Tejszínes epertorta recept
A Tejszínes epertorta hozzávalói:Piskótához
8 db tojás
8 evőkanál kristálycukor
8 evőkanál liszt
1 cs. vaníliás cukor
fél cs. sütőpor
Tejszínes eperkrémhez
500 g eper (télen fagyasztott is lehet
100 g porcukor
1 citrom leve
400 ml habtejszín (alaposan behűtött)
2 tasak lapzselatin (Oetker)
A díszítéshez
500 g eper
A Tejszínes epertorta elkészítési módja:
1.A nyolc tojásból piskótát sütünk. A tojások fehérjéből a cukorral, vaníliás cukorral és pici sóval géppel kemény habot verünk. Ezután lassabb fokozatra váltunk és óvatosan, egyenként hozzáadjuk a sárgáját, majd apránként a lisztet és a sütőport is beleszórjuk és elkeverjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk. 2.Ezután előkészítünk egy kb. 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát - kivajazzuk, lisztezzük. A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatjuk. 3.Elkezdjük készíteni a krémet. Az epret, a porcukrot és a citromlevet egy tálba tesszük, majd botmixerrel, vagy turmixgéppel teljesen simára turmixoljuk. A megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk. Egy fémedénybe beleöntünk az epres turmixból fél decit és alacsony fokozaton felmelegítjük. Hozzáadjuk a zselatint és hagyjuk felolvadni. Ezután hozzáadjuk a többi eperturmixhoz-összekeverjük. 4.A tejszínhabot kemény habbá verjük. 6.Ezután lassú mozdulatokkal az epres-zselatinos alapot a tejszínhabhoz keverjük. 7.Az egyik piskótát belehelyezzük a kibélelt tortaforma aljába, majd félbevágott epreket rakunk rá. Megkenjük a tejszínes krém 1/3-ad részével. Ezután ismét piskóta, eper, krém a sorrend, majd a végére a piskóta, krém és erre helyezzük az eperszeleteket. 8.Ezután 2 órára (de legjobb ha éjszakára) hűtőbe tesszük a tortát. Ha megdermedt, kivesszük a tortaformából és már fogyasztható is. 9.Könnyű és nagyon finom!!!
Tipp: Ez a sütemény eperszezonon kívül is elkészíthető, csak akkor mirelit eperrel dolgozunk. Annyit fog változni a recept, hogy akkor csak a piskótánkat a tejszínes eperkrémmel töltjük meg. Tetejét ekkor tejszínnel díszíthetjük
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Ancsa 37, 2014. jún. 1. 21:31
A tejszínes epertorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.