9-es kód - terhesség alatt táppénzen (beszélgetés)
Így így.
Én is "veszélyeztetett" voltam, mert másképp nem lehet lepapírozni, s a munkám olyan, ami már a harmadik trimeszterben nem ajánlatos.
A 9-es kóddal jelzik, ha valaki terhesség miatt van táppénzen. Ez azt jelenti veszélyeztetett terhes vagy, még akkor is ha nem. A lényeg, hogy ez alapján a tavalyi béred 60%-át kapod.
Ha csak megfázol, vagy ilyesmi betegség miatt vagy betegszabin (2 hét), akkor a körzeti orvos vesz fel és az másik kód, akkor az idei béred 70%-át kapod. Még annyi, hogy a "sima" betegségnél van évi 15 nap betegszabadság, a veszélyeztetett terhességnél pedig rögtön táppénz van.
Azért jársz ezzel jobban, mert a betegszabi ami igaz, hogy 70%, de az beleszámít a gyedbe majd (és amúgy is csak 15 napra jár), míg a táppénz igaz, hogy csak 60%, de nem számít bele a gyedbe. Tehát nem rontja a gyed alapod.
Én is végig veszélyeztetett tápon voltam szülésig a 8 héttől.
91. naptól tudod kikérni az orvostól a papírt az adókedvezményhez, mi férjeméből igényeltük vissza mert neki több volt a fizetése.
További ajánlott fórumok:
- A terhesség hanyadik hetétől voltál táppénzen?
- Ha a terhesség alatt táppénzen vagyok, akkor a gyed kiszámításakor a táppénz 70%-át kapom, vagy az eredeti fizetésem 70%-át?
- Terhesség alatt táppénzen?
- Aki tartós táppénzen van (veszélyeztetett terhességgel), vehet fel kisebb összegű kölcsönt?
- Veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok, de a munkáltatóm még nem adta le a papíromat. Mit tegyek?
- Milyen hatással van a pénzbeli ellátásokra, ha a terhesség eleje óta táppénzen vagyok?