Táppénz terhesség alatt, tudna valaki segíteni? (tudásbázis kérdés)
Táppénzre mehetsz, mindegy mennyit dolgoztál előtte!
A 360 nap a TGYÁS, GYED -hez kell, a GYES alanyi jogon is jár,úgyhogy az mindenkinek ugyanannyi.
Köszönöm a választ!
Ezzel csak az a baj (mint annyi mindennel ebben az országan), hogy majd 2011-ben annak a pénznek a 70%-ából vonnak még mindenfélét, amit két évvel azelőtt kerestem...
TGYÁS és GYED alapja a bruttó fizetésed 70 %-a.
Tgyás-ból csak SZJA-t vonnak, ez a első 168 napban jár. (kb. fél év). GYED-ből SZJA-at ÉS és magánnyugdíj járulékot vonnak.
Sziaszok, Szasza kicsit elkanyarította a topikot :)
Az én 9. kérdésemre tud valaki válaszolni? És hogy a táppénz befolyásolja (rontja) -e a tgyás, gyed összegét?
:) próbáld meg begépelni felülre és nem bemásolni. ahogy beírtam a hivatkozást, most szóköz van közötte, a portál rendszere így védi a linkeket.
hidd el, hogy ott sokmindenre kapsz választ:)
így most túl bonyolult leírni, ott már leírtam egyszer ;)
Szerintem én ehhez tényleg nagyon buta vagyok.... Tehát: ha nincs meg a 360 nap ledolgozott időm, akkor nem mehetek táppénzre akkor sem, ha nem rúgnak ki? Vagy hogy van ez? Én a TB-t fizettem mindig, csak nem munkaviszonyom volt, hanem suliba jártam. Én azt nem értem sosem, hogy a biztosítási jogviszony=munkabér, vagy az azt jelenti, hogy fizetted a társadalombiztosítást? Mert a biztosítási jogviszonyom nekem nem szűnt meg sosem tudtommal.
Köszönöm szépen a segítséget, de sajnos senkitől nem tudom megkérdezni, max. a főnökömtől, de valahogy ezt most kihagynám... :)
elcsúsztunk egymás mellett!
Sajna ez van, durva, de valahol meg lehet érteni!
A tavalyi törvényt módosították, az normál táppénz 60%, terhesség esetén megtartották állítólag 70%!
Minimálbéren voltam,most tgyáson vagyok. átlag 50000-kapok!és ez ennél csak kevesebb lesz!
Szia, miben más a terhességi táppénz mint a sima? Nem is hallottam még ilyet.
Nálam nincs semmi pótlék, gyakorlatilag minimálbér az alapja a táppénznek és minden másnak is.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Az oké, hogy a 2009. év béréből számolnak (nekem bőven megvan a 360 nap). Tgyás, gyed hány százalék?
a béred 50%-át fogod kapni, mivel nem volt kellő munkaviszonyod
persze, ha a munkáltatód kirúg, akkor csak a 30 napos passzív táppénzre számíthatsz
A terhességi táppénz más, mint a sima.
Én alig kaptam kevesebbet, mint mikor dolgoztam.
De ez attól is függ, h kapsz-e pótlékokat.
Pl. a tanároknál sok a pótlék, így azok tp.alatt nincsenek, csak az alapbér, ezért náluk látszik a különbség.
A TGYÁS összegét mindig a szülést megelőző év jan1-dec31ig kapott jövedelmekből számítják.
Tehát, ha valaki 2010.jan. 1-én szül, vagy dec.31-én, akkor is a 2009-es év jövedelmét veszik alapul a számításnál.
Szia!
Szerintem ez munkahely függő is. Én is táppénzen vagyok kismamiként, első hónapban kb. 60%-át kaptam a fizumnak, úgymint normál esetben ha csak betegség miatt voltam otthon. Aztán 1 hónap után úgynevezett "passzív" állományba vettek a cégnél, azóta csak SZJA-t vonnak a táppénzből így többet kapok, mint első hónapban, de persze kevesebbet, mint a fizum volt. Azt nem tudom, hogy a tgyást és egyebeket, hogyan befolyásolja, de úgy tudom a biztosítottság ideje a fontos, ez gondolom táppénz alatt is megvan.
Sziasztok, több kérdésem is lenne:
1. 60-70-75%, mennyi most a táppénz és ezt ugye a bruttó bér alapján számítják???
2. Elvileg 6 hónap múlva születik meg a babánk. Ha most táppénzre megyek, az ugye alapból csökkentett összeg a fizetésemhez képest, de befolyásolja -e a tgyás, gyed, gyes összegét???
Találtam már jó kis kalkulátort, hogy mennyi tgyást, gyedet, gyest kaphatok majd, de ez a táppénz dolog nekem teljesen új. Lehet, hogy táppénzre kell mennem, de ha ez negatív irányba bekavarna a későbbi ellátások összegébe, akkor kihagynám...
Köszönöm előre is a válaszokat.
További ajánlott fórumok:
- Nyaralás veszélyeztetett terhesség miatti táppénz alatt
- Táppénz terhesség alatt
- Táppénz terhesség alatt?
- Ha próbaidő alatt elküldenek veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre, akkor felmondhatnak a táppénz ideje alatt?
- Terhesség alatti táppénz
- Ha a terhesség alatt táppénzen vagyok, akkor a gyed kiszámításakor a táppénz 70%-át kapom, vagy az eredeti fizetésem 70%-át?