Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Te milyen sót használsz az ételek ízesítésére? fórum

Te milyen sót használsz az ételek ízesítésére? (beszélgetés)


1 2
2011. jan. 21. 15:12
jódozottat, tengerit, Delikátot vagy fűszersót
2011. jan. 21. 15:05

Az van ráírva a sóra:

Tengervízből finomított étkezési só.

Akkor ez most milyen?

41. Gourmilla (válaszként erre: 39. - Elszabadult hold)
2011. jan. 21. 12:49
Végül is egy zacskó vegetával jól el lehet verni bárkit, bármit :)
2011. jan. 21. 08:21
Hihi... elkevertet!!!
2011. jan. 21. 08:20
tengeri jódosat, vagy vegetával elvertet
38. 9bbc382386 (válaszként erre: 36. - Várhegyi Márton)
2011. jan. 20. 22:07
Ne is inkább.Üdv.
2011. jan. 20. 22:05
Tengeri jódozottat meg fokhagyma sót.
36. Várhegyi Márton (válaszként erre: 35. - 9bbc382386)
2011. jan. 20. 22:03

A boltban kapható káliummal dúsított sókra rá van írva a kálium- vagy kálium-klorid-tartalom (utóbbira nézve ez általában 30-50 m/m %-ot jelent), magad is elolvashatod.


A többit már leírtam, világnézeti vitákba meg nem megyek bele.

35. 9bbc382386 (válaszként erre: 32. - 1594245e25)
2011. jan. 20. 21:58

Így van,pontosan ezért át kell nézni a csomagoláson feltüntetett összetevőket.

A gyógyszertárban lehet tiszta sót kapni,és még találtam az egyik áruházban kilós kiszerelésű tiszta sót.

Vagy még az ízesített sókat érdemes megvenni az ételek fűszerezése érdekében,ilyen az ízvarázs a knorrtól.

34. Várhegyi Márton (válaszként erre: 32. - 1594245e25)
2011. jan. 20. 18:12

Azt hiszem, itt kisebb félreértések vannak:


1. Mint írtam, a só egy kémiai fogalom (mindenki hallhatott erről az általános és közép iskolás kémiaórákon). Só pl. a konyhasó (nátrium-klorid), a kálium-klorid, a csontokban és a fogakban lévő apatitok és a vesekövek többsége (pl. kalcium-foszfát, -oxalát), de még azok a vegyületek is (kálium-jodid és -jodát), amikkel a konyhasót dúsítják a megfelelő jódtartalom elérése végett.


2. Az, hogy a konyhasóhoz más sót (pl. kálium-klorid) adnak, nem igényel "kémiai kezelés"-t.


3. Önmagában a "kémiailag kezelt" nem egyenlő a "káros"-sal. Vannak káros (kémiai) anyagok, és vannak nem károsak. A határ persze nem ilyen éles, hiszen minden anyagnál fontos a mennyiség: a vízivásba is bele lehet halni (több liter megivása egyszerre), és a ciánfogyasztást is túl lehet élni (a halálos dózis 1 mg/ttkg körül van).

33. Gourmilla (válaszként erre: 32. - 1594245e25)
2011. jan. 20. 17:57
A természetes kősók más ásványianyagokat is tartalmaznak, nem csak NaCl-ot. Úgy érted a kérdésed, hogy ez nem jó?
32. 1594245e25 (válaszként erre: 31. - Várhegyi Márton)
2011. jan. 20. 17:53
Te is tudod,hogy a káliumozott só nem azonos a valódi, természetes ,kémiailag nem kezelt sóval.
31. Várhegyi Márton (válaszként erre: 28. - 1594245e25)
2011. jan. 20. 17:22

Értem, hogy mit mondasz, de mivel indoklod?


Mi az, hogy tiszta a só? Mitől tiszta?

A kálium-klorid is per definitionem só (só = sav + bázis reakciójában keletkező termék), ha már nyelvi alapon akarunk egy nem-nyelvi kérdést eldönteni.

30. globus
2011. jan. 20. 17:14
Himalája
2011. jan. 20. 17:12
jódozott tengeri (ha kapok)
28. 1594245e25 (válaszként erre: 24. - Várhegyi Márton)
2011. jan. 20. 17:09
De ha már sózni kell.... akkor az tiszta só legyen!Vagy nem így gondolod?
2011. jan. 20. 16:38
Meg sózáshoz sorolom a szójaszószokat, halszósz (mert sósak, de mást ízt is adnak).
2011. jan. 20. 16:37
"Asztali" só, osztrák kősó, vörösboros só, vörösboros só, füstölt só, sóvirág.
25. Várhegyi Márton (válaszként erre: 19. - 1594245e25)
2011. jan. 20. 16:32

Az azért mindenképpen érdekes, hogy miből gondolják, a boltokban kapható konyhasó tele van káliummal. Bevizsgáltatásról én nem olvastam ezekben a cikkekben.

A bevizsgáltatás egyébként, ha nem saját géppel csinálja az ember, hanem analitikai laborral végezteti, akkor 15-20 ezer Ft/minta.

24. Várhegyi Márton (válaszként erre: 19. - 1594245e25)
2011. jan. 20. 16:26

Erről írtak többen is.

Az összeesküvés-elméleti részre nem írok semmit, mert az ilyen elméletek általában nem cáfolhatóak. (De ez nem azt jelenti, hogy igazak!)


Én azt tudom mondani, hogy egész egyszerűen valótlanok az állítások (némelyik elvi hibás is, mint írtam már), téves összefüggéseken alapulnak. Nem hozzáértő írta.

2011. jan. 20. 16:23
Tengeri sót.
22. kisnejulcsi (válaszként erre: 8. - A14deb9047)
2011. jan. 20. 16:23
dettó :))
2011. jan. 20. 16:11
Erdélyi kősót használok
20. kevian
2011. jan. 20. 16:11
Himalája sót használok.
19. 1594245e25 (válaszként erre: 17. - Várhegyi Márton)
2011. jan. 20. 16:10
Hogyan mérgezik tudatosan az embereket a kálium- kloriddal.
18. 1594245e25 (válaszként erre: 11. - Virag0406)
2011. jan. 20. 16:06
Végre valaki....!
2011. jan. 20. 16:05

Elnézést kérek, lehet, nem ugyanazt olvastuk, bár valószínűleg egyik a másik alapján íródott.

Be tudnád linkelni a cikket?

2011. jan. 20. 16:04
mi is himaláját
2011. jan. 20. 16:04
jódozottat
14. namama
2011. jan. 20. 16:04
Felváltva jódozott és tengeri sót.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook