű a kenyér, mert az elszaporodó élesztőgombák sok gázt termelnek, és felfalják a kenyér értékes tápanyagait. Míg kel a tészta bekapcsolom a sütőt 170-180 fokra (villany), gázsütőt közepesre állítom. Egy kislábas vizet berakok a sütőbe, a megfelelő páraszint végett (ezt sokszor elfelejtem). Ha megfelelőre kelt a tészta, vizes ecsettel átkenem a tetejét és legalább 35-40 percig sütöm.
És ha kész
Kiveszem a sütőből a kenyeret, és azonnal rácsra teszem. Ha a formában hagyom, kicsapódik a kenyérből a víz és tönkremegy a munkánk. Érdemes figyelmeztetni a családot: meleg kenyeret nem lehet vágni. Törni viszont igen!
Jó étvágyat hozzá :)
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: fadigflo, 2009. ápr. 26. 09:07
A teljes kiőrlésű rozskenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.