Téli meggyestorta recept
A Téli meggyestorta hozzávalói:félliternyi meggybefott
(vagy 30 dkg mirelit meggy),
4 nagy tojás,
4 púpozott evokanál finomliszt,
4 púpozott evokanál porcukor,
10 dkg vaj vagy Rama margarin,
1 dl tej, fél citrom leve,
1 csapott teáskanál orölt fahéj,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 mokkáskanál só.
A Téli meggyestorta elkészítési módja:
Eloször a meggybefottet levétol lecsöpögtetjük, és a meggyet kimagozzuk. Kerek, kapcsos kisebb tortaformát 2 dkg vajjal kikenünk, és kevés porcukorral behintjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, ezután a fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. A megmaradt vajat felolvasztjuk. Tálban felváltva adjuk a cukros tojássárgát a habhoz, illetve a lisztet, a tejet, és az olvasztott, de már nem meleg vajat. Végül a citromlevet és a fuszereket is hozzáadjuk. Habverovel óvatosan addig keverjük, amíg a massza egynemuvé válik. Belesimítjuk a kikent formába, ezután pedig a meggyet rászórjuk a tetejére, amely kissé belesüllyed. Elomelegített, közepesen forró sütobe toljuk, és csak kis lángon, lassú tuzön sütjük. Ha a teteje ido elott barnulna, tegyünk rá egy papírlapot. Tűpróbával ellenorizzük, hogy megsült-e a közepe. A formában hagyjuk kihulni, majd a lappal együtt tesszük tálra. Cikkekre vágjuk, mint a tortát szokás. A meggybefott levét felforralva kissé besurítjük, és a süteményt ezzel locsolgathatjuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ostkati, 2008. jan. 31. 13:20
A téli meggyestorta elkészítési módja és hozzávalói.