Tanyasi csípős tarhonya bográcsban recept
130 perc
A Tanyasi csípős tarhonya bográcsban hozzávalói:
16 dkg házi füstölt szalonna
40 dkg házi száraz tarhonya
1 fakanál disznózsír
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db húsos zöldpaprika
1 db chili paprika
2-3 közepes szem burgonya
1 csokor petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só
őrölt fekete bors
1 evőkanál őrölt fűszerpaprika.
A Tanyasi csípős tarhonya bográcsban elkészítési módja:
A bográcsot tűzre tesszük, előmelegítjük, és benne a disznózsírt felolvasztjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk és a bográcsban a zsírját kisütjük, majd a tepertőt egy tányérra kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradó zsírba beleszórjuk a tarhonyát és kevergetve aranysárgára piriítjuk. Közben megtisztítjuk a hagymákat és apró kockára vágva a tarhonyára szórjuk, összekeverjük és tovább pirítjuk meghintve kevés sóval. Ezután a bográcsot a tűzről leemeljük és meghintjük a fűszerpaprikával, amiből az egyik evőkanálnyi lehet csípős is (vagy csípős paprikakrém). Összekeverjük és felöntjük az egészet annyi vízzel, amennyi a tarhonyát legalább egy ujjnyival ellepi. Bográcsot a tűzre visszatesszük és erősebb tűzön forralni kezdjük. Most belerakjuk a kockára vágott zöldpaprikákat a cikkekre vágott paradicsomokat és a nagyobb kockákra vágott burgonyát is. Ezután ízesítjük sóval és fűszerezzük őrölt borssal, majd a tepertőt is beleszórva főzzük közepes tűzön. Ezután az apróra vágott chilipaprikát is hozzáadjuk. Ha az étel elkészült a tálaláskor megszórjuk vágott petrezselyemzölddel. Tálaljuk házi káposzta salátával.
A recept két személyre szól. A mennyiségek tetszés szerint bővithetők és akár tíz főre is készíthető tartalmas étel
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2019. szept. 1. 04:16
A tanyasi csípős tarhonya bográcsban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.