Ha a terhesség alatt táppénzen vagyok, akkor a gyed kiszámításakor a táppénz 70%-át kapom, vagy az eredeti fizetésem 70%-át? (tudásbázis)
Most mit kapsz? Mert az, hogy munkanélküli vagy, egy dolog. Kapod az álláskeresési járadékot?
Elvileg emlékeim szerint álláskeresési járadék 9 hónapig adható, így ha most azon is vagy, mire megszülsz, már nem fog járni. A szülés napján viszont biztosítottnak kell lenned ahhoz, hogy TGYÁS-t, majd GYED-et kapjál.
Így csak az alanyi jogon járó GYES-t veheted majd igénybe. Természetesen az egyszeri anyasági támogatás és a családi pótlék járni fog.
Bennem is azért merült fel a kérdés, mert ugye az átlagjövedelmed 70%-át számolják, és ha táppénzen vagy akkor a táppénz a jövedelmed.
Csak ezt megcáfolja az, hogy akik írtak kismamik ők a fizujuk 70%-át kapják.
A táppénz nem lehet a következő táppénz alapja.
Ez butaság. Tehát ha előző évben volt 180 napi jövedelem akkor az a táppénz alapja. Ha nem akkor a szerződésben megállapított alapbér az alap.
A fizu 70%-át
Ha én is a táppénz 70%-át kaptam volna, akkor nem mentünk volna semmire vele.
Jó babázást!
Ja, és én végig táppénzen voltam:)
További ajánlott fórumok:
- A terhesség hanyadik hetétől voltál táppénzen?
- Terhesség alatt táppénzen?
- 9-es kód - terhesség alatt táppénzen
- Aki tartós táppénzen van (veszélyeztetett terhességgel), vehet fel kisebb összegű kölcsönt?
- Veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok, de a munkáltatóm még nem adta le a papíromat. Mit tegyek?
- Milyen hatással van a pénzbeli ellátásokra, ha a terhesség eleje óta táppénzen vagyok?