Teljes értékű növényi étrend (beszélgetés)
Pontosabban azért is. Nem is éreztem magam igazán jól az utóbbi időben. Sokan ódákat zengenek a ketogén és a carnivore étrendről, ezért évekig próbáltam követni, de nálam elmaradtak a pozitív következmények. Úgyhogy eldöntöttem, ideje váltani.
Nekem sem lett túl jó a vérképem, azért szeretnék változtatni.
Szerintem is ez a leginkább betartható. Kevesebb húst kellene ennem,mert már vèrkèpemen is meglátszik, hogy túl sok húst eszek.
Szerintem az a leghelyesebb ha megfigyeljük magunkat mit szeret a szervezetünk, mit nem. Minden étkezési formának vannak szabályai, de hiába szeretnénk követni, ha valami nekünk nem felel meg benne. Ezért lehet az, hogy megkedvelünk egy fajta étkezést, de a saját érdekünkben szükséges valamit változtatni. Ezért nem teljesen az előírt lesz, de mégis egészségesebbé tesszük vele az életünket. Nekem legalábbis tippeket ad pl. a nyersétkezés, a mediterrán konyha, és amit szeretek belőlük, azt a sajátommá teszem. A lényeg, úgy törődjünk a testünkkel, hogy szeresen a lélek benne lakni. :)
Igen, ahogy olvastam a hozzászólásokat, azért jutott eszembe a flexitáriánus étrend. De annak is vannak szabályai, azért hogy ne lépjen fel semmilyen hiányállapot. Évekig én is úgy étkeztem, hogy nem minden nap hús, több növény, de a Téné leírása alapján az is hiányos volt. Ráadásul rájöttem, hogy érzékeny vagyok a gluténtra, de akkor még nem tudtam. Így sok teljes kiőrlésű búzakenyeret ettem, ami most már tudom hogy nagy hiba volt. :(
Akkor én nyilván úgy eszek. nekem nincsenek tudományosan előírt szabályaim. Ami jól esik, azt eszem. Húst nagyon keveset, tejterméket se sokat, ezek miatt barnarizs fehérjét fogyasztok újabban. Szóját soha meg nem enném. nekem a legfontosabb a gyümölcs, a magvak, a zöldség. A többi csak mérsékelten.
Huszonévesen 3 évig vegetáriánus voltam, de akkor még nem volt ennyi hozzáférhető ismeret. A Téné -t olvasva látom, hogy sok hiányosság volt az étrendemben, ennek ellenére sok előnyös hatása volt egy darabig. Azóta már messze eljutottam az ellenkező irányba (egészen carnivore-ig), de nem vált be. Most keresem az utam vissza a növények felé. :)
Talán a flexitáriánus étrend lenne a legjobb. Nincs túl sok írás róla magyarul, de úgy tűnik, az alapja a teljes értékű növényi étrend, viszont nem túl gyakran állati eredetű élelmiszerek is beiktathatók. Eddig ez tűnik a leginkább betarthatónak, ugyanakkor a növényi étrend előnyös hatásai is megmaradnak.
Ráadásul kiderült, hogy érzékeny vagyok a szójára is...
Én is kripróbáltam már a csak növényi étrendet. Két hétre teljesen átálltam és bizonyos szempontból tényleg jót tett, viszont sajnos, mivel gond van az epémmel, a sok mag és a hüvelyesek kikészítenek hosszútávon. A fehérjét viszont főleg ezekből lehet nyerni... Szóval be kellett látnom, hogy bár sok előnye van a növényi étrendnek, nálam sajnos több bajt csinál mint hasznot. Mondjuk jóval kevesebb húst eszem, de ha az epém bírná, teljesen átállnék.
Én is úgy gondolom, hogy jó lehet. Egy próbát mindenképpen megér, mert ártani nem ártunk vele. Sajnos, én még lusta voltam hozzá... Néha könnyebb megsütni pár szelet húst. Pedig nekem is indokolt lehetne. De lehet, pont így nyáron lenne jó belevágni, mert sok a friss zöldség, gyümölcs. Mondjuk a hivatalos téné étkezéshez, amiről könyv is van, nekem nem biztos, hogy lenne türelmem. Nyilván nem vegán mekis hamburgerben akarok fürödni, de nem biztos, hogy lenne energiám kimérni, hogy hány adag gabonát vagy bogyós gyümölcsöt ettem meg egy nap és megvolt-e az ajánlott mennyiség.
Hát mint írtam nekem jó volt, és jó lehet neked is. A szervezet hamar elkezd tisztulni, ettől erősebbnek érezzük magunkat. Ezért tevékenyebbek leszünk, jobban lesz kedvünk és erőnk sportolni is. Velem ez történt, pedig nem vagyok már fiatal. Most is szívesebben megeszem a növényit mint az állatit. De néha azt is megeszem. ma pl. lazacot sütöttem, volt hozzá főtt cékla, friss a kertből, kevés sült krumpli és ubi sali.
Nagyon jó a tiszta növényi étkezés, én biztatlak rá, ha van lehetőséged.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Ismerem a face és a többi oldalakat, de facen főleg recepteket osztanak meg. Szeretek olvasni élménybeszámolókat, tapasztalatokat, és itt ebben a témában nem találtam topikot, ezért indítottam. Én még nem kezdtem el, csak gyűjtöm az infót.
Szuper! Ügyesek vagyunk! 👍
Igen ! :) Ezért vettem olyan aszalógépet, amit szabályozni lehet 40 foktól fölfelé. Amit egyszer kölcsönkaptam, azt nem lehet szabályozni, csak 70 fokon aszal ( ha jól emlékszem).
Sziasztok. Én nem vagyok érintett, bár egyre kevésbé szeretek húst enni, de ha nem ismernétek, nézzétek meg a mindenmentes(ponthu) oldalt, ott is erre az étrendre tért át a blog szerzője, receptjei is vannak. Amúgy is nagyon jó oldal.
Aszalvány készítésnél ugye te is figyelembe veszed, hogy az élő enzimek megtartása miatt nem szabad 42 fok felett aszalni? Én 40 fok körül szoktam.
Lénárt Gitta (talán) minden könyvét megvettem. :) Vannak a témában könyveim, nem is kevés. Ha egyedül élnék, teljesen áttérnék erre az étrendre, de a férjem húsevő. Mivel nem főz magának, elég kevés alkalommal - 2-3 hetente 1X - van húst tartalmazó étel itthon. Ilyenkor én vagy mindet neki adom, vagy pár falatot eszem, de már rég, évek óta egyáltalán nem kívánom.
Valószínű, nekem is az aszalt gyümölcs arányát kell csökkenteni, mert pár kilót szeretnék leadni.
Tavaly nálunk sok füge termett, ettük is, és sok dzsemet tettem el.
Sok almát aszaltam, szuper az aszalógép ! Minden vitamin, ásv. anyag megmarad, és kis helyen elfér az aszalvány.
Köszönöm nagyon kedves vagy. Vétkezni persze én is szoktam, csak én azt nem vétségnek fogom fel. Azt gondolom egy egészséges szervezet könnyen megbirkózik a nagy ritkán megevett egészségtelennek mondott élelmiszerekkel is. Itt nem a párizsira és a májkrémre gondolok mert ezek eleve megbotránkoztatnak, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak bélyegezték meg. Persze ami fogyasztása nem okoz azonnali halált vagy legalább egészségkárosodást, többnyire megetetik a néppel.
Én is több mentes ételt kipróbáltam Szafi blogjából. Millió féle receptje van, egyik szuperebb mint a másik. Aki átáll erre az étkezésre, ajánlom neki az oldalt. A termékeket nem az én nyugdíjamhoz árazták, ezért lemondtam róluk. De vallom, ha nem minden mentesen táplálkozunk akkor is élhetünk egészségesen.
Egyébként én "mindenmentes" Nóri honlapját javasolnám a témában.
Annyira jó olvasni mindig, amit írsz. Már nem először veszem észre, hogy egészségtudatos vagy. Tök jó ez a szemlélet.
Ha nem találod meg, akkor otthon linkelem. :)
De jó hogy idehoztad a témát!
Mielőtt hozzám járt volna a fiam ebédelni és én készítem neki a vacsorát is, én étkeztem sokáig csak növényi élelmiszerekkel. Nem tudományosan, csak ami nekem ízlett. :) Sok mindent fogyasztottam nyersen, ahonnan elsősorban Gitta nyersétel blogjából vettem az ötleteket, de sok más helyről is szemezgettem. Pont ezért vásároltam egy szuper jó aszaló berendezést is. Jó drága volt, de megérte. Persze főztem is.
Azt tapasztaltam hogy nagyon finomakat lehet enni, viszont nekem fokozottan figyelni kellett a súlyomra, mert bizony elkezdtem hízni. Mielőtt valaki felhördülne elárulom hogy kicsit több magot, diófélét, aszalványt fogyasztottam a kelleténél, mert nagyon finom. Ráadásul itthon is elkezdett teremni a sok fügebokor, a fügét is zabálásig ettem. :)
Viszont tele voltan energiával, megtanultam a súlyomat is kordában tartani, ez nem régi történet, tehát most ott tartok hogy már nem hízok hanem szépen lassan fogyok.
Megszűnt a jómód mert fiamnak mindenfélét főzni kell, én meg mindent szeretek és eszek is belőle. De bizton állíthatom tiszta növényi koszton nagyon jó volt táplálkozni, most is szinte úgy élek, keveset csalok.
Van egy-két fb csoport is, ott sokan írnak. Nézz be oda is! Nekem nincs tapasztalatom benne, de szerintem is nagyszerű. :)
Étrendváltásra van szükségem, és ahogy keresgéltem a neten, nagyon sok oldal szól a Téné-ről. Aki eszerint étkezik, megosztaná a tapasztalatait? Mióta, miért, mit tapasztalt, ajánlaná-e?
További ajánlott fórumok: