Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Teljes kiőrlésű kenyér sütése kenyérsütőben fórum

Teljes kiőrlésű kenyér sütése kenyérsütőben (beszélgetés)


25. 5f04ded80c (válaszként erre: 24. - Maminti1)
2011. ápr. 13. 19:43
Tettem :-) köszi.
24. maminti1 (válaszként erre: 10. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 12. 19:42
Szia! A cukor nem neked kell,hanem az élesztőnek.Édesítővel a kanyér nem fog megkelni!Ennyi cukrot a cukorbetegek is kibírnak,főleg,hogy az élesztő dolgozza fel,nem te!Ha félsz a cukortól,tegyél bele fele annyit de egy kevés cukor biztosan kell.
23. gne2 (válaszként erre: 22. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 8. 20:26
Köszönöm, remélem, hogy találsz kedvedre valót! :)
22. 5f04ded80c (válaszként erre: 21. - Gne2)
2011. ápr. 8. 20:14
Nagyon jó! Be is jelöltelek kedvencnek. :-)
21. gne2
2011. ápr. 7. 11:56

Nagyon szívesen! :)

Van krumplis és sima kenyér leírásom is szerintem, de csak a teljes kiőrlésűeket másoltam be. Ha esetleg van kedvetek, nézzétek meg a receptes naplómban, szoktam képeket is készíteni azokról, amiket sütök.

2011. ápr. 7. 10:53
PERFECT! Nagyon köszi!
2011. ápr. 7. 05:11
hú:) Köszönöm a sok receptet én is!:)
18. gne2
2011. ápr. 6. 21:59

Ezeket váltak be a legjobban, így ezeket szoktam sütni. Oda szoktam írni, hogy mit változtattam az eredeti recepten, és hogy sikerült.

A legjobban a tönkölykenyér ízlik a családnak, próbáljátok ki! :)


A fehér+barnalisztes zsömle tésztájából eleve dupla adagot szoktam készíteni, és lesz belőle egy cipó + zsömlék.


Nem szeretik, ha a gépben sül, sütőben sütöm, légkeveréssel, és az aljába még teszek egy kis tálban vizet is. Tegnap írta az egyik hoxás, hogy ő sütőzacskóban süti a teljes kiőrlésű kenyeret, így sokkal finomabb lesz. Ezt is ki fogom próbálni! :)

17. gne2
2011. ápr. 6. 21:53

Tönkölykenyér


500 g tönkölybúza liszt

2 dkg friss élesztő

300 ml víz

10 g só

15 g cukor

25 g vaj


Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos vízben. A lisztben egy kis gödröt csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztős vizet és egy rövid ideig kelni hagyjuk. Összekeverjük a sót a cukrot és a vajat és a vízzel együtt a liszthez adjuk, majd tésztává dagasztjuk és 30 percig kelni hagyjuk. Újra átdagasztjuk de már kézzel, formázzuk és egy 30 cm hosszú zsírozott lisztezett formába tesszük, majd kb. 20 percig pihentetjük.180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 1 óra alatt készre sütjük.


Margit2 honlapja)


Megjegyzésem:

Nekem gép dagasztotta, aztán átgyúrtam egy-egy evőkanál lenmaggal és szezámmaggal. Jénait kiolajoztam, bele a tészta. Megkentem vízzel és megszórtam újra magokkal. 15 percet kelesztettem langyosra állított sütőben, aztán légkeveréses sütőben 140 fokon kb. 50 percet sült. Nagyon szép lett és finom is! :)

16. gne2
2011. ápr. 6. 21:53

Teljes kiőrlésű zsemle


- 60 dkg kg teljes kiőrlésű búzaliszt

- 2 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított),

- 2 tk cukor

- 1 tk tengeri só

- 2,5 dl víz


Elkészítés:

A lisztet egy tálba teszem és sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.

15. gne2
2011. ápr. 6. 21:52

Rozsos zsömlék

9 darabhoz:


3,25 dl víz

1 csapott kiskanál só

3 dkg puha Rama

10 dkg finomliszt

30 dkg teljes kiörlésű rozsliszt

1 kiskanál cukor

3/4 csomag szárított, vagy fél csomag friss élesztő

Aki szereti, annak 1-2 kanál mag


Az összes hozzávaló tálba, dagasztás ( vagy gép), kelesztés, rúd, darabolás, vizes kézzel formázni,forró sütőben kb 15 perc. Nem kell alá sütőpapír.

(nyanyus69 receptje)


Jól sikerült, lenmagot gyúrtam bele.

14. gne2
2011. ápr. 6. 21:51

Bemásolom úgy, ahogy a receptes naplómban van, itt, a hoxán találtam:


Fehér- és barnalisztes zsömle

A liszt mennyisége összesen 1 kg- ebből 2/3-1/3 a fehér és a barna liszt aránya. 1 egész friss élesztő, kb 3 dl víz és 1 csapott ek só, lehet bele magokat is. A vízben fölfuttatod az élesztőt és jól dagasztható tésztát készítesz, túl lágy ne legyen.

Duplájára kelesztjük, formázzuk. Kb. 180 fokos sütőbe készre sütjük, ez kb 20 perc, de figyelni kell.

(eperlevél receptje)


Saját megjegyzésem:

Sima és grahamlisztből készítettem, nekem sokkal több víz kellett hozzá, kb. 4,5-5 dl. Lenmagot és napraforgót tettem bele, zsömléket és kenyeret is sütöttem belőle. Nagyon finom!

13. verosz
2011. ápr. 6. 21:50

Teljeskiörlésű,maagos kenyér:


240ml tej vagy víz

1db tojás

1.5evőkanál olívaolaj

1evőkanál méz

280g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100g tk.rétesliszt tönköly

40g sikér

1.5kiskanál só

lenmagpehely,tökmag,szotyi

1cs szárított élesztő

12. gne2
2011. ápr. 6. 21:49
Elnézést, most néztem csak vissza. Mindjárt teszek be ide recepteket! :)
11. mkriszti81 (válaszként erre: 10. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 6. 16:11
köszi, ki fogom próbálni :)
2011. ápr. 6. 15:20

Arianne113: köszönöm a kedvességed. :-)


mkriszti81:


Fehér kenyér:

- 2 csapott kávés kanál só

- 2 csapott evőkanál kristálycukor

- 2 evőkanál zsír (olajjal is jó, de szerintem nem az igazi)

- 1 kis kupa kefir

- 3 dl langyos víz

- 60 dkg szoba-hőmérsékletű liszt

a liszt tetejére 1 fél élesztő szétmorzsolva ...

Amikor férjem rám pirít, akkor rakok még bele egy kis sütőport, attól igazán levegős, könnyű lesz a kenyér.


Szeszipuszi: na ez számomra új információ. Köszi!


salabakter: jól hangzik a recept, mindenképp ki fogom próbálni de valószínűleg a cukrot édesítővel helyettesítem. Valóban elég bele 1 mokkás kanállal??? Az utsó hozzászólásod meg nem igazán értem... :-)

2011. ápr. 6. 13:58
Úgy látom különben,hogy nem nagyon érdekel a téma:))
2011. ápr. 6. 13:36

1/2kg teljes kiőrlésű liszt

1 főtt (tört)krumpli

1 mokkás kanál cukor,

2 t.k.só'/2 vaj

1 cs ötker porélesztő

3dl víz

7. Szeszipuszi (válaszként erre: 1. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 6. 13:28
Az aszkorbin épp a természetes adalékok egyike. Az aszkorbinsav ugyanis a C-vitamin kémiai elnevezése. Rugalmasabb lesz tőle a kelt tészta. Viszont ha mégsem bízol benne, használhatsz helyette citromlevet. Fél kiló liszthez egy fél citrom leve elég. Én az előírt folyadék mennyiségébe beleszámolom.
6. mkriszti81 (válaszként erre: 1. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 6. 13:22

Szia!


Ha nem gond, megírnád nekem a sima kenyér kikísérletezett receptjét? Próbáltam már 1-2-szer, vagy nem kelt meg, vagy "rákelt" az üvegre, de valahogy a közepe mégse sült meg rendesen, szóval jó ideje csak porosodik a kenyérsütő gépem, félre is tettem :(

Köszönöm :)

5. Arianne113 (válaszként erre: 4. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 6. 13:20
Én is szeretnék egyszer majd kenyérsütőt, de addig kézzel is megcsinálom a dagasztást, és így olcsóbban is jönnék ki szerintem, mintha a boltban vennék egészségesnek kikiáltott kenyeret. :) Nem vagy lusta, csak modern, ezzel nincsen baj:)
2011. ápr. 6. 13:18

Köszi a válaszokat!


gne2: Természetesen mindenképp várom a recepteket!!! :-)


Arianne113: ügyes vagy, hogy kézzel is szívesen megcsinálod. Sajna én nagyon el vagyok lustulva ilyen tekintetben. Számomra ez a gép egy áldás! ;-)

2011. ápr. 6. 13:08

nekem meg nincs kenyérsütő gépem viszont nagyon szívesen megcsinálom kézzel is a dagasztást és beteszem a sütőbe:D

Nekem egészséges receptek kellenének, diétázom:) Ha van ilyen, akkor én is megköszönném:)

2. gne2 (válaszként erre: 1. - 5f04ded80c)
2011. ápr. 6. 13:05

Én sokszor szoktam sütni teljes kiőrlésű kenyeret, de csak a dagasztásra használom a gépet. Aztán kiszedem, megformázom, jénaiba teszem, újra kelesztem és így sütöm meg.

Amikor a gépben sütöttem, valahogy nem lett olyan levegős, pedig a hosszabb programot választottam.


Ha esetleg konkrét receptet keresel (barna, rozs, tönköly, hárommagos,stb.) szívesen másolok be, összegyűjtöttem és kikísérleteztem néhányat. :)

2011. ápr. 6. 12:57

Sziasztok!


Szeretnék egy kis segítséget kérni.


Van kenyérsütő gépem, de eddig csak fehér kenyeret sütöttem benne (az már profi szinten megy). :-)


Most teljes kiőrlésű kenyeret szeretnék sütni, de ez esetben gondolom másképp kellene csinálnom, esetleg más hozzávalókkal is, mint eddig, hogy rendesen megkeljen.

Az igazság az, hogy a fehér kenyér esetében már kikísérleteztem, hogy hogy tudok mesterséges adalék (aszkorbin és barátai) nélkül szép kenyeret sütni, s valahogy ilyen célra törekednék teljes kiőrlésű liszt mellett is.


Van esetleg valakinek jó receptje erre?


Érdekel továbbá mindennemű, kenyérsütőben elkészíthető pék-termék receptje, mely egészségesnek mondható. :-) Olyan, amiket pl. cukorbetegek, diétázók is bátrabban fogyaszthatnak.


Köszi előre is! :-)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook