Tehetek feljelentést? (tudásbázis kérdés)
Elképzelhető, hogy amikor a műszakit megkapta, még megfelelő állapotban volt.
Ha még 8 hónapig érvényes, akkor már bő egy évvel ezelőtt történt a műszaki vizsga.
A műszaki vizsgán nem tudják garantálni, hogy még 2 évig az autó megfelelően működik, hisz az függ a használattól is. Csak annyit, hogy a vizsga időpontjában megfelelt az előírásoknak.
Ezt értem, csak tök felesleges.
Magánszemély, ugyanolyan laikus lehet, vagy annak adhatja elő magát mint te, ha megadták a műszakit az az ő pozícióját csak erősíti, hisz neki is azt mondták a szakértők hogy az autó rendben van.
A vizsgabázis hogy adta meg a műszakit azt nem tudod.
A vizsgabázisokat vizsgálgatják, hogy kis pénzért átengednek-e olyan autókat amiket nem szabadna. Nyilván igen, köztudott. De szerintem ez a te helyzeteden nem változtat.
25-30 ezer körül vqn egy független átvizsgálás, aqki oda megy ahol az autó van. Részletes jegyzőkönyvet ad. Dehát, ugyanmár, a sógor ért az autókhoz majd ő megnézi
Aha!
Nézegettem családi házakat. Találtam statikus szakértőt akik eljöttek, felmásztak padlásra is, fotóztak, kaptam egy jegyzőkönyvet és elálltam a vételtöl. 40ezer volt. Azóta is áldom az eszem
Autót is vettem volna tavaly, de találtam egy lakatost aki kellemes árban kijavitotta a rohadást az én öregemen.
Ha vettem volna autót, elhivom a szakértőt, másszon alá, mérje meg stb.stb. minthogy aztán káromoljam magam
Mi is jártunk így pár éve. Mi autókereskedőnél vettük friss műszakival. Nem gondoltunk nagyobb bajra, de elvittük a váráslás után rögtön egy szervizbe, nézzék át, hogy rendben van-e. Hát döbbenet volt az eredmény, Az nap délelőtt műszakin átment autóval életveszélyes volt közlekedni. Erről a szerviz adott ki igazolást is. Azonnal visszavittük a gépkocsit ami már a nevünkön is volt. Természetesen elzárkóztak minden féle megoldástól. Jeleztük, hogy most rögtön felhívjuk a fogyasztóvédelmet és a rendőrséget. A kollégám aki elkísért bennünket, elindult kifelé telefonálni, azonnal intézték az autó árának visszafizetését és a nevünkről való törlést. Egy életre megtanultuk, hogy csak szerelővel megyünk vásárolni.
Mivel használt termékre is van szavatosság, én megpróbálnám erre hivatkozva legalább a vételár egy részének visszatérítését elérni.
Mi egyszer hazaértünk az autóval, és beszart.
Hívtuk az eladót, mentünk a szerelőjéhez, kerestünk szakértőt meg ügyvédet is. Összességében nem volt érdemes belevágni a hosszadalmas és drága pereskedésnek.
Megcsináltattuk az autót saját költségre. Sajnos van ilyen. (Bár az elromlott, és nem szétesett a rozsda miatt)
Ha megnyeri..
Mire a pernek vége lesz, az hosszú idő. Addig ő hitelez minden költséget. Ami lehet, hogy több, mint amennyit az autóért összesen kapott.
Mennyi idővel ezelött vetted?
Merthogy szavatossági kötelezettsége van a magánembernek is
A lényeg
hívd fel telefonon, mondd el neki mit szeretnél, üzlet vissza, vagy utólag lealkudni egy kis pénzt
Ezektöl bizonyára elzárkózik
Szakértői vizsgálat és ennek a függvényében polgárjogi pert inditasz a bíróságon, benyujtasz egy Keresetlevél nevű papirt akár elektronikusan is
Mert hogy
"2014 .... Ahogy a Ptk. fogalmaz: „A jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el.”
Többet a gugliban találsz, beirva
"használt autó szavatosság magánszemélytől"
Nem tudsz tenni, de ha tehetnél se lenne értelme egy 5-6 éves pernek, mert az ügyvédi költség drágább lenne mint maga az autó vételára.
Legközelebb légy felkészültebb.
Nem vagyok műszaki szakember. Nyilván magánszemély ellen nem tudsz mit tenni rohadás ügyben.
A vizsgabázist azért kérdeztem mert nyilván az autó nem pár hónap alatt rohadt így el. Elméletileg náluk ennek ki kellett volna buknia. De ez a te problémádon nem segít. 😕
Feljelentést ezzel így nem tudsz tenni az eladó ellen.
Mik a problémák? Kitől vetted?
Azért nem minden úgy van ahogy itt lentebb írták.
Ráadásul olyan szerelőt, akit a családban régóta ismernek, és megbíznak benne. Ő szokta vásárlás előtt (a tulajjal együtt) elvinni egy próbaútra, ill. a motorházban amit csak lehet, alaposan átnézni. Mint ahogy egy házat sem veszünk meg a szakember véleménye nélkül. Ez bizony bukta.
Lehet az eladónál reklamálni, de valószínű nem sok eredménnyel.
Nem tehetsz. A kocsit megtekintés alapján vetted meg.
Használt autó vásárláskor a teljesen laikus vevő autószerelőt visz magával, vagy legalább egy olyan személyt aki érdemben át tudja nézni a kocsit. Amit észrevesznek azt fel lehet vetni mint értékcsökkentő tényezőt, amit nem, az meg kiderül később és szívás.
Szia!
Menj vissza az eladóhoz, és szembesítsd a problémákkal.
Ha mást nem, esetleg tud szerelőt ajánlani, barátibb áron, vagy ilyesmi.
Milyen problémákról van szó?
Mondjuk én biztosan nem is gondolkoznék feljelentésen...
Ezért nem ajánlatos ma már bizonyos ár alatt vásárolni.Inkább kiadni többet,ezáltal megfizeted a minőséget is.
Műszaki papírt nem láttál?Miféléktől vetted?
Amúgy nem..nem tudsz feljelentést tenni.A saját naívságod áldozata lettél.
További ajánlott fórumok:
- Egy ilyen levél után, szerintetek feljelenthetem ezt a "férfit"?
- Ha utánvétellel feladok egy csomagot és az illető nem veszi át, tehetek feljelentést?
- Szomszédom iszonyatosan hallgatja a zenét, többszöri kérés ellenére! Kinél tehetek feljelentést, mi a következménye?
- Tehetek ezért feljelentést a Vaterán?
- Ezért tehetek feljelentést?
- Rosszhiszemű feljelentés esetén mit tehetek?